KONSERTRECENSION: John Mayer – Globen – 12/6

John Mayer spelade i Stockholm den 12 juni, det var hans första Sverige-konsert på ett helt decennium.

12062014-IMG_3740

John Mayer: Bluesmannen, svinet, Casanovan och gitarrvirtuosen. Kärt barn har många namn. Säga vad man vill om Mayers personlighet, här lät han musiken tala. Publikfrierierna kom istället genom låtvalen och gitarrsolona – och endast via sparsamt mellansnack. Endast en artist så säker som John Mayer kan låta sin konsert långsamt och sparsamt byggas upp till sitt crescendo utan att någonsin bli långtråkig. Han gick från klarhet till klarhet och ingöt nytt liv i gamla dammiga studioinspelningar, adderade solon och taktändringar med oklanderlig skicklighet. En fyraminuters-låt kunde lätt bli en åttaminuters-låt och detta pågick i två timmar till allas förtjusning. Hitkavalkaden  med låtar som Waiting On The World To Change och I Don’t Trust Myself (With Loving You) varvades med en otippad Beyonce cover (XO) och Tom Petty’s Free Fallin som John Mayer mer eller mindre gjort till sen egen och mer känd än originalet. Utbudet är till för alla, oavsett om man gillar soft eller hård musik, akustisk eller fullt blues-band. Han är lyhörd på vad publiken vill ha och ger tillbaka kärleken upphöjt i kvadrat. 

Hans band var väldigt begåvat och ibland satt han vid kanten av podiet till trummorna för att ge plats åt sin kollega som mycket skickligt levererade diverse gitarrsolon och melodislingor. Man kan inte undgå från att tycka att John är smörig. Speciellt med sin akustiska gitarr kan han vara lite väl cheesy, men är ständigt oklanderlig i sin teknik. Det är med elgitarren han är i sitt essä. Han drog till och med ett skämt om hur mycket hans nacke sticker ut för att han alltid spelat så mycket gitarr och jävlar vad det märks att han är tillgiven, att han spelar med själen (och till och med bakom ryggen) och jag hopppas han fortsätter i många år till.

SE HELA BILDSERIEN – JOHN MAYER

Fotograf/Recensent: Philip Almén (philip.almen@rockbladet.se)
Bästa låt: Gravity (Extranummer) 
Betyg: 9 av 10

Spellistan:

​Queen of California
Half of My Heart
Belief
Who Says
I Don’t Trust Myself (With Loving You)
No Such Thing
Waiting on the Day
Slow Dancing in a Burning Room
XO (Beyoncé cover)
Free Fallin’ (Tom Petty cover)
Wildfire
Speak for Me
Waiting on the World to Change
If I Ever Get Around to Living
Edge of Desire
Dear Marie
Your Body Is a Wonderland
Gravity (Extranummer)


Stöd ROCKBLADETFACEBOOK
Klicka på LIKE i den högra kolumnen eller besök oss på FACEBOOK


Relaterade artiklar