Fear Factory skapar kaos på Klubben

Plötsligt hörs en röst som får det att kännas som om en radiosänd sagostund har börjat. Den förväntan som uppstår när ljusen ändras går att skära i med kniv och när det sedan brakar loss är ljudet av kaos allt vi hör.

För varje ton Burton C Bell tar sig an fortsätter han att förvåna, hans growl är på en nivå ingen människa borde kunna nå. När han ändrar rösten och gör den en nyans mörkare samtidigt som han blickar upp mot taket som om svaret på frågan fanns där är, då är det så rått att det nästan är för vackert. Det gröna ljuset som skiner ner på bandet skapar precis rätt känsla som anammar deras genre på hög nivå.  Affekten som uppstår tar över varje del i kroppen och rysning efter rysning slår till utan nåd.

Mike Heller på trummor är en underbar syn, hans precisa slag på trummornas bas är det som sätter tonen tillsammans med basisten Tony Campos.

Dino Cazares vandrar mest runt på scen och försöker få publikens jubel att öka. Men när han väl kommer igång levererar han grymma riff som nästan når hela vägen fram, men något jag inte kan sätta fingret på gör att han misslyckas med att nå fram hela vägen.

När jag vänder blicken åt vänster slår det mig att publiken är uppdelad i två grupper,  på min högra sida står åhörare som lever sig in i musiken och sjunger med i varje låt. På vänster sida där jag själv står är det lite lugnare, här diggar man med, men utan att gå all in. Mitt i allt börjar tre killar skapa sin egen lilla moshpit, hur de orkar i den bastu liknande värme som slår mot oss går inte att förstå då alla andra verkar påtagligt påverkade av värmen.

Känslan av att befinna sig i en fästning som är under attack blir allt mer verklig ju hårdare instrumenten slår mot growlandet. När Burton börjar hoppa upp och ner utan att missa en enda ton, då tar spelningen en helt ny vändning. Blandningen av growl och vanlig sång är en vacker mix han behärskar väl. När Burton ställer sig med ena foten på högtalaren framför och lutar sig fram för att viskande locka oss närmare med sin sköna stämma reagerar varje cell i min kropp och ropar fly. Det är som att bevittna en förförisk sagostund som man vet kommer att sluta illa.

Ljusen blixtrar för att förblinda oss finns bara hörseln kvar.

För när ljudet av kaos slår till blir allt svart.

Se alla bilder från Fear Factory här:

Se alla bilder från Textures här:

Se alla bilder från Transport League här:

SKRIBENT: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Mattias "Madcap" Nilsson (mattias.nilsson@rockbladet.se

EVENT: Fear Factory
ARENA: Klubben
DATUM: 2016-08-24
BÄST:  Känslorna och growlandet
BETYGRB-Betyg-7_10

BANDFAKTA – Fear Factory

Vocals – Burton_C_Bell
Guitars – Dino Cazares
Drums – Mike Heller
Bass – Tony Campos

Studioalbum:

1992 – Soul of a New Machine
1995 – Demanufacture
1998 – Obsolete
2001 – Digimortal
2004 – Archetype
2005 – Transgression
2010 – Mechanize
2012 – The Industrialist
2015 – Genexus


Stöd ROCKBLADETFACEBOOK
Klicka på LIKE i den högra kolumnen eller besök oss på FACEBOOK


Relaterade artiklar