FESTIVAL: ROCK AM RING 2014 – SISTA MATCHEN I RINGEN

Efter närmare tre decennier har nu den sista distade gitarrsträngens ljud från ROCK AM RING tonat ut över racingbanan Nürburgring. Nu tar en ny era vid, men ingen som har varit där kommer att glömma hur det en gång var. ROCKBLADET.SE deltog vid den allra sista upplagan av ROCK AM RING på Nürburgring, då giganternas festival lämnade ringen för sista gången.

05062014-Rock-am-Ring-dag-8

U2, INXS, Pearl Jam, Die Toten Hosen, Bon Jovi, KISS, Die Ärzte, Rammstein, Metallica, Iron Maiden, In Flames, Green Day och Guns N Roses för att bara nämna några få har alla en sak gemensamt: De har vid något tillfälle genom åren spelat på festivalen Rock am Ring. De flesta av dem dessutom flera gånger. Rock am Ring har genom årtionden inte bara kunnat stoltsera med att få dit de största, hetaste och bästa artisterna inom många genrer utan de har även fått dem till att återkomma till festivalen vid flera tillfällen. Som Scott Holiday (Rival Sons) sade under vår intervju: -Vi har varit här tidigare och det blir inte bättre än så här. Man har en fantastiskt vacker omgivning kring festivalområdet, man har en organisation i världsklass och publiken får alla artister att känna sig som världsartister”. Det sammanfattar nog de flesta artisters åsikter om festivalen. Det är såklart inte bara artisterna som trivs där utan såklart också publiken. Det bildas som att en temporär stad under några dagar för att sedan försvinna lika snabbt. Kvar finns minnen och upplevelser hos människorna som var där och många av dessa känner starkt att detta måste upplevas om och om igen. Våra fantastiska och underbara Härrrlisch-vänner (de stavar faktiskt ordet så!) har till och med besökt festivalen varje år sedan 1986! Respekt! Har du någon gång bevittnat den organisation, stämning och engagemang som genom åren har vuxit fram i den lilla byn Nürburg i västra Tyskland och som under en helg i början av juni i nästan 30 år gjort Rock am Ring till den happening som festivalen är idag, så vet du också om att det "nya" Rock am Ring också kommer att bli bra. Kommer det att bli detsamma? Troligtvis inte men ingen vet svaret förrän efter nästa års festival och ämnet kommer säkert att diskuteras vilt.

Rock am Ring följs av många på plats och Rock am Ring följs av många även på internet. Intresset för Rock am Ring från såväl publik, artister som från media har genom åren varit häpnadsväckande. Enligt TV stationen SWR såg över 1,7 miljoner människor bland andra Iron Maiden, The Offspring, Kings of Leon och Queens of the Stone Age hemma från TV-sofforna under torsdags- och fredagskvällen.

05062014-Rock am Ring dag-4

Ett typiskt Rock am Ring-väder innebär minst en dag av regn men det slapp vi denna gång då det istället var stekhett. Redan tidigt om mornarna vred sig de tältande besökarna oroligt i sina överhettade tält. Det går inte att skriva om Rock am Ring utan att nämna den fantastiska publiken om och om igen där verkligen alla har riktigt kul och släpper loss ordentligt. Man märker själv att man stundtals står och tittar mer på publikens röj än på bandet som spelar. Väldigt fascinerande. Hettan till trots så orkar en enorm publik välkomna varje artist med öppna armar och ordna ett rejält röj ändå in på småtimmarna.

Maten och biran kan ätas och drickas över hela området och det finns mat- och öl-stånd i stort sett överallt. Det är en bidragande faktor till att fyllan inte går överstyr, tror vi. Det är högst två-tre personer i kö istället för minst 45 minuter och folk behöver inte stanna kvar i ett inhägnat område för att snabbt hälla i sig drickan innan favoritbanden börjar spela. Visst var en del radiostyrda av fyllan och däckade en stund på marken, men allt sköttes snyggt och ingen blev utslängd på grund av det. Vi såg inte ett bråk under fyra dagar trots att ibland kördes 20-30 mosh- och circlepits samtidig, detta blandat med solens hetta och en mängd kalla Beck’s. Polismästaren i Nürburg bekräftade under lördagens presskonferens att allt gått mycket respektfullt till. Till och med ordningsvakterna är glada och fokuserar enbart på att hjälpa besökare istället för att lägga fokus på att argt och arrogant tillrättavisa folk som det kan vara på andra sämre organiserade festivaler i Europa.

Här kommer lite nörderi i siffror för att visa att detta inte är en liten klubbspelning vi pratar om. 4 000 portioner mat serverades enbart till crew och 1 200 portioner till banden. 40 shuttlebussar användes till 13 hållplatser vid de olika campingarna som spred ut sig över 90 hektar mark. Till campingarna fanns 600 duschar, 750 bajamajor och 550 vattentoaletter och till dessa drogs cirka 10 000 meter provisoriska vattenledningar. Detta är nog inget man gör i en handvändning. Det tog till exempel nästan sju dagar för 115 scenarbetare att bygga upp de tre stora scenerna.

Musiken då? Det har bjudits på musik hela dagarna och in på nätterna. Fantastisk musik dessutom. Vi måste nämna Metallica lite extra. Bandet framför på senare år visserligen snarare mer en show än en konsert, vilket lämnar för lite utrymme för spontanitet, men det går inte att säga annat än att Metallica är rejält tajta och professionella. De har alltid bra ljud och de ger publiken vad de vill ha. Till och med nya låten Lords Of Summer låter riktigt bra och det gläder mig väldigt mycket. Anthrax är också värda en rejäl hyllning för deras framträdande. De kliver på scenen först kl. 01:45, vilket enligt Joey Beladonna gör det till deras senaste gig någonsin. De har ett klart, högt och fantastiskt ljud men det är inte det som slår oss mest, utan med vilken intensitet de tar sig an varje nummer. Det är inte tal om några några trötta, bittra gubbar vi ser på scenen utan raka motsatsen och det är en fröjd att se den här konserten. Trots att Anthrax har fått dagens sista speltid och dessutom på den minsta scenen av de tre så levererar de som om de vore huvudakt på den stora scenen under bästa sändningstid. Vi ser med stor förväntan fram emot bandets framträdande på Bråvalla Festivalen.

08062014-P1030422

Vi fick dessutom ett snack med Rival Sons bandledare Scott Holiday som släppte några sköna anekdoter om bl a Ghost som de spelat med tidigare. Scott skrattar gott åt minnet när han såg hela Ghost i full mundering sitta och spela Yatzy i sin loge. Denna intervju kommer publiceras i sin helhet på Rockbladet.se inom kort.

06062014-Intervju Rival Sons Rock am Ring dag 2-1

Högst personliga TOP 3 dag för dag:

DAG 1

Pennywise – Fick igång publiken på ett fantastiskt sätt
The Offspring – 10 resor bättre än år 2012 på samma scen. Publiken i extas.
Iron Maiden – Järnjungfrun ser alltid till att göra väl ifrån sig. De har visserligen blivit äldre och är nu i slutet av en lång turné men de tänker inte lägga sig ner än. Grattis på födelsedagen, Nicko!

DAG 2

Rival Sons – Otacksam speltid som första band för dagen men tacklade situationen bra och var själva mycket nöjda.
Ghost – Mycket roligt att se dem inför internationell publik. Som vanligt mycket mystiska och underhållande med fantastisk musik.
Anthrax – Otrolig energi av thrashkungarna. Fantastisk setlist och bra publikrespons.

DAG 3

Slayer – Kompromisslösa! En ångvält kör in och efteråt fattade inte folk vad som hade träffat dem. Det var Slayer, menar de som vet bättre.
Rob Zombie – Bra frontman och skön version av Am I Evil? gjorde Robs show till en höjdare.
Linkin Park – Massivt publikintresse och en enorm show.

DAG 4

Black Stone Cherry – Rock när den är som bäst. Måste ses när de besöker Sverige.
In Extremo – En medeltidsversion av Rammstein. Både bra och underhållande. Populärt mellansnack.
Metallica – Störst, bäst och vassast!

Rock am Ring har kommit, Rock am Ring har setts i nästan tre årtionden och Rock am Ring har likt en tungviktsmästare på toppen av sin karriär lämnat ringen för allra sista gången. Vi beklagar men gläds samtidigt åt att få följa de nya utmaningar som festivalen står inför.

Skribenter och fotografer
Fredrik Brolin (fredrik.brolin@rockbladet.se)
Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
Event: Rock am Ring Festival 2014
Datum: 5-8 juni 2014

KOLLA IN ROCK-AM-RINGs Specialsida


Stöd ROCKBLADETFACEBOOK
Klicka på LIKE i den högra kolumnen eller besök oss på FACEBOOK


Relaterade artiklar