INTERVJU: Dead by April – Hela sanningen om

Imorgon lördag kommer melodifestival-cirkusen att dra igång. Ett event som vi hårdrockare inte brukar gilla speciellt mycket. Varför skriver jag om detta? Jo för är att i delfinal 1 av årets upplaga kommer Metal/Pop-bandet Dead by April att delta med en, enligt bandet själva, riktigt tung låt som dessutom kommer innehålla många partier med scream-sång. En sådan kategori av låt har inte lyckats kvala in tidigare. När jag pratade med bandet häromdagen berättade de att de är mycket spända av förväntningar inför hur schlagerpubliken ska ta emot deras låt.

 


(Från Vänster: Marcus, Jimmie, Zandro, Alex)

RB: Jag inleder med att fråga vilka ni är som personer?
Jimmie: Hehe vågar man berätta det hmm?? Nä men vi är väl rätt så lugna av oss, men när vi träffas och åker ut på våra äventyr så blir vi väl rätt så barnsliga, det kan man ju se om man följer våra Tour Diarys som finns på Youtube, ska nog inte gå in på detta för mycket jag tycker att folk ska kolla in våra Tour Diarys och avgöra själva hur de uppfattar oss som personer, he he.

RB: Ok, så vi lämnar privatlivet och era personligheter till er Tour-Diary helt enkelt. Men om vi går in på er musikaliska karriär istället, hur har den sett ut? Vilka influenser?
Jimmie: Jag började spela trummor/gitarr i Brown sugar ett band som jag startade ihop med mina barndomsvänner i 7e klass, vi spelade till en början från band som Sepultura, Alice in chans, Perl jam, Stone Temple Pilots mm, jag och Ian Paolo som numera spelar trummor i Lillasyster turades om att spela trummor och gitarr, vi ville inte bara spela ett instrument så istället för att tjafsa om vem som skulle spela vad så byttes vi av på olika låtar. Mina influenser när det kommer till sång och growl är Phil Anselmo (Pantera) jens kidman (Meshuggah) Max Cavalera (Sepultura) Justin Timberlake, Chris Cornell (Soundgarden), Scott Weiland (Stone Temple Pilots) Layne Staley (Alice In Chains)

Marcus: jag är uppvuxen i en kristen familj som flitigt besökte kyrkan så musik har alltid varit en del utav mitt liv, så det kändes naturligt att fortsätta helt enkelt. Har spelat i band sedan mellan stadiet, men det va inte förens i högstadiet som jag bestämde mig för att försöka bli rockstjärna! jobbar fortfarande på det! Influenser har jag så många så det är omöjligt att peka ut en enskild, men det är allt från Peter Jöback till Dark Funeral som spelas i lurarna!

Zandro: När min mamma köpte en akustisk gitarr av en kompis på gården. Som han hade köpt av sin schizofrena granne. Jag var 12 år och började plinka som en galning. Jag har min bakgrund i hårdrock/metal som tonåring. Älskade Metallica, Megadeth, Pantera och Iron Maiden. Sen blev det mycket grunge, när den vågen kom. Med Alice in chains som favoriter. I 20 års ålder började jag lyssna mycket på west coast rock (gubb-rock) och 80 tals rock. Typ Toto,Van Halen och sånt. Efter det började jag sjunga seriöst i 25 års ålder och framåt började jag lyssna mycket på bra sångare. Som Chris Cornell, Gavin deGraw, Backstreet Boys, Erik Hassle, Christian Walz, och band som Carpark North och Muse. Man kan säga att jag influeras och gillar allt med bra melodier och sång!

Pontus: Kortfattat började jag som låtskrivare 2008, jag är en multiinstrumentalist med Michael Jackson som mentor och absolut största influens.

RB: Har ni något annat intresse utöver musiken?

Jimmie: Jaaa, mina barn!

Marcus: har flugfiskat sedan väldigt många år tillbaka och hade jag inte haft musiken hade jag antagligen fiskat mycket mer!

Zandro: Jag har spelat fotboll större delen av mitt liv och älskar att både spela och titta. Dock finns ingen tid alls nu mer till att spela. Så jag tittar mest… Och då är det Real Madrid som gäller! Sen tränar jag en del, lite gym och kondition. Och jag har tränat lite MMA och krav maga, som är en form av väldigt rått självförsvar. Jag älskar träna med kroppen och låta den ta fullständigt slut.

Pontus: Älskar att resa och se världens olika sevärdigheter. Styrketräning är oxå ett stort intresse!

RB: Har ni någon dold talang som ni vågar berätta för Rockbladetse läsare?

Zandro: Jag var riktigt bra på att härma Kurt Olsson när jag var liten. Och så kan jag prata nästan flytande baklänges!

Marcus: skulle väl vara flugfisket isåfall, ha ha!

Pontus: Älskar att resa och se världens olika sevärdigheter. Styrketräning är oxå ett stort intresse!

Jimmie: Ja jag kunde iaf förr i tiden snurra en basketboll på fingrarna i över 10 minuter, he he he!

 

 

RB: Marcus och Zandro var tvungen att avlägsna sig från intervjun, så jag fortsätter intervjun med Jimmie och Pontus genom att börja prata om hur Dead by April än gång startade.

RB: Hur och när startade Dead by April?

Jimmie: Det hela började med att jag spelade in en refräng ide hos pontus i hans studio för att sedan visa upp min idé för mitt dåvarande band Nightrage, men den iden va inte så populär, Nightrage tyckte att den va alldeles för poppig och den skulle inte passa in i vårt sound, Pontus däremot gillade min idé som fan och frågade mig om det va ok att han använde den refrängen och jobba vidare på den, han hade fått massa grymma idéer i skallen direkt när jag lämnade studion så jag sa självklart JAAAA!!! Jag hade tjatat på Pontus i något år innan att jag ville att vi skulle göra något fett ihop, jag hade tidigare hjälpt Pontus med att lägga skrik sång på hans låtar, Pontus kämpade ju med att bli låtskrivare i flera år innan vi startade DBA och jag va helt såld på hans musik, så när han frågade mig om han fick använda min refräng för att skapa något riktigt fett så blev jag jävigt glad och pepp! redan dagen där på så ringde Pontus upp mig igen och sa att han hade gjort klart låten som numera heter Lost och detta va år i januari år 2007.

RB: Vad har ni för grundfilosofi med musiken i Dead by April?

Jimmie: Att göra något helt nytt som aldrig gjorts förut i musik världen och att få folk att öppna upp lite mer när det kommer till musik, att det inte är fel i att kunna blanda olika musikstilar i en och samma låt, och det känns verkligen som att vi har lyckats.

RB: Hur skulle ni beskriva Dead by Aprils sound? Hur har det förändrats/utvecklats med åren?

Jimmie: Vi spelar någon typ av popmetal/boyband, vi försöker skapa tung metall och mixa det med galna melodiska synthar, vi har även influerats av sångstilen som används mycket i boyband, vi gillar att det är stora kontraster i våra låtar, det känns bra att kunna gå från riktigt tunga riff med aggressivt growl till att sedan gå över till en refräng med snygga melodier och sammets len pojkig röst. Soundet har nog blivit större och bredare nu på nya skivan Incomparable, vi har tagit vårt sound och gjort det ändå bredare, Pontus har utvecklats till en fenomenal låtskrivare, melodierna och själva låtarna är starkare nu än någonsin om jag får säga vad jag tycker.

 


(Pontus Hjelm)

 

RB: Medlemmarna i bandet har förändrats ganska många gånger under åren, du Pontus har tidigare valt att lämna bandet men nu igen är du i högsta grad inblandat i allt Dead by April gör, vad är det som gör att du inte är en ordinarie medlem idag?

Pontus: Det är en lååååång historia. Mycket som händer bakom kulisserna i ett band och jag tycker det är viktigt att ett band får behålla sin integritet där. Dock kan jag säga att vår förra gitarrist inte var speciellt populär. Mycket bråk och diskussioner om i vilken riktning vi skulle ta bandet. Han ville att det skulle bli ett "old school"-metalband. Många meningsskiljaktigheter helt enkelt som i längden tär väldigt mycket på gemenskapen gjorde att jag hoppade av. Nu ser konstellationen annorlunda ut och möjligheten att jag återförenas med bandet är väldigt stor.

Jimmie: Han har alltid vart lika inblandad i musikskrivandet även fast han inte vart medlem under ett tag, vem vet han kanske kommer att bli medlem igen, vi kommer att gå ut med just detta i samband med melodifestivalen.

RB: Ni släppte ert andra album Incomparible i september förra året.


Återigen så står du Jimmie och Pontus för skrivandet av nästan hela plattan, lite kortfattat, hur gick det att producera den här plattan jämfört med debut-skivan?

Pontus: Den här skivan var helt klart en tuffare process. Det såg bra ut till en början, Jakob Hellner som huvudproducent med mig som co-producent. Allt flöt på bra tills det kom till producerande och inspelning av sång. Där hade vi kraftigt skilda åsikter och tolkningar kring hur säcken skulle knytas ihop. I slutändan segrade bandets och min åsikt och jag står som slutlig producent för skivan. Även mixningen gick sådär. Vi fick byta mixare till en Peter Månsson, på min rekommendation, som jag jobbat med tidigare i olika sammanhang.
Därefter blev det ett mycket glädjerikt resultat!

RB: Ni är ju ett band vars popularitet växer och växer även utanför Sveriges gränser. Vilket land skulle ni säga att ni är mest populära i?

Jimmie: Vi gjorde vår första headline-turné i Europa nyss och där märkte vi att vi va minns lika populära i Tyskland och England som vi är i Sverige..
vi spelade på samma typ av klubbar som hemma i Sverige, så vi är nog just nu populärast i Sverige, Tyskland och England.

RB: Vi kan fortsätta att prata lite om turnélivet. Vad är det bästa med turné-livet?

Jimmie: Att få se och träffa alla glada och galna fans, det är helt övermäktigt.

RB: Vilken är er bästa spelning ni gjort hittills?

Jimmie: Jag tycker att Sonisphere 2011 i Stockholm var vår bästa och roligaste spelning någonsin.

RB: Vad är det mest galna som hänt på en av era konserter?

Jimmie: Det fick vi uppleva nu på europaturnén, folk klättrade upp på scenen under hela gigget och stagedivade, headbangade med oss på scenen, när det va 2 låtar kvar så va det ca 20 personer på scenen som sjung i våra mikrofoner, headbangade som galningar och stagedivade, det va nog det galnaste jag har upplevt live under mina år som turnerande musiker.

RB: Vilken arena drömmer ni att spela på och varför?

Jimmie: Jag har alltid drömt om att få chansen att spela på Ullevi i Göteborg, det hade ju känt helt sjukt grymt att få spela på den största arenan i hemstaden Göteborg, då hade jag vart sjukt stolt sen.

RB: Vi byter ämne till att prata om vad som händer under 2012.

RB: Den närmaste tiden handlar ju mycket om Melodifestivalen.
 Har ni alltid varit sugna på att ställa upp i ett sådant forum? Det är ju trots allt mycket kontroversiellt inom Metal-kretsar.

Jimmie: Jag har aldrig haft tanken på att vara med i Melodifestivalen eftersom det inte direkt är en musikgenre som vi normalt skulle passa in i, men efter att skivbolaget (Universal) frågade oss om vi kunde tänka oss att vara med där så drog vi ihop ett par möten och pratade ihop oss om detta och kom fram till att vi ville göra det. Vi ser ju ingen direkt skillnad på att spela i melodifestivalen eller att spela på vanliga festivaler som typ Metaltown eller liknande, vi tycker att det är kul att spela live inför folk och fans, sen att det är runt 3 miljoner tv tittare gör ju att det blir ändå roligare att uppträda. Vi går inte in med inställningen att vi ska tävla och vinna hela skiten, vi gör detta mer som en kul grej, det känns ju svinkul att vi kommer att vara det första bandet i historien som kör en hård låt och har med mycket growl-sång, ska bli riktigt kul att se hur reaktionerna blir efter åt, he he.

 


( Dead by April – Live – Debaser Medis – 21/9-2011, Foto: Micke Andersson)

 

RB: Hur har era fans reagerat på er medverkan?

Jimmie: Ja många har frågat oss om detta verkligen stämmer, ingen har sagt något negativt om det än så länge vad jag vet.

RB: Vad har ni för mål med tävlingen?

Jimmie: Vi har som mål att göra ett grymt gigg!!

RB: Bortsett från Melodifestivalen, hur ser planeringen ut för 2012?

Jimmie: Just nu har vi inget annat planerat än att vi ska försöka ta oss över till Texas och uppträda på South by south en riktigt stor festival där det är runt 300 band som spelar varje dag. Det kommer även att vara en del olika skivbolag där för att titta på oss, så vem vet? Om vi gör ett bra gigg så kanske vi kommer att sätta fler speldatum i USA detta året och det känns som att det är på tiden att vi gör det nu.

RB: Utöver melodifestivalen och spelningen i USA, har ni bokat fler datum under året?

Jimmie: Nej inte just nu, men vi kommer att få veta mer om det senare under februari månad.

RB: Som avslutning, säg någonting spontant från ert hjärta till Rockbladets läsare.

Jimmie: Hej alla läsare, det skulle vara kul om ni titta på oss den 4/2 då vi uppträder i melodifestivalen, och hoppas vi ses under våren och sommaren.
Rock on! MVH DBA!!!

BANDFAKTA:
Jimmie Strimmell – Growl, Ren-sång
Zandro Santiago – Sång
Marcus Wesslén – Bas
Alex Svenningson – Trummor
Pontus Hjelm – Gitarr (LIVE)

Myspace
Facebook

Intervjuare / Skribent:
Jonas Lööw
jl@rockbladet.se

Bildinfo:
Bandbilderna är tagna av Fredrik Etoall och utgivna av Dead by April
Bilden på Pontus Hjelm kommer från Pontus Facebook-profil
Konsertbilden är tagen av Rockbladets fotograf Micke Andersson
 


Stöd ROCKBLADETFACEBOOK
Klicka på LIKE i den högra kolumnen eller besök oss på FACEBOOK


Relaterade artiklar