Recension AtomA – Skylight

AtomA – Skylight
En skiva full av mystik och avancerade toner med kraftiga svängar inom flera olika genres

Skivan öppnar med spåret Atoma, med ett sprakande trumentro och klanger från stålrör, för att sedan eskalera ut i någon form av stark scen i en actionfilm. Musiken känns bekant men ändå helt ny. Det är en lugn och bekväm känsla som kommer emot en redan på första spåret. Det är otroligt svårt att sätta fingret på plattan, och vad man egentligen står inför.
 
Alternativ Industriel Metal, med en aning Ghost och faktiskt delar av Indie och en gnutta av folkjazz skulle kanske kunna förklara soundet som sveper ut över högtalarna. Personligen så gillar jag det här riktigt mycket, core Metal, nja, men det ger en skönt bryt mot det vardagliga som annars dominerar etern och även mina egna spotifylistor rent generelt. 
 
En ganska nytänkande sak med skivan är att stora delar av plattan är instrumental, även om låtarna har sång, så är det mer marginaliserat med sången, och musiken är det som bär låtarna. Vilket är en spännande och nytänkande del inom genren. Kan så vara att det inte passar allt och alla, men som jag skrev tidigare, det är ett skönt bryt mot det "vanliga".
 
Vidare känns det verkligen att grabbarna i AtomA har haft ett tydligt mål med skivan, då låtarna verkligen flyter in i varandra, och stämmer väl överens mellan spåren, det är lite som att se fortsättningen på en bra serie direkt efter varandra.
 
Det är en mäktig skiva, med ett mycket mäktigt sound, där AtomA verkligen utnyttjat ekoeffekter till sitt max, kanske i vissa sammangand känns det lite för mycket av den varan.
Plattan har även en total mix med avlappnande stråfer, till träffsäkra råa Metalstråfer.
 
Efter att lyssnat igenom plattan ett antal gånger, och faktiskt höra vad som spelas, upptäcker jag verkligen att det finns otroligt många moment i skivan, vilka alla mer eller mindre är relativt avancerade moment.
 
AtomA – Skylight tilltalar mig på sitt vis att vara banbrytande för en ny genre, och den kommer absolut spelas flera gånger i mina högtalare och lurar.
 
Låtar:
  1. Atoma
  2. Skylight
  3. Hole in the sky
  4. Highway
  5. Bermuda Riviera
  6. Resonance 
  7. Solaris
  8. Rainmen
  9. Saturn and I
  10. Cloud nine
Betyg: 6/10
Skivbolag: Napalm Records
Release datum: 30 mars 2012
 
AtomA
Ehsan K – Sång och synt
Jari Lindholm – Gitarr
Siavosh – Bas
Markus Hill – Trummor
 


Stöd ROCKBLADETFACEBOOK
Klicka på LIKE i den högra kolumnen eller besök oss på FACEBOOK


Relaterade artiklar