Roger Karlsson – Kysser Sörmlands jord

Roger Karlssons nya album, “Kysser Sörmlands jord”​, är ett utmärkt soundtrack till vardagen, tycker Rockbladets Stefan Nilsson.

Roger_Kysser_Sormlandsjord_cover_art_web

Roger Karlsson är en sörmländsk singer-songwriter som lever någonstans i den svenska traditionen av rockiga storytellers – bland Staffan Hellstrand, Ulf Stureson, Per Persson, Jakob Hellman och Thåstrom – fast med ett eget stuk. Vissa låtar är nästan åt vishållet medan andra luktar lite svensk 90-talsindie. Men mest är det bara Roger Karlsson. Stilarna varieras ganska rejält inom de ramar som Karlsson har stakat ut åt sig själv. Detta är ingen punkskiva men lite punksmulor finns det där – attityden, skivbolaget (Beat Butchers, tidigare Studio Otukt), KSMB-basisten Rickard Donatello och Karlssons bakgrund som medlem i Inferno. Här finns även spår av Karlssons tidigare band Tuk Tuk Rallys bättre sidor, men det här är så mycket bättre. Karlsson har hittat hem.

Plattan låter fantastisk redan på första lyssningen. Sedan blir den bättre och bättre. Vart ska det här sluta? Musiken är enkel på ett bra vis. Texterna är mer komplicerade och innehåller många livsbetraktelser, känslor och kloka tankar kring hur världen ser ut idag.

Soloartisten Roger Karlsson är åt det poprockiga hållet – det här skulle funkat utmärkt på typ Storsjöyran 1987, Järnvägshotellet i Ljusdal 1990, Hultsfredsfestivalen 1991 eller Dalarock 1992. Men detta låter inte gammalt. Det är ett album med bra musik som funkar nu och Roger kommer att gigga ihjäl sig i höst och vinter och vinna nya fans med varje spelning.

Jag sitter och lyssnar på detta album mitt i centrala Tokyo. Men musiken placerar mig snabbt på ett litet lokaltåg någonstans på den sörmländska landsbygden. Ett utmärkt soundtrack till vardagen.

Det finns inga svaga låtar på den här plattan. Den här plattan är på riktigt. En del låtar har allvarliga, tunga texter, men det här är mest en glad, positiv platta. En musikalisk ficklampa i vardagslunken. Titelspåret “Kysser Sörmlands jord” är en av plattans starkaste låtar. “Vidare” är en annan favorit. Den utmärkta “Jag skulle kunna döda” ekar väldigt mycket Jakob Hellman, både musikaliskt och textmässigt. I balladen “Var inte ängslig, Rosalin” är vi inne i något slags Cornelis Vreeswijk-landskap. Men allra mest är detta en platta som låter Roger Karlsson.

Den här plattan kommer att värma upp den svenska hösten och vintern. Köp plattan. Lyssna. Gå på konserterna. Frågan är inte vem Roger Karlsson är (han är en jävligt bra rockpoet). Frågan är: vart fan har han hållit hus? Varför har inte Sverige upptäckt honom tidigare? Det här är hans sjätte soloalbum.

 

Skribent: Stefan Nilsson (stefan.nilsson@rockbladet.se)

Artist: Roger Karlsson

Album: “Kysser Sörmlands jord”

Skivbolag: Beat Butchers

Releasedatum: 9:e oktober 2015

Betyg: 9/10

Roger_Karlsson_2015_Foto_Carina_Hedlund_web

www.facebook.com/rogerkarlssonofficiell


Stöd ROCKBLADETFACEBOOK
Klicka på LIKE i den högra kolumnen eller besök oss på FACEBOOK


Relaterade artiklar