INTERVJU: BatAAr – Senaste alstret från Metalstaden Göteborg

Västkusten och Göteborg har gjort igen. Den gigantiska Metal-staden spottar ur sig många intressanta metal-band. Ett av den senaste alstren är det fem man starka Metal Core-bandet BatAAr. De står för kompromisslöst och perfektionistisk musikskapande. Deras vision är att alltid utvecklas och spela musik de tycker om just nu.

Redan vid första lyssningen tyckte jag det lät så himla intressanta att jag direkt måste ta reda på mer om dem, och vad passar inte bättre att prata med källan direkt. Sagt och gjort. Nedan kan du läsa om vilka BatAAR är. Jag tror inte vi missade någonting!! Ett gäng grabbar som verkligen gillar att hänga med varandra.

De som spelar i BatAAR är:
Seb (Sång,Scream)
Patrik (Gitarr)
Simon (Gitarr)
Felix (Bas)
Tobias (Trummor)

RB: Hur och när startade BatAAr?

Patrik: Man kan se det där på flera olika sätt… I sitt tidigaste stadie startade BatAAr som en rolig grej jag och Simon ville testa när vi gick ut 9:an i grundskolan. Därefter blev vi ett komplett band som experimenterade med olika sound och spelade covers. Det är inte förrän 2010 som vi ville ta det till nivån vi ligger på nu, och inte förrän förra året som vi släppte "ABSORB" och verkligen tog oss hit.

Simon: Ja, vi har släppt mycket material och spelat live under BatAAr-namnet långt innan 2010, men när Seb gick med som vokalist fick vi en sorts "wake up-call" och insåg att vi ville ta musik mer seriöst.

RB: Man kan ju säga att allt har sin tid. Då verkar det som ni haft en riktigt bra början där lekfullhet prioriterades mer.
Hur är ni som personer, berätta lite kortfattat om var och en?

Seb: Jag tror att det som slår de flesta efter ett tag är hur pass seriösa vi är med vad vi gör. Många andra band har en tendens att "skoja till det" när de sitter i studion eller ska föra sig offentligt. Vi, å andra sidan, ÄR vår musik.

Felix: För den sakens skull så betyder det inte att vi ständigt vantrivs eller något sånt. Det kommer naturligt för oss.

Patrik: Jag skulle säga att våra olika personligheter och musikpreferenser bidrar extremt mycket till vårt sound. En gång i tiden sammanfattade Simon vad han tyckte varje medlem utstrålade mest väldigt bra… Men jag har glömt exakt vad du sa.

Simon: Det var något om att Seb är den som peppar upp oss, Patrik är den med öga för detaljer, Felix är den med ren talang och Tobias är den som lär sig snabbast… Typ!

Tobias: Alla har ju fler egenskaper än det där, men ja!

Simon: Jag då?

Patrik: Du är… Hmm… Du organiserar och har koll på det visuella!

RB: Det vara ju en filosofisk beskrivning av er själva.
Har ni spelat i andra band och i sånt fall vilket/vilka?

Tobias: Jag tror att det här har varit allas första och enda band förutom för Seb.

Simon: Ja, det stämmer.

Seb: Jag har spelat i massa olika band sen jag var 14, men det är först nu jag trivs till 100% och kan uttrycka mina idéer utan hämningar.

RB: Hur skulle ni beskriva BatAArs sound? Hur har det förändrats/utvecklats med åren?

Patrik: Vi har fått tusentals olika stämplar på vårt sound. Metalcore, deathcore, post-hardcore, emo, "Svensk J-rock", progressiv metal, djent, nu-metal, hipster metal… Vi tycker det är klyschat när band säger att de inte vill sätta en stämpel på sin musik trots att man tydligt hör att en viss stil blir representerad, men i vårt fall är det verkligen svårt, så vi blir tvungna att haka på den trenden.

Simon: Det bästa man kan göra är helt enkelt att se vår nya musikvideo för VAIN STRUCTURES. Den låten visar många sidor av oss på samma gång.

Seb: Egentligen spelar vi det vi vill spela och känner för stunden. Kommer vi på att någon form av indierock är den bästa genren för oss att uttrycka oss på om 3 år så kommer vi spela det då. Dock tror jag att det alltid kommer finnas en koppling till metal i BatAAr på något vis.

Tobias: Bara man lyssnar på vårt senaste släpp, ABSORB, är alla låtar väldigt olika varandra. SEA OF MOLTEN GLASS är typ punkig hardcore, fast med elektroniska beats ovanpå, samtidigt som REFRAIN FROM YOUR PORCELAIN är en väldigt tung och snabb urladdning.

Patrik: Blickar man bara framåt lite till vår nästa release finns det ännu mer variation. Vi har till exempel    en vacker pianoballad som är lite av min stoltaste skapelse hittills, vi testar på riktigt dyster och långsam doom metal i en annan låt och sen har vi en tredje som går från väldigt poppiga partier till hänsynslös 2-taktshardcore om vartannat.

Felix: Vi gillar helt enkelt att tänja på gränserna.

RB: Vad har ni för grundfilosofi med ert band BatAAr?

Simon: Att spela det vi vill spela och att uttrycka oss själva, helt enkelt. Gärna så mycket på egen hand som möjligt…

Patrik: …Utan kompromisser.

Felix: Det är lättare sagt än gjort ibland. Vi är väldigt petiga och noggranna när vi släpper in andra i vår värld att arbeta med.

Seb: Som tur är så blir slutresultatet alltid något vi (och fansen) är nöjda med.

RB: När började din musikaliska karriär?

Seb: Min karriär började som sagt när jag var 14, som frontman i mitt första band. Efter det har jag sjungit i flera band genom åren. Precis innan jag blev officiell medlem i BatAAr hoppade jag in för M.A.N. (också från Göteborg) som stand-in-vokalist när de var förband till Fear Factory från USA.

Patrik: Min karriär började med BatAAr, och jag tror att den kommer sluta med BatAAr. Med det sagt, så kommer BatAAr alltid leva vidare så länge jag gör det.

Simon: Jag känner som Patrik. Kanske för att detta är vårat "barn" som blev till redan i högstadiet.

Felix: Ungefär vid 14 års ålder började jag spela bas under en musiklektion i skolan. Jag hade tydligen talang, och därför fortsatte jag. Något år senare blev jag tillfrågad av Simon om jag ville gå med i hans nya band och jag är här än!

Tobias: Ja, som för alla förutom Seb började min karriär också med BatAAr. Innan det övade jag mest hemma och spelade lite covers då och då.

RB: Vilken musikalisk bakgrund och vilka personliga influenser har ni var och en?

Seb: Jag har ingen personlig idol. Jag kör mitt egna race och vet att ingen låter som jag, och att jag inte låter som någon annan. Jag kommer alltid sträva efter att bara försöka överträffa mig själv.

Patrik: Jag är uppväxt med mycket olika sorters musik. Jag har alltid fastnat hårdast för gitarrcentrerad musik och TV-spelsmusik genom åren. Av ren slump kommer många av mina favoritartister från Japan. Hela anledningen till att jag började spela gitarr var för att jag tyckte ena gitarristen i Dir en grey var så otroligt cool att jag bara var tvungen att bli precis som han på den tiden. Nu influeras jag mer omedvetet än medvetet av allt jag lyssnar på, och det är väldigt varierat och brett. Det speglas mycket
i låtarna jag skriver för BatAAr.

Simon: Jag kommer från en ganska "Nu-Metal/Post-Hardcore"-bakgrund. Det har förmodligen format mig mer än jag tror. På senare år har jag gått från band som Meshuggah och Mew till både mer tekniska band samtidigt som min musiksmak fått en helt annan bredd. Jag tenderar att skriva musik där det instrumentala talar minst lika högt som sången. Jag gillar att skriva låtar som får lyssnaren att bli "caught off-guard". Jag anser även att trummisar och basister i metal har det på tok för lätt och tråkigt i 99% av fallen. Även det är något jag har i baktanke när jag skriver musik! Jag skriver dock verkligen inte "tekniskt för tekniskt skull". Jag tror starkt på att innovation inom musik finnes utanför industristandarden!

Felix: Jag lyssnade väldigt mycket på metal innan, men just nu är det mycket hip-hop och elektronisk musik.

Patrik: Det är faktiskt väldigt underbart att ha ett band där alla medlemmar är väldigt öppna för andra genrer än metal.

Tobias: Håller med! Dock har In Flames alltid varit mitt favoritband, men jag har ingen speciell influens och försöker inte fastna i någon annans sound. Ofta känns det som att vi i bandet influeras mer av känslor eller det som hänt oss själva än andra band och artister.

RB: Har du något annat intresse bortsett från musiken?

Seb: Träning har alltid varit en stor del av mitt liv. Är lite av ett hälsofreak!

Simon: Om du sett något med BatAAr har jag antagligen haft ett finger med i spelet. Jag gör och är inblandad i princip all media vi släpper och det tar upp mycket av min tid! Utöver det så är jag inte feg för att spela PS3.

Patrik: Samma här. Utöver musiken har jag en stor passion för TV-spel. Det är ett konstmedium som förtjänar lika mycket uppmärksamhet som film, musik och literatur. Om jag får tid gillar jag att resa runt och se mina favoritband spela live.

Tobias: Jag är fysiskt aktiv då jag gillar att åka mycket skidor och dyka bland annat. Gillar att ha mycket att göra.

Felix: Jag bygger på en motorcykel och spelar lite akustisk gitarr för mig själv på fritiden.

RB: Har du någon annan dold talang som du vågar berätta för Rockbladets läsare?

Patrik: Jag har Sveriges mest välsorterade iTunes-bibliotek, och jag har en nästan encyklopedi-artad vetskap om allt som har med spelserien Final Fantasy att göra!

Felix: Hmm… Fullt sådär nördig är jag inte! Jag har en bra känsla för minnesvärda men annorlunda ackordföljder.

Tobias: Ingen kommentar!

Simon: Jag har en platinumtrofé i spelet Borderlands till Playstation 3!

Seb: Dold talang… Säger bara att "I've learnt to use the secret…"!

RB: Ni släppte EP:n Absorb förra året.
Vilka tankar/idéer fanns det runt vilka typ av låtar ni ville ha med på EP:n?

Patrik: Vi tänker alltid att vi vill ha det så mångsidigt som möjligt utan att bryta känslan av en fulländad release. Det vill säga, inte bara jättebrutala låtar eller tvärtom, inga brutala låtar alls.

Tobias: Det var enklare sagt än gjort när vi bara hade plats för 4 låtar på ABSORB.

RB: Var det komplicerat när ni väl kom till valet vilka låtar som skulle platsa på skivan?

Patrik: Helst skräddarsyr vi låtar inför en specifik release för att öka känslan av "strömlinjeformning" i låtlistans struktur. Men just inför ABSORB hade vi fler låtar än vad det fanns plats för. Därför blev det en gammal hederlig omröstning och diskussion över vilka låtar som skulle vara med eller inte.

RB: Hur har skivan mottagits?

Seb: Mycket bättre än vad vi hade föreställt oss. Jag blir fortfarande smått överraskad. Folk tjatar på mig hela tiden att de vill höra mer.

Patrik: Vi ska fixa det inom kort!

RB: BatAAr under 2011:
Kan ni berätta lite hur 2011 varit för er i BatAAr? Turnéer, EP-släppet, andra roliga saker?

Simon: 2011 har varit väldigt experimentellt! Vi håller fortfarande på att realisera ett säreget scenbygge för att skilja oss från mängden. Jag tror att många planer vi haft under 2011 äntligen kommer att verkställas under 2012.

Seb: Jag tyckte det var väldigt kul att få upp musiken på ställen som Spotify och iTunes.

Tobias: Att spela in musikvideon till VAIN STRUCTURES var både jobbigt och intressant. Jobbigt dels för att det var mygg överallt i den där skogen och alla inblandade fick stora röda märken över hela kroppen som kliade i flera dagar. Tur att det inte syns i videon!

Simon: Gud… Påminn mig inte!

RB: Info om turnélivet:
Vilken är er bästa spelning ni gjort hittills?

Patrik: Jag tror nästan alla är eniga om att vår spelning på GP Scen förra året var riktigt intressant för att det var så mycket folk där som aldrig sett eller hört talas om oss som fick en liten inblick i vår värld. På vår YouTube-kanal kan man se en video av framträdandet! (http://youtube.com/bataarofficial)

Seb: Jag gillade när vi spelade på THE SICK PIT-kvällen på 1200 kvadrat också. Vi fick intressant respons där och alla i bandet låg praktiskt taget på scengolvet när vi var klara.

RB: Vad är det bästa med turné-livet?

Simon: Den allmänna känslan av brödraskap och att det är "Us against the world"!

Patrik: För mig är det mysigast att bara få färdas med folk jag står ut med och att lyssna på musik i bilen tillsammans. Små saker som gör det livet så otroligt värt att leva.

Tobias: Jag gillar att utforska nya platser och hitta på roliga saker. När vi spelade i Stockholm sist hade vi en riktigt trevlig biljardkväll!

RB: Vad är det mest galna som hänt på en av era konserter?

Felix: På en och samma spelning lyckades vi kortsluta mixerbordet för att ljudteknikern typ var en prao-elev som kopplat fel och inte förstod vår komplicerade utrustning, samtidigt som en TV-apparat vi brukade använda strulade. Notera ordvalet "brukade använda"…

Seb: Ja, jag blev så irriterad på den att jag sparkade sönder den och slängde ut den till publiken medans vi spelade.

Patrik: Haha, jag undrade i stundens hetta vad som egentligen hände!

Seb: Jag hoppas att det är något som de som närvarande sällan glömmer.

RB: Vilken arena drömmer ni att spela på och varför?

Seb: Jag hade verkligen velat spela på hemmaplan inför ett fullsatt Ullevi.

Patrik: Budokan i Japan är ju ett legendariskt ställe… Nästan alla musikgiganter har släppt en liveinspelning därifrån. Det skulle vara helt otroligt att få spela där.

Tobias: Jag tycker att Metaltown-arrangörerna kan rikta ögonen hit någon gång och inse hur hårt vi skulle spela sönder ens den minsta scenen de har.

Simon: Wacken vore inte fel heller!

Felix: Sant.

RB: Framtiden!
Många konserter/festivaler inbokade i Sverige, Europa och resten av världen?

Patrik: Just nu är mycket nytt material prio 1 då vårat låtskrivande utvecklats otroligt mycket sen ABSORB kom ut. Vi spelar redan en av våra nya låtar live. Snart kan vi förhoppningsvis släppa mer information.

Seb: Vi kommer öppna för det grymma ryska metalbandet Icon In Me i Mars. Vi kommer försöka turnera runt
det datumet men ingenting är helt fastställt än.

RB: Som avslutning:
Jag skulle vilja att ni säger någonting spontant från ert hjärta till Rockbladets läsare!

BatAAr: Kolla in vår nya musikvideo för VAIN STRUCTURES. Tycker ni att den är bra får ni gärna klicka in er på vår Facebook och ge oss en "Like"! Från och med nu kommer vi köra hårdare och pusha oss själva till ständig bristningsgräns. Tack för att ni läste igenom intervjun och tack till Rockbladet för den här chansen!

 

Bandet har precis nyligen släppt en ny video till låten VAIN STRUCTURES.
Läs recensionen och se videon i sin helhet nedan!!

NY MUSIK: BatAAR – VAIN STRUCTURES

 

FAKTA OM BATAAR:

Seb (Sång,Scream)
Patrik (Gitarr)
Simon (Gitarr)
Felix (Bas)
Tobias (Trummor)

Hemsida
Facebook


Stöd ROCKBLADETFACEBOOK
Klicka på LIKE i den högra kolumnen eller besök oss på FACEBOOK


Relaterade artiklar