INTERVJU: H.E.A.T – Ny platta, ny sångare, vad händer bakom kulisserna?

Fredagen den 1:a juni spelade H.E.A.T på Sigurdsgatan 25 i Västerås, då kunde vi inte missa chansen att få prata lite med killarna. Se hur allting är med dem och sin nya sångare Erik Grönvwall. Hur mottas nya plattan Address The Nation,? Hur fungerade samarbetet med Peter Stormare?


(Foto: Promobild H.E.A.T)

CB: Hur känns det att vara i V-ås?

Eric Rivers: Skönt. Det ska bli jävligt kul att lira här igen!

Erik Grönwall: Extremt kort buss resa, man liksom börjar ladda sen kliver men på bussen och sen är man redan framme.

CB: Hur har plattan blivit mottagen?

Eric Rivers: Bara positivt, när man är ute och spelar märks det väldigt positivt. Det märks att de som köpt den ger den en nytändning live igen och det är positivt. Vi har nog inte fått några dåliga recensioner, 99% är bra.

Eric Rivers: Jag saknar sågningarna. Det är faktiskt lite kul att läsa de som sågar. Man vill antingen ha topbetyg eller få en överstryken vad det nu är.

Dave Dalone: Bara det är en reakation, det värsta är ju 3 eller fyra i betyg.

CB: Mottagandet av dig som ny sångare då?

Erik Grönwall: Det är positivt. Det var väl mer i början innan folk visste hur det skullle låta. Men det kändes som en lättnad när plattan släpptes och folk faktiskt gillar den.

Jona Tee: Det är i stort sätt inga kommentarer om att Kenny ska komma tillbaka eller så.

Erik Grönwall: Ja, det är en komplimang, vi tycker att det är asbra så det är kul att andra håller med.

CB: I era ögon, hur skiljer sig den nya plattan mot de tidigare?

Eric Rivers: Den stora skilnaden, tycker jag, är att vi har fått till det sound vi vill ha för första gången.

Dave Dalone: Det har tagit två plattor att komma dit och det känns som den största skillnaden utöver att vi har en ny sångare. På alla våra plattor har vi haft en vision, och sen har det inte blivit riktigt så. Men nu känns det som att det låter som det gör i huvudet. Det är så jävla skönt, då kan man stå för det på ett helt annat sätt. Nu kan folk skriva vad de vill, det spelar ingen roll för då vet man själv att man är nöjd, det var så här det skulle låta.

Eric Rivers: Vi har ändå fångat en LIVE känsla på plattan eftersom vi spelade in allting live och det har vi aldrig gjort förut.
Nu satt vi i ett stort rum tillsammans, istället för att lägga instrument efter instrument, och det är jävligt inspirerande att se alla sitta och spela, få energi från varandra. H.E.A.T är mycket bättre live, och mer energi live än på platta. Det var det vi ville fånga.

Jona Tee: De tidigare plattorna låter skit jämfört med den här tycker jag om jag ska vara ärlig men det var inget som vi hade kontroll över tyvärr.

CB: Hur kommer det sig att ni hamnade på Peter Stormares bolag.

Eric Rivers: Vi kom i kontakt med honom via Håkan, vår manager, som vi träffade i en studio i Väsby. Håkan är också agent åt Stormare som på den vägen är det.

Dave Dalone: Egentligen skulle vi signa för Frontiers på första plattan. Vår manager, som har bra koll, skulle kolla över kontraktet men tyckte att vi skulle välja Stormare istället.

CB: Var det ett bra eller dåligt beslut, med facit i hand?

Jona Tee: Allt vi har gjort har tagit oss dit vi är idag så man kan inte säga att det var dåligt.

Dave Dalone: Det finns väl båda bra och dåligt saker med det. Peter brann för det och var engagerad men vi hade inte samma vision hur det skulle låta. När vi fick höra första mixen så sa vi att vi vill att det ska låta annorlunda men han satte ner foten och sa att ”Så här ska det låta”. Han höll inte riktigt med och han delade inte vår vision.

Eric Rivers: Det är gett oss jävligt mycket med Peter också, med hans kontakter. Det är en stor erfarenhet.

Jona Tee: Första gången vi fick höra mixarna på första plattan var i Helsingborg i lurar från en sopig dator på en förfest hos några vi inte känner. Jag tror vi skulle lira förband till Mustach.

Dave Dalone: Det känns lite som att man jobbat förgäves på de två första plattorna på något sätt.
Jag vet inte hur mycket folk tänker på produktionen men det gör ganska mycket ändå, speciellt inom vår genre. Då blir man lite trött när det inte blir som man tänkt sig.

CB: Hur sprang ni på Erik Grönwall?

Eric Rivers: Vi gick fram till honom och sa,”nu din jävel ska du börja sjunga med oss”.

Erik Grönwall: Först kom en förfrågan. Det första jag hörde från H.E.A.T var angående en spelning på Gröna Lund då det var oklart ifall Kenny skulle kunna sjunga.

Jona Tee: Han hade nog redan beslutat att hoppat av då också.

Erik Grönwall: Jag fick en mailförfrågan via managementet men då var jag upptagen med egen turné och sen tänkrte jag inte mer på det förrän tidiningsartikeln att Kenny hoppat av dök upp. Då börja man väl pussla lite. Sen droppade det ner två skivor i brevlådan hemma och då började man pussla ännu mer.

Dave Dalone: Sen träffade du mig på Getaway Rock.

Erik Grönwall: Jag minns att det var så jävla stifft. Båda visste, men du hade inte inte frågat mig. Förfrågan kom i alla fall och sen tog vi ett möte och sen klickade det bara och då avslutade vi några gig som Kenny hade kvar sen satte vi oss och skrev i ett och ett halvt år.

CB: Skriver alla eller är det en som kommer med idéerna?

Jona Tee: Det är olika. Någon kommer med en grundidé men det är också olika vem det är.

Erik Grönwall: Det var det som var så coolt när jag började med det här bandet, att alla verkligen har idéer.

Jona Tee: Det är sällan alla sitter samtidigt och jobbar på samma låt. Vi sprider ut det och sen träffas alla och bidrar med idéer.

Erik Grönwall: Det känns verkligen att alla är delaktiga och det tyckte jag var en cool grej när jag gick med.

CB: Var det likadant när Kenny var med, var han lika delaktig som Erik?

Jona Tee: Ja, nja….Erik är nog lite mer överallt måste jag nog säga. På de första två plattorna var det nog mer jag och Dave som skrev rätt mycket och Kenny skrev lite grand också. På Freedom Rock blev det lite mer utspritt och sen på den här plattan då är alla med. Vi är ganska, det kom med Erik också, open minded, vi liksom tar med alla ideér oavsett om det är jazz eller powermetal och ser vad det är. Vi hade massor av låtar att sålla från till Adress The Nation men sen satte vi oss med bolaget och valde de bästa till plattan.

Erik Grönwall: Det var en kul grej i början när jag kom med i bandet. Jag och Eric satt och skypade och jag frågade om han hade några ideér och du skickade över en mapp och jag ba….”det är ju hur mycket bra riff som helst”…sen när man gick runt till alla och insåg att det finns hur mycket bra idéer som helst. Jag tänkte ”Va fan gör vi med alla ideér”? Det var Coolt att komma utidfrån och få ta del av alla idéeer.

CB: Hur / Var spelar ni in?

Eric Rivers: Vi spelar in idéerna, demos, på lap-top bara programerat sen har vi ju spelat in plattan Studio Bohus i kungälv, det är Tobias LIndell producenten sitter och gör alla sin plattor, det är en svinfet studio. En av de finaste i europa.

Jona Tee: Vi har ju byggt en egen demostudio där vi repar, det är rätt soft. Det är skönt att han en station där man både repar och lirar in enkelt.

CB: Första giget Erik?

Erik Grönwall: Det var HEAT Fest i tyskland. Vilken jävla grej. Då hade man först varit ute och lirat själv en hel sommar och sen börjar man i ett band med ett gäng som man knappt känner och har en halv till en månad på sig att lära sig låtarna sen ska man ut och gigga utanför Sveriges gränser. Ni var ju hur softa som helst, ni ba ”Äh, det fixar du!” Men så satt man i bussen till Tyskland och frågade ”Du, Hur var den där texten?”

Eric Rivers: Men vi gjorde det och det gick ju skitbra!

CB: Hur ser sommaren ut?

Eric Rivers: Giga så mycket som möjligt för att sprida nya plattan.

CB: Stort tack ska ni ha!

H.E.A.T: Tack själv!!

Skribent: Carl Berglund (cb@rockbladet.se)
Foto: H.E.A.T (Promobild)

BANDFAKTA:

Medlemmar
Erik Grönwall – sång
Dave Dalone – gitarr
Eric Rivers – gitarr
Jona Tee – keyboard
Jimmy Jay – bas
Crash – trummor

HEMSIDA
FACEBOOK

VIDEO: Living on the run


Stöd ROCKBLADETFACEBOOK
Klicka på LIKE i den högra kolumnen eller besök oss på FACEBOOK


Relaterade artiklar