Dinosaur Pile Up´s önskan blev 11:11

Det började som ett  soloprojekt av Matt Bigland  och utvecklades långsamt till vad som idag är Dinosaur Pile-Up. Vår reporter Gabi Mattsson fick chansen att prata med honom om den verkliga innebörden av låtarna på vad som sägs vara bandets mörkaste album hittills.

YOU CAN READ THE INTERVIEW IN ENGLISH HERE.

11:11 är bandets tredje album, många tror att när klockan slår just 11:11 så ska man önska något och det slår in. Men är albumet och även låten med samma namn baserat på detta fenomen?

– Nej inte riktigt, jag hade helt ärligt ingen aning om vad det betydde förrän namnet på albumet offentliggjordes och jag fick det berättat för mig. Historien bakom namnet bygger på att när vi var ute på vår turné, den varade ungefär 18 månader så brukade vi se just dessa siffror lite överallt. Även vårt crew började se dem på de konstigaste ställen som på klockor, olika plattformar och liknande.

Matt fortsätter med att berätta att det var under denna tid han skrev låtarna på det som idag är det nya albumet. Efter att ha förföljts av siffrorna under processen myntade det på så sätt tiden han skrev musiken under och det fastnade hos dem alla.

I låten med samma namn finns det många metaforer, som ”If I am the water then I am the rain if I am the fire then I am the flame” (Om jag är vattnet så är jag regnet, om jag är elden så är jag lågan). Oftast står metaforerna för något annat som åhöraren är menad att tolka på sitt egna sätt,  för låtskrivaren har de oftast en djupare mening än så.

– Det handlar om att hitta den mening i saker som du inte kunde se innan. Som när vi såg siffrorna, först var det inte något viktigt för oss, men nu är det. Jag antar att det bästa sättet att beskriva låten är att säga att det handlar om att hitta relevansen i de saker som sker runt omkring. Men det är också ett samtal mellan mig och andra människor gällande deras åsikter och tankar.

Dinosaur Pile-Up har en kommande turné med svenska energi-rockarna Royal Republic och bland städerna de kommer att spela finns min hemstad Karlskrona. Adam Grahn, sångare i bandet kommer ursprungligen från samma stad vilket lett till att staden alltid finns med på deras turnéschema.

–  Vi är mycket exalterade över att åka på turné med  Royal Republic, det finns så många platser som vi inte varit på innan och som vi nu får möjlighet att besöka. Så det kommer att bli kul och vi ser verkligen framemot det.

Bandet hade satt två datum för albumsläppet, ett för England och ett senare för USA och resten av Europa, anledningen bakom det berodde på att bandet behövde hitta rätt bolag att släppa albumet på. Men att inte kunna släppa albumet på ett och samma datum globalt förklarar Matt var lite frustrerande då de planerat att släppa det globalt samma dag.

– Vi behövde hitta rätt hem för skivan, tyvärr ledde det till att datumen då den släpptes i  Europa och USA försenades. Men du måste komma ihåg att detta är vårt första globala skivsläpp någonsin och trots problemen är vi verkligen stolta och glada över att kunna göra det.

Matt fortsätter med att berätta hur lång resan dit bandet är idag har varit, men allt eftersom fler människor har börjat upptäcka bandet har det lett till att de idag turnerar på en internationell nivå. När han tänker tillbaka på hur alla låtarna som kom till i hans rum hemma och de som senare publicerades på Myspace har lett till att bandet kommit så långt känner han att allt hårt bandet har lagt ner har varit värt det.

– Jag menar om man tänker på det, allt började med att jag påbörjade ett soloprojekt och även om uppställningen i bandet förändrades så är det tack vare det som vi spelar på stora festivaler idag.

Att ha fått chansen att spela på stora festivaler med band som Slayer och Deftones ser Matt som en hedervärd bedrift, mycket på grund av att det är få band förunnat att få den möjligheten. Efter att ha producerat och släppt de två första albumen på egen hand kändes det som en lättnad för Matt att överlämna den rollen till Tom Dalgety.

– Att vara i ett band är inte lätt, det finns mycket som man måste offra för att komma någonstans. Men vi känner som band att allt hårt arbete vi har lagt ner har gett det resultat vi strävat efter och därför har det underlättat mycket.

Att släppa kontrollen när man är van vid att göra saker på egen hand kan ibland vara svårt, men Matt förklarar att för honom kändes det som att nu var rätt tid att låta någon annan ta över kontrollen. Även om han är den kreativa ledaren i bandet så uppskattar han möjligheten att kunna arbeta med Mike och Jim som ett team. Matt fortsätter med att berätta att han föredrar att spela festivaler framför andra spelningar, mycket beror på att han aldrig vet vad för människor eller situationer han ska stöta på, men även energin som finns där.

– Det är en stor skillnad på att uppträda på en festival och mindre ställen, som Leeds festivalen. Den betyder mer för oss eftersom bandet startade i Leeds, men också för att jag brukade gå dit som liten och se band som Foo Fighters uppträda.

Bandet kommer att spela på Louder than Life festivalen i början på oktober tillsammans med band som Slayer, Slipknot och Deftones, några som varit stora influenser för Dinosaur Pile-Up redan från början.

– Det känns helt galet, även om vi har spelat på stora festivaler tidigare som i Japan och Leeds så känns USA mer extrema. Jag vet inte om det beror på banden som spelar eller för att vi aldrig har fått chansen att spela med alternativa band och metal band på den nivån tidigare.

Han förklarar att de ser fram emot att spela för en ny sorts publik, men även bara att kunna vandra runt och träffa människor samt se de andra banden uppträda lockar. Även om bandet numera spelar på stora festivaler tillsammans med större band och turnerar på en internationell nivå med spelningar bokade i länder som Japan och Indien så anser Matt inte att det store genombrottet skett ännu.

– Det är inte som vi tänker att ”wow nu har vi verkligen lyckats slå igenom på riktigt”, för vi vet aldrig vad som kommer hända.  Vi ser fortfarande på det som en resa eftersom det har öppnat upp så många dörrar för oss. Inget av det tas för givet, utan vi lever dag för dag och arbetar så hårt vi kan.

När det kommer till balans mellan livet ute på vägarna och hemmavid kan det ibland uppstå vissa slitningar, speciellt om man reser så mycket som killarna i bandet. Men Matt förklarar att även om livet på vägen skiljer sig från det liv de har hemma  tar det bara en vecka att komma in i vardagen igen. Genom att vara öppna för allt och vara medvetna om vart de befinner sig i just då vare sig det är hemma i Leeds eller någon annanstans vilket hjälper.

– Det där är en svår fråga att besvara,  för det spelar ingen roll om jag är på jobb eller hemma. Oavsett så försöker jag vara positiv hela tiden, det finns för mycket att vara tacksam för oavsett om vi upptäcker nya platser eller är hemma och umgås med vänner och familj.

Dagarna skiljer sig mycket lite åt när man är ute berättar han, oftast kör de långa sträckor för att komma dit de ska, beroende på hur mycket tid de har innan spelningen gör de antingen intervjuer eller kopplar av och umgås efter soundchecket.

– Du vet, det är lite konstigt eftersom det tro det eller ej finns en rutin för att underlätta för alla, men varje plats och avstånd skiljer sig åt och trots rutinen är inga dagar exakt likadana. Du vet aldrig hur din dag kommer se ut när du har vårt yrke, så det bästa du kan göra är att ta itu med saker när de händer och bara följa med.

Att förverkliga drömmen om att bli en rockstjärna leder oftast till stora förändringar, både i livet men även på personliga plan. Men det är inget som Matt har reflekterat över.

– Det känns konstigt att du använder termen rockstjärna, jag inte ser mig som en och det gör förmodligen ingen runt omkring mig heller.

Han förklarar att även om man möter många olika människor vilket för honom är en stor fördel med att vara musiker så är det få som känner igen dem. Detta gör det möjligt för dem att fortsätta leva sina liv som de alltid har gjort och vara anonyma i stora städer som London. Oftast är det inte förrän de möter någon och förklarar anledningen bakom allt resande vad det innebär. Möjligheten att få resa och upptäcka nya platser är något Matt verkligen uppskattar att få göra, trots att medlemmarna i bandet ibland önskar att de kunde stanna lite längre på vissa ställen.

– Vi har fått åka till platser som vi förmodligen aldrig hade kunnat åka till om det inte hade varit för att vi är ett band och våra turnéer oftast sträcker sig över ett par månader. Som Indien, det är få band som har fått chansen att åka dit.

Indien är ett land som bandet spelat i tidigare och han berättar att spelningarna på festivalerna där var något av en overklig upplevelse. Även om det skiljer sig mycket lite bland de festivaler och konserter som äger rum runt om i världen så lyckas Indien att sticka ut i mängden på fler än ett sätt.

– Eftersom att Indien är ett sådant torrt och varmt land var det damm precis överallt, när vi spelade så var det verkligen som om jag var med i Mad Max-filmen. Publiken hoppade runt som galningar och det var stora dammoln som skymde sikte vilket visuellt fick det att se ut exakt likadant som i filmen.

Historien bakom varför Matt började arbeta med musik enligt honom själv är en blandning av inspiration från band som Weezer, men även olika sånger och människor. När han var liten var han ett blygt och tyst barn som trots att han kom överens med alla kände sig utanför.

– Det var känslan av att vara annorlunda som drog mig mot musiken för den kunde jag känna en kontakt med. Jag minns att jag kunde gå på festivaler när jag var16 år gammal för att se band som Jimmy Eat World och Foo Fighters uppträda och först då känna någon slags tillhörighet.

Låten Nothing Personal är trots namnet en mycket djup och personlig sång, om man lyssnar noga på texterna hör man meningar som I know sometimes I'm difficult, I wish I was another way, Close my eyes and disapear. Men på frågan om Matt någon gång känner att han behöver en paus från allt resande och spelningar förklarar han att den enda gången han känner så är när han skriver låtar.

– Jag tycker att för att kunna vara kreativ och vara i zonen måste du se till att det inte finns några distraktioner omkring dig. Därför försöker jag distansera mig från allt, inte svara i telefon och sådana saker, detta för att jag ska kunna försvinna in i min egna värld och bara skriva.

Enligt bandet är det nya albumet det mörkaste de har släppt hittills, men frågar man Matt så går det inte att göra något för mörkt. Hans förklaring till varför albumet är mörkare än de föregående är att de länge har velat skriva mörkare och tyngre låtar.

– Som band är vi mer bekväma med oss själva än vi var innan, så detta är vårt sätt att visa vilka vi är. Det var inte ett medvetet beslut där vi sa att nu skriver vi mörkare och tyngre musik utan mer en process som ledde till det.

11:11 kommer att släppas i olika format, det traditionella i form av cd- och vinylskiva, men även digitalt. Anledningen till varför är helt enkelt för att även om Matt skulle föredra om folk köpte den fysiska musiken så inser han att folk köper mer i digitalt format idag. Dinosaur Pile-Up kommer att vara upptagna fram till slutet av nästa år och i skrivande stund planeras en ny turné i både USA och Europa. Så även om Matt fortsätter att skriva låtar kommer fokus att ligga på längre turnéer innan ett nytt album släpps.

– Jag hoppas många människor kommer och ser oss och sedan umgås med oss vid merchen så att vi kan säga hej och möta fansen. Vi kommer att spela högt och rocka loss ordentligt så det kommer bli en riktig show!

SKRIBENT: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
BILDER: Källa (https://www.facebook.com/dinosaurpileup)
BAND: Dinosaur Pile-Up
AKTUELLT: Turné tillsammans med Royal Republic

YOU CAN READ THE INTERVIEW IN ENGLISH HERE.

Dinasour-Pile-Up-Band

FAKTA – Dinosaur Pile-Up

MEDLEMMAR
Matt Bigland
Mike Sheils
Jim Cratchley

DISKOGRAFI:
Growing Pains, 2010
Nature Nurture, 2013
Eleven Eleven, 2015

| HEMSIDA | FACEBOOK | SPOTIFY |


Stöd ROCKBLADETFACEBOOK
Klicka på LIKE i den högra kolumnen eller besök oss på FACEBOOK


Relaterade artiklar