RECENSION: Nale – Ghost Road Blues

Det är tungt, det är rytmiskt, det är medryckande. Hela plattan är otroligt beroendeframkallande.  Nale, Ghost Road Blues, är helt enkelt en fullträff i nyskapande med gamla gener. Ett lysande resultat där Blues & Metall möts och slås samman.

Inledningsspåret Basher, tuffar igång och visar vägen för resten av spåren, alla detaljer finns där de ska, tunga riff, med korta koncisa solognissel, och fullt ös.

Spår två inleds med soloriff i det "gnälligare" tonläget, som raskt senare går över i riktigt tungt sound. Man slås av det tunga soundet som gitarren och basen så otroligt samstämmigt fyller upp låten. Det ges en känsla av att det är 2 eller 3 gitarrer som fyller upp, men nej, det är en gitarr och en bas.

Mattias med sin extraordinära sång, lyfter dessutom spåren till en helt annan nivå. Med en tung röst, nästan på gränsen till growlande, men inte, utan mer en blandning av growl och elak whiskeyröst, balanseras sången mellan de tunga riffen som flyter genom respektive låt.

Spår tre startar upp med en skön gammal garageinspelningskänsla, genom en gitarr som slinter till just innan låten går igång. Låten vi är inne på nu heter Rise.

Ja, så här kan jag hålla på hur länge som helst, skivan har verkligen det mesta ett rockhjärta klarar av. Fantastisk blandning av sköna och påtagliga riff, som snabbt sätter sig i taktkänslan.

Som gammal rock/metallräv så rycks man med i det runga gunget, och upptäcker sig självt med att göra "foot-banging".
(Gammalt huvud som mitt, gör sig inte i head-bangning)

Det finns inte en enda låt som är den andra lik, däremot, så känner man absolut igen sig genom skivan. Och att Nale kommer utvecklas än mer, för att bli något riktigt stort, det hörs så tydligt genom hela skivan. Det här är ett band som vet vad de vill, och vilket spår de valt är precis lika tydligt.

Plattans namn, Ghost Road Blues, passar otroligt väl in i alla spåren, Blues på anabola, skulle enkelt kunna beskriva skivan. Jag är stormförtjust, och det här är helt klart en platta som kommer fram vid flertalet tillfällen.

Höll nästan helt på att glömma, ett underbart avbräck genom spår 5, Burning, kort och koncist, men en skön tempoväxling, som återigen visar den gamla garagekänslan.

Hela skivan är riktigt bra producerad, känns inte som något alls ligger fel, utan allt är helt rätt rakt igenom.
Jag kan inte hitta några egentliga dåliga delar i plattan, däremot så hittar jag desto fler "smultronställen" i de skiftande tongångarna.

Sa jag att plattan är bättre än heroin,
och mer beroendeframkallande än LSD

 

Skribent: Micke Andersson (ma@rockbladet.se)

Fakta:
Band: Nale
Album: Ghost Road Blues
Skivbolag: –
Releasedatum: 12/10 – 2012
Betyg: 9/10
Bästa låt: Rise

Låtlista:
01. Basher
02. Luve.Lust.Pain
03. Rise
04. Why am I?
05. Burning
06. From sh*t to Salvation
07. The fun in funeral
08. Catch 27
09. Now end this
10. New World Order

 

 

Köp skivan på iTunes

Lyssna av skivan på Spotify

Eller varför inte ännu bättre, köp den på Vinyl på någon av bandets spelningar, det är en exklusiv upplaga dessutom.

Nale på Facebook

Nale Official Page


Stöd ROCKBLADETFACEBOOK
Klicka på LIKE i den högra kolumnen eller besök oss på FACEBOOK


Relaterade artiklar