Recension: Hell Frost – The Unguided

Hell Frost – The Unguided

(not fluent in Swedish, there is a link to Google Translate at the bottom of the article)
Skivan har funnits ute ett tag på marknaden nu, och personligen har jag haft tillgång till skivan ett tag med. Nyhetens behag har väl satt sig lite med plattan nu också, men det förtar dock inte att skivan mer än väl är värd att skrivas om.

Det är ganska enkelt att dra paralleller med Sonic Syndicate, och framförallt känns det enkelt att dra jämförelser med Sonic Syndicate och debutplattan "Hell Frost" med "The Unguided". Vad är skillnaden då? Ja, det mest framstående svaret är "The Unguided" är INTE "Sonic Syndicate". Det är nyare, fräschare, råare, skönare, och att inte glömma, inte helt "Stream line". Kompositionen mellan Rolands "clean" och Richards "scream" sitter helt rätt, gitarr riffen och gitarr solon sitter helt rätt, trummor och bas och synt är alla i helt rätt tempo genom hela skivan.

Min högst personliga och subjektiva bedömning, är att "Hell Frost" har tagit vid där någonstans "Sonic Syndicate" tappade fart och inriktning. Det känns betydligt mycket mer äkta och eget. (Nog om jämförelser och paralleller nu.)

The Unguided - 3 Fotograf: Micke Andersson Rockbladet.se

Öppningsspåret "Inherit the Earth" ger en bra bild över hur plattan tar sig genom resterande del av resan. "Fullt öppna spjäll på en racehoj, med sköna svängar genom kurvorna", är väl en så pass bildlig förklaring jag kan ge på hur plattan är. Spår nummer två tonar upp, "Pheonix Down", med sitt tydliga The Unguided sound. Jag kan sitta och skriva löpmeter med lovord på plattan och vardera spår.

Att skivan har en fantastisk harmoni mellan varje del visar sig tydligt i låten "Iceheart Fragment", med en relativt lugn och sansad takt, kommer den arga scream sången in och balanserar upp låten. 

The Unguided - 6 Fotograf: Micke Andersson Rockbladet.se

Ett ganska tydligt signum i The Unguided är de givna syntspåren som öppnar låtarna, med cleansång och integrerat sedan med screamsång. Den blandade kompotten ger en riktigt tight och bra intryck. Det känns verkligen som att grabbarna har hittat hem med The Unguided, och att de verkligen trivs i sina "nya" kläder och roller. Något som verkligen lyser igenom på deras Livespelningar dessutom.

The Unguided - 4 Fotograf: Micke Andersson Rockbladet.se

Det känns långt in i benmärgen att skivan är länge planerad och finslipad i sina kanter, det saknas verkligen ingenting i plattan, och det ger grymt mycket mersmak för var gång den lyssnas igenom. Och jag ser fram emot en lång relation tillsammans med The Unguided. Och det är verkligen skönt att se hur The Unguided fortsätter utveckla den Svenska Metallscenen. En spännande och intressant era har bara just börjat.

Tillhör du skaran som fortfarande inte hört plattan "Hell Frost", eller den skaran som lyssnat på ett par låtar, så se till att lyssna av den mer noggrant, ge plattan tid att smälta in, lovar att det kommer ge mersmak.

Betyg: 8/10
Band: The Unguided
Skiva: Hell Frost
Bolag / Label: Despotz Records
Favorite låt: Iceheart Fragment
Personlig kommentar: Jag skulle mer än gärna ge plattan 10/10, MEN, det här är The Unguideds debutplatta, och jag vet redan nu intuativt att nästa platta kommer vara än mer "mustig" och väloljad! Och då måste jag ju ha utrymme till att höja recensionspoängen.

( Quick link to have this article translated via Google Translate )


Stöd ROCKBLADETFACEBOOK
Klicka på LIKE i den högra kolumnen eller besök oss på FACEBOOK


Relaterade artiklar