INTERVJU: Amaranthe – Vad händer i turnébussen?

Framgångarna för "Amaranthe" bara fortsätter. Deras skiva släpptes för ca en månad sen, därefter stack de ut på vägarna. Just nu är de mitt uppe i sin långa europa-turné, där de just nu åker gemensamt tillsammans med "Stratovarius". Ikväll spelar den avslutande konserten på Klubben (Fryshuset) i Stockholm. Vi på Rockbladet fick en pratstund med bandet, där vi passade på att ställa lite roliga frågor, där svaren ofta slutade med långa skrattsalvor.

På turnén, vilken är din roll? Vem drar de roligaste skämten? Vem tror att den kan skämta till det bäst?
JAKE: Jag springer och försöker få in alla fåren i hagen. Sen väntar jag på vem som ska fösa in mig. 🙂 Kolla mina svar och gissa själv.
ANDY: Johan är en riktig spjuver, han har många djävlar bakom sina öron. Alla är ganska på samma nivå, så vi kör väl på allihopa kan jag tycka.
JOHAN
: Min roll under turné är nog "flöjt", ha ha, vilsen å noll koll, he he. Roligast skulle jag nog säga är alla andra förrutom oss ibandet, eftersom vi har så jäkla dålig humor så är vi trötta på att höra varandras återvinning av skämt…Hört den förrut 😉
ELIZE: Kvinna. Vem drar de roligaste skämten? Jake E. Vem tror att den kan skämta till det bäst? Jake E.

Vilken är din personliga favoritlåt på nya skivan The Nexus?
ELIZE: Svårt att säga en, jag har många. 🙂
ANDY: 
Det brukar variera lite beroende på vilket humör man är på, men just nu är det singeln The Nexus. 
JAKE
: Burn with me och Invincible
JOHAN: Skulle nog faktiskt säga Burn with me och The Nexus än så länge iaf 😉

Hur ser din Top 5-låtlista på Spotify?
JAKE: Lyssnar inte på musik så det får bli reklamen, det är ungefär så länge jag brukar orka.
JOHAN: Hmm…lurig fråga, svårt svar, svårt att säga några direkta men om man talar om band och topp 5 så säger jag Foo Fighters, Soilwork, Biffy Clyro, Slash och Iron Maiden!
ELIZE: Lana del Rey x 5.
ANDY: amma här, det varierar från dag till dag. Jag lyssnar på allt från City and colour till Suicide Silence,så det kan bli i stort sett vad som helst.

Musikaliskt, vilka är dina tre största inspirations-källor?
JAKE: Fågel, fisk och min manager.
ANDY: När jag hör någon riktigt bra låt, eller ser en riktigt bra konsert. Då blir jag riktigt inspirerad att spela eller skriva mer.
ELIZE: Queen, ABBA och Madonna.
JOHAN: Dave Grohl,Cliff Burton, Steve Harris…Frågor på det?

Vad betyder idol-skap för dig?
ANDY: Inte mycket. Jag tycker personligen det är ganska konstigt att se upp till någon så mycket att det blir idolskap. Alla är vi bra på något här i livet. Så i mina ögon kan man ha idoler på många olika sätt utan att det blir hysteriskt. 
JAKE
: Måns Zelmerlöv
JOHAN: Väldigt många random vänskapsförfrågningar på Facebook…gratis pilsner och ett jävla ansvar! Och så klart en väldigt stolt men lite orolig mor 😉

Ni har ju redan nått en stor framgång, vad betyder framgången för dig personligen?
JAKE: Att jag fortfarande inte har råd att tanka min Ferrari
ANDY: Den betyder att vi får fortsätta göra det vi tycker är roligast i livet, åka runt och se världen och spela våra låtar för folk som tycker om det vi gör. Fast nu i ännu större utsträckning än vi har fått tidigare. 
JOHAN
: Som ja sa tidigare så väldigt många vänskapsförfrågningar på FB, men skämt å sido,det ger mig en stor portion självrespekt och självförtroende att se att så många uppskattar det man är en del av och den stoltheten man känner går inte av för hackor direkt 😉 Samtidigt känner jag stor ödmjukhet inför det hela,att få ta del av det och visa fans min uppskattning för det dom gör för oss.
ELIZE: Det betyder ett steg närmare det jag hela mitt liv har drömt om – att endast kunna ägna mig åt musiken.

Vad gör du en vanlig söndagskväll?
ELIZE: Käkar ostbågar och dricker kaffe i soffan framför tv:n.
JAKE
: Försöker att göra den ovanliga
JOHAN: Beror lite på men softar,kollar film,kanske gymmar lite,kanske stirrar upp i taket och undrar "var fan kommar alla dessa barkvitton ifrån?" Chattar med min flickvän…tja,va gör du själv?
ANDY: Då käkar jag något gott, hänger med min sambo och vår dotter.

Ni vann priset som bästa nykomling på förra årets Bandit Rock Awards, vilket svenskt respektive utländskt band förtjänar det priset just nu?
JAKE: Har total noll koll på vad som är nytt…The Unguided är grymma.
JOHAN: Ingen aning faktiskt!
ANDY: Jag har faktiskt alldeles för dålig koll på vilka nya band som är aktuella för tillfället för att svara på den frågan. Sorry.

Vilken är den för tillfället bästa träningsmusiken just nu?
JOHAN: Just nu jagas demonerna till tonerna av Soilwork eller Submission! (ett av Mortens 3000 tidigare band som sparkar rövlöken av en 😉 )
ANDY: Något hårt, kanske senaste plattan med Aeon "Aeons Black", eller nåt annat som inte har nån jättestark puls, jag gillar när det smäller på ordentligt i lurarna när jag ska träna.
ELIZE: Amaranthe utan tvekan.

Vilken konsert med Amaranthe har betytt mest för dig?
ANDY: Jättesvårt att svara på. Liseberg i somras var fantastiskt kul, det är ju ett ställe man har sett många band genom åren. Dit man gick när man var ung och smög omkring med en folköl eller två innanför jackan. Wacken var också riktigt kul, på ett helt annat sätt. 
JAKE
: Den senaste
ELIZE: Många, men spelningen efter revolutionen i Tunisien var en stor händelse, även att spela på Loud Park i Japan var något alldeles extra.
JOHAN: Skulle kunna säga Tunisien strax efter revolutionen,men mer nyligen så är det helt klart vår spelning på Liseberg 17 augusti 2012… Helt galet mycket folk,många bekanta ansikten,äran att få ha det finaste besöket oxå 😉 ,bla första gången på säkert 20 år som min kära mor såg mig på scenen 😉 och strålande solsken… en helt klart värdig avslutning på sommaren 2012!

Vilket är ditt roligaste On The Road-minne tillsammans med Amaranthe?
JOHAN: Det måste ha varit den gången Olof å jag…..å sen kom Morten med en liter gräddfil å det verka som en bra idé just då … Andy, hahaha … för att inte tala om hur Jake reagerade … men värsta va nog … hahaha….Elize asså,galen brutta … Eller ska vi säga " WHAT HAPPENS ON THE ROAD…STAYS ON THE ROAD 😉 "
ELIZE: 
Vi åkte i en konstig bil utan säkerhetsbälten i flera timmar som en festival hade anordnat åt oss. När vi skulle öppna takluckan för att det var för varmt i bilen lossnade den och flög iväg. Vi skrattade så vi grät, situationen var extremt skräckinjagande och helt absurd förstås, men ändå jäkligt komisk. På toppen av allt var det självaste midsommarafton, och det var alltså så vi fick fira den det året. Spelningen gick trots allt bra, och vi överlevde.
JAKE
: När Olof körde Off-Road i vår Tyska Goo-Cart Turnering mot Hammerfall. Numera kallar han för Road-Off

Utanför musiken, har du något annat stort intresse som slukar upp din tid?
ANDY: Jag kollar på alldeles för mycket hockey, något som jag tycker är mycket underhållande.
JAKE
: H O C K E Y Hockey
ELIZE: Träning och hockey.
JOHAN: Springer mycket,löpning har blivit som min meditation och kamp mot mig själv. Har funderingar på att anmäla mig till några lopp under 2013, men vi får se!

Vad var dina förhoppningar inför releasen av nya albumet The Nexus?
JAKE: Att mina katter Ranthe, Juno, hund Neo och fru kan följa med på turnéen 🙂
ELIZE: Att den skall uppskattas och nå ut till så många som möjligt.
JOHAN: Världsherravälde vad annars!? Å Maiden som förband..frågor på det?!
ANDY: Att den mottags väl, och att vi får fortsätta spela världen över.

Till sist, om fem år, hur ser Amaranthe-världen ut då?
JAKE: Om inte nån kommit och hittat yttligare en felaktig maya calender så är den nog fortfarande rund och det är fortfarande skitlååååångt till Japan.
JOHAN: Hmm…Jag och Olof tävlar om vem som har störst slott helt enkelt! Och att ha möjlighet att kunna ta med sin framtida familj på turné och uppleva det inte bara med sina bästa vänner utan även sina älskade… Tänk dig själv,en rock circus bestående av 6 pers och allas respektive och små knoddar som leker kravall på ett å samma privat jet 😀
ANDY: Ungefär som nu, fast lite större scener kan jag tänka mig.
ELIZE: Det återstår att se.

 

 

 

SKRIBENT: Jonas Lööw (jl@rockbladet.se)


BANDFAKTA – AMARANTHE

MEDLEMMAR
Jake E – Vocals
Elize – Vocals
Andy – Screams
Olof – Guitars and keys
Morten – Drums
Johan – Bass


Stöd ROCKBLADETFACEBOOK
Klicka på LIKE i den högra kolumnen eller besök oss på FACEBOOK


Relaterade artiklar