Skraeckoedlans nya album SAGOR

'Sagor' är Skraeckoedlans andra album sedan bandet bildades 2009. Med sin psykadeliska tunggung-metal har bandet gjort sig kända i Stoner metal-Sverige. På senaste plattan har bandet valt en lite mörkare, mer doomig och progressiv ton och  dom allsångsvänliga refränger som fanns på första albumet 'Äppelträdet' har tonats ned.

Albumet börjar med en instrumental prolog som övergår i första låten, 'Gigantos'. Som namnet kanske antyder är det en riktig bjässe till låt med sina 71Ž2 minuter. Ljudet är en bastant matta av fuzziga gitarrer, bas och stora ljudlandskap. Det enda negativa jag har att säga om produktionen är att effekten som ligger på sången är distraherande och kan göra det svårt att höra vad som sjungs.

Sedan håller det ungefär samma stil rätt igenom förutom på den korta instrumentala 'Awen' och på den något lugnare 'Talisman' där man har tagit in en gästsångerska, nått som i mitt tycke funkar väldigt bra och förstärker lugnet.

Lugnet bryts av den brutala 'Odjuret' med sitt maffiga riff dundrar låten fram och det är smått omöjligt att inte börja gunga (läs: headbanga!) med huvudet.

'Flod' är första singel och en av favoriterna. Tyvärr är låten också en av dom kortaste. Den hade gärna fått dra iväg i en jam session och blivit dubbelt så lång

Långa låtar finns dock, tidigare nämnda 'Gigantos', 'Squidman' och 'Mothra' är över 7 minuter långa. Längderna är dock inget som märks, låtarna är uppbyggda med snygga bryggor, bra variation mellan riffen och helt fantastiska gitarrsolon som fångar en och man glider bekymmerslöst genom låtarna.

Det känns som om bandet har utvecklats sedan debuten, det finns ett större musikaliskt djup som påminner om Mastodon och Baroness utan att tappa sin essens. Till en början var jag tveksam till den mörkare tonen men albumet växer på mig varje gång jag  lyssnar och kan nog bli en av 2015 års favoriter.

Gillar man Stoner metal så bör man absolut ta sig en lyssning på 'Sagor' men även på debutalbumet.

skraeckoedlan-sagor-cover

ETT SMAKPROV PÅ HELA ALBUMET

 

VIDEO – "FLOD"

 

SKRIBENT: David "Putte" Berglind (Gästskribent, rb@rockbladet.se)
ALBUM: Sagor / Skraeckoedlan
RELEASEDATUM: 2015-06-10
SKIVBOLAG: Razzia Notes / Razzia Records
BÄSTA SPÅREN: Gigantos, Odjuret, Flod.

BETYG
RB-Betyg-7_10

 

BANDFAKTA – SKRAECKOEDLAN

MEDLEMMAR

Tim Ångström: Bas  
Martin Larsson: Trummor
Robert Lamu: Gitarr, sång
Henrik Grüttner: Gitarr

| HEMSIDA | FACEBOOK

Skraeckoedlan-bandbild-2015


Stöd ROCKBLADETFACEBOOK
Klicka på LIKE i den högra kolumnen eller besök oss på FACEBOOK


Relaterade artiklar