KONSERTFOTO: Arcade Fire – Gröna Lund (Stora Scenen) – 13/6

Fredagen den 13 juni kl 20.00 går det kanadensiska indierock bandet Arcade Fire upp på Grönalunds stora scen. De presenteras av en lyrisk  informationschef från Grönalund på styltor som är klädd i en dräkt täckt av speglar. I scentaket hänger en mängd speglar som reflekterar den stora publikens förväntansfulla ansikten.

140613-ArcadeFire-NS-Bild05

Frontmannen Win Butler leder oss snabbt in i musiken med sin karaktaristiska röst medans han rör sig över scenen. Redan i första låten “Reflektor” hoppar han ner till den jublande publiken för att sedan i nästa låt “Flashbuld Eyes” “låna” en av pressfotografernas kameror, under den passande textraden; 

“What if the camera really do take your soul oh no"

Kort sagt vet Butler hur man får igång en publik och hela Arcade Fire bjuder rakt igenom på en konceptuell show som inte känns utstuderad.

De spelar en stor blandning låtar från de fyra olika album de hittills har släppt under 10 års tid. Och det är främst under låtar som “Neighborhood#3(Power Out)” från deras första skiva som publiken riktigt kommer igång. Men även åtar som den melankoliska “Afterlife” och “Sprawl II” är självklara höjdpunkter, och en strålande “It´s Never Over” framförs av Régine Chassagne på en alternativ scen vid press- och handikapp platserna.

Det förekommer även en del anekdoter från  deras möte med sverige under konserten. Bland annat innan låten “No Cars Go” berättar Win Butler om hur en taxichafför insisterar på att att de måste använda sina säkerhetsbälten, samtidigt som ett av många skränande fulla studentflak åker förbi. 

En annan koppling till Sverige kommer under ett av extranumrerna när bandmedlemmarna Tim Kingsbury, Régine Chassagne och Richard Reed Parry framför en stämningsfull cover av Abbas Chiquitia.

Under låtarna “Normal person” och partylåten “Here Comes The Night Time” uppstår problem med ljudet. Det slutar med att Win Butler kastar ut sin tysta mickrofon i publiken och ber sedan personen som fångar den att sjunga en svensk visa när ljudet plötsligt kommer tillbaka. När personen och publiken istället börjar sjunga på melodin till Arcade Fires låt“Wake Up” sprider sig en magisk stämning som bara kan uppstå ur såna spontana ögonblick.

Arcade Fires spelning är i sin helhet proffsig där man främst slås av vilka duktiga musiker de är och hur lätt de kommuniserar med sin publik. Samtidigt känns det att allt går lite på rutin. Men det är ingenting som stör och det hinner heller aldrig bli en tråkig stund under kvällen.

Hela konserten avslutas med den fantastiska “Wake up” som nu presenteras som “The swedish folksong” och ett gigantiskt konfettiregn som faller över hela Grönalund. Ett mäktigt avslut på en bra konsert med ett fantastiskt liveband.

 

 

SKRIBENT & FOTO: Ninnie Schröder (ninnie.schroder@rockbladet.se)
EVENT: Arcade Fire
ARENA: Gröna Lund (Stora Scenen)
DATUM: 2014-06-13

LÅTLISTA:
Reflektor
Flashbulb Eyes
Neighborhood#3(Power Out)
Rebellion(lies)
Joan of Arc
Rococo
The Suburbs
The Suburbs(continued)
Ready to Start
Neighborhood#1(Tunnels)
No Cars Go
Haïti
Afterlife
It´s Never Over(Oh Orpheus)(Régine on b-stage)
Sprawl II (Mountains Beyond Mountains) (Damian Taylor Remix ´intro)

ENCORE:

Chiquitita (Abba cover) (Tim, Richard,Régine with their reflektors)
Normal Person
Here Comes the Night Time
Wake Up

 

 


Stöd ROCKBLADETFACEBOOK
Klicka på LIKE i den högra kolumnen eller besök oss på FACEBOOK


Relaterade artiklar