LA COBRA – How much snake can you take??

Många förknippar Sydafrika med ett vilt djurliv, men missar dom vilda musikerna som finns där. LA COBRA är sleazerockarna som visar att talang finns även ute i det vildaste av världar.

Back Roads
Skitiga riff från en något ostämd gitarr inleder låten, när sedan slingorna av en mer balanserad gitarr och även en tung bas skapas fina kontraster. Trummornas tunga takter känns på riktigt och det äkta livesoundet är finslipat utan att ha förlorat sin unika charm. Sången påminner lite om svenska bandet Sisters sångare, fast inte lika raspigt mörk. En gnista av 1970-tal smyger sig fram i låten som präglas av vad som liknar en hejarklacks ekon. Rytmerna är behagliga och det hörs att bandet prövar sig fram.

Stray Cat
Soundet har tonats ner, men den skitiga sleazerocken finns fortfarande kvar. Låten lyckas på något sätt väcka en känsla av ångest och tomhet, ungefär som att åka bergochdalbana med ett stup som avslutar färden. Det är en ärlig skildring av tjejen som alla känner till, hon som alltid ler på utsidan men skriker på insidan med klorna rivandes inombords. Känslan av att vara fast mot sin vilja, samtidigt som man omringas av människor som alla drar en i olika riktningar blir påtaglig. Ingen vet egentligen hennes historia, bara den som dom själva byggt upp av egna påhitt. Melodierna är talande och fortsätter berätta historien, fast från hennes perspektiv. Viljan att fortsätta springa och göra gatorna till en frihetens hem trots farorna är lika verklig som dom vinande riffen. Friheten som hon behöver finns där, allt hon behöver göra är att sträcka ut handen, men vi lär oss aldrig genom att inte våga.

What Angels see
En känslosam ballad om äkta kärlek och fallna änglar. Att vilja ha någon som man aldrig kan få annat än i sina drömmar och den smärtsamma uppenbarelsen när upptäckten görs hörs tydligt i sången, som ger det brustna hjärtat en röst. Ostädat gnällande riff sätter tonen för låten, precis som dom oundvikliga tankarna om att övertala sig själv att det inte är för sent, trots man vet att det som är kvar av ens själ endast kommer smekas sönder till smulor av ljuva lögner insvepta i mjuka ord. Takterna från trummorna är överlägsna, men det är rösten som når fram helt och hållet.

Paradise in her eyes
En kort historia om ett möte lika flyktigt som den mörka nattens varelser. Rockstjärnan möter kvinnan för natten, en kort sekunds tillflykt som inte räcker till. Drömtemat fortsätter och tempot höjs till en början för att sedan mynna ut i en snabb ballad som styrs genom gitarrens järnhand. Instrumenten passar rösten, men det är lite för slarvigt gjort.

Hot for love
Ett renare sound, men det hörs ändå tydligt att det fortfarande är LA COBRA som spelar och soundet dryper av sleaze. Skildringen av en alldeles för självsäker person som anser sig vara Guds gåva till kvinnorna och därmed har rätten att göra vad han behagar. Även om jag inte gillar texten så är det instrumentala mycket mer välgjort. Uppbyggnaden av deras unika sound och inslagen av melodier och takter visar att där finns potential för en bättre låt, om texten görs om. Tragiskt och kaxigt med för mycket självförtroende.

The Final Countdown
En snabbare och nedkortad version av originalet som utan tvekan är mer underhållande att lyssna på. Takterna från trummorna är mycket bättre än originalets och gitarrerna är vassare, lite som en flock med galopperande vildhästar.

Danger Danger
Inledningen har lite inslag av KISS över sig, men det tas snabbt och koncist bort. Handlingen verkar återigen handla om en och samma kvinna. Det är något med rösten och tyngden så som trycker den neråt, som om sångaren egentligen inte vill lämna ifrån sig texten för deras egen skull. Samtidigt kan man inte läka om stygnen inte sys fast med sylvassa nålar i form av gitarrens återkommande riff. Det lugnare partiet är inlagt på precis rätt ställe och basens tyngd till takten som trummorna varsamt slår fram gör att tyngden istället läggs på åhöraren.

Damn lucky day
Skildringen av en rockstjärnas kväll ute på stan tar form i detta spåret. Den ena galenskapen efter den andra tar form då bilar glöms bort eller kraschas och alkoholen flödar. Sångaren driver hårt med påståendet att man ska leva dag för dag och undertoner av bitterhet är lika genomsyrade som frätande kemikalier. Att ständigt behöva leva på ett visst sätt för att motsvara den bild många har av en rockstjärna. Destruktiva rytmiska takter river sakta ner allt tills inget finns kvar.

Whiskey high roller
Hackiga riff och sönderslagna takter från trummorna, gör att lyssnaren hör mer på det instrumentala än sången. Helheten mellan sång och instrument är inte riktigt där och låten försvinner som om den aldrig varit där.

Cry for love
Längtansfulla melodier och motstridiga takter, en envis kamp utan vinnare i denna kärleksförklaring. Låten är ett uppenbart rop på svar från någon som bara gick utan att förklara varför. Variationen i rösten är rörig men samtidigt fint balanserad, den instrumentala tyngden slår till på precis rätt ställen. Nästan som att få en iskall hämnd serverad, för att sedan brännas med samma djävulska eldar; som sveket du orsakade någon annan i ett försök att hela dig själv. Dom vinande och gnällande riffen skär i huden, men det är så destruktivt att det blir en låt som älskas från början till slut. Detta trots man vet, att musiken är det oundvikliga krossandet av ett hjärta, hos någon som du står nära.

Efterord: Med en budget på endast 480 kronor och ett resultat som detta är jag märkbart imponerad av LA COBRA. Att lyckas skapa något så bra, med en tidsram som beror på budgeten är något få musiker kan åstadkomma.

Hitta "L.A. Cobra – How much snake can you take??" Här! – iTunesSpotifyGoogle playAmazon

BETYG: RB-Betyg-6_10
SKRIBENT: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
BAND: LA Cobra
ALBUM: How much snake can you take??
RELEASEDATUM: 2010, nylanserad 2017
SKIVBOLAG: Gavs ut av bandet själva

BANDFAKTA – LA Cobra

MEDLEMMAR

Don Cobra – Vocals/Guitar
Slade – Guitar
Callie the Animal – Drums
Ewil Honey – Bass


Stöd ROCKBLADETFACEBOOK
Klicka på LIKE i den högra kolumnen eller besök oss på FACEBOOK


Relaterade artiklar