Backyard Babies, vilken avslutning på sommaren!

Exakt 10 dagar innan en liten flicka föddes den 11e augusti 1989 grundades bandet Backyard Babies. 27 år senare står bandet på scenen och flickan som blivit en kvinna nedanför scenen och avslutar den hittills bästa sommaren med att se bandet som präglat hennes uppväxt genomföra sommarens sista framträdande.

Som ni säkert redan förstått är det skribenten bakom recensionen som är den flickan och denna iskalla septemberkväll är sista gången denna sommaren som jag ser ett band uppträda på Gröna Lund. När Nicke Borg berättar att det även är deras sista uppträdande för sommaren kan det inte bli bättre. Backyard Babies är ett band som jag har följt sedan jag upptäckte musiken och när min vän Josse för flera år sedan berättade att de grundades nästan samtidigt som jag föddes blev bandet till gruppen och deras musik ännu starkare. 

I samma sekund som när bandet stiger på scenen i det midnattsblå ljuset höjs både temperaturen och energinivån. Nicke Borgs unika röst ekar ut i många olika versioner från scenen i fantastisk symfoni med Johan Blomqvist på bas och Peder Carlsson på trummor. Dregens skotska dans med höga knän är ett återkommande inslag under spelningen när han inte snurrar runt likt en virvelvind och han visar gång på gång varför han kan räknas till en av Sveriges bästa gitarrister. När Nicke och Dregen turas om att stå på de förhöjda podium som står på scenen och står där likt två kungar som blickar ut över sitt kungarike blir det uppenbart varför de är bandets frontfigurer.

Johan har ett riktigt coolt sätt att spela bas på, avslappnat halvt lutar han sig bakåt och balanserar basens toner i fin harmoni med resterande instrumentala slingor. Peders slag mot trummorna är som slagkraftiga viskningar som leder bandet i rätt riktning och när det är Dregens tur att ta ton klaffar det perfekt med tillfället. Under ett tillfälle kommer Nicke ensam ut och spelar akustiskt på sin elgitarr, något som jag aldrig tidigare har bevittnat och förmodligen inte kommer få göra heller, iallafall inte på samma höga nivå. När han står där helt ensam på scenen i det blå ljuset som skiftar i tre olika nyanser av turkost och lugnt spelar på gitarren för att i nästa sekund dansa fram i ett tempo som inte stämmer med gitarrens vackra toner, då finns det ingen annan plats jag hellre befinner mig på.

Det är känsla i varje band och hög energi i nästan samma klass som Hardcore Superstars, fast skillnaderna är ändå stora. Backyard Babies har sitt egna unika sätt att agera på scen och det är ett arv som de tar vara på likt en nybliven moder som bär sitt barn.

Klassiker som Minus Celcius, Bloody Tears och Thirteen or Nothing spelas med bravur, men den låt som fångar mig och vägrar släppa taget även efter spelningen är slut är Abandon. Precis varje ord känns i varje del av kroppen, miljön och människorna runt omkring existerar inte längre.

'Cause I'm far away from everything we knew
But all I see reminds me so 'bout you
Face to face, I'm a hopeless case
We go on and I pretend 'cause I'm far away

Sanningen gör ibland ont att höra, speciellt när den kommer i form av en låt som gör det omöjligt att fly. För varje ord är sant, vi låtsas trots att jag är så långt ifrån precis allt vi trodde att vi visste.

Backyard Babies, ett stort tack för att ni var avslutet på en helt fantastiskt sommar och starten på en höst som jag kommer minnas långt efter mitt sista andetag.

SETLIST
Th1rte3n or Nothing
Made Me Madman
Dysfunctional Professional
The Clash
U.F.O. Romeo
Brand New Hate
Bloody Tears
Highlights
A Song for the Outcast
Heaven 2.9
Painkiller
Roads
I'm on My Way to Save Your Rock 'n' Roll
Star War
Nomadic

Encore:
Abandon
Minus Celsius
Look at You

SKRIBENT: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Jimmie Sonelius (jimmy.sonelius@rockbladet.se

EVENT: Backyard Babies på Gröna Lund
ARENA: Stora Scenen
DATUM: 2016-09-016
BÄST:  Allt från Dregens solon till Nickes röst till låtarna, känslorna, precis allt var helt perfekt
BETYGRB-Betyg-9_10

BANDFAKTA – BACKYARD BABIES

Nicke Borg – Lead vocals / guitar 
Dregen – Lead guitar / vocals 
Johan Blomquist – Bass 
Peder Carlsson – Drums


Stöd ROCKBLADETFACEBOOK
Klicka på LIKE i den högra kolumnen eller besök oss på FACEBOOK


Relaterade artiklar