Factory Brains ger oss hopp om framtiden för svensk rock ‘n’ roll

De här ynglingarna släppte 2011 ett smått sensationellt debutalbum i form av Love Like Hours. Sannolikt de enda tonåringarna på 10-talet som sturskt stampat fram en träskig Tom Waits-rock med samtliga strängar och trumpinnar långt ner i dyn. Hela skivan spelades in på ett dygn och låter idag enligt frontmannen Niclas Edhenholm mer som en bootleg från en av bandets konserter än som en genomtänkt producerad platta. Jag tycker dock att det gött opolerade soundet var en av skivans stora styrkor men då är jag också just en bootleg-snubbe.

När Universals Peo Berghagen, som tagit Factory Brains under sina vingar, gick bort så hamnade gruppen ute i kylan. Men fem år senare är man nu alltså tillbaka med uppföljaren Hard Labor (som också fint dedikerats till Peo) där meriterade namn som Chips Kiesby, Jens Borgren, Martin Hederos, Janne Hansson och Herman Forssman varit inblandade på olika sätt. När jag hörde första släppet Modern Day blev jag förskräckt – nej, inte ännu ett band som gått och blivit mainstream radiorock?!  "B-sidans" stompiga Coffee Break drar oss skönt nog tillbaka till Love Like Hours råheter igen och skapar ordning på torpet.

Factory Brains fick den stora äran att agera förband till Rival Sons 2012 som själva frågat om den svenska trion och nyligen har man precis fått följa med The Temperance Movement som supportakt i Sverige, Norge och Tyskland. Två band som Factory Brains definitivt har en del i sig av. Jag såg bandet två gånger häromveckan och blev ruskigt impad av Stockholmarnas enorma energi och och självklara erövra-hela-världen-attityd.  På Debaser Medis fick de till och med självaste huvudakten Temperance Movement att verka lite  trötta till en början. Senare i vår åker de ut på gemensam turné med Graveyard, kolla in speldatum här!

Hard Labor når inte riktigt upp till debutens höga klass och unicitet men är en rättfram kompott rock, blues, soul och americana. Med andra ord riktig musik som är klädd i hängslen, upprullade skjortärmar och svart hatt. Dynamik finns det gott om där punkrockstänkarna I'm No Good och Do It Again! har en tempofylld uppkäftighet, Down The River (som var fantastisk live) och Fork In The Road är känslofyllda souligheter, Modern Day en hit för massorna samt en näve bluesrökare för Niclas Edhenholm att stampa sönder både scengolv och sina fötter till.

Det känns som Factory Brains har säkrat tron på svensk rockmusiks framtid.

SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
ARTIST: Factory Brains
ALBUM: Hard Labor
SKIVBOLAG: Wild Kingdom / Sound Pollution
RELEASEDATUM: 2016-02-19
BÄSTA LÅT: Coffee Break och I'm No Good
BETYGRB-Betyg-7_10

 

BANDFAKTA – FACTORY BRAINS

MEDLEMMAR
Niclas Edenholm – vocals and guitar
Samuel Söderberg – bass
Ludwig Näsvall – drums

DISKOGRAFI
2012 – Love Like Hours
2016 – Hard Labor

HEMSIDA FACEBOOK

LYSSNA PÅ HARD LABOR HÄR:


Stöd ROCKBLADETFACEBOOK
Klicka på LIKE i den högra kolumnen eller besök oss på FACEBOOK


Relaterade artiklar