Myrkur – Where’s the Music?

Det danska "one-woman black metal project" Myrkur intar scenen på Dynamo med en mörk poesi som får en att känna sig delaktig en en Tim Burton film. Musiken berörde i både hjärta och själ samtidigt som gåshuden letade sig upp längs armarna.  

Myrkur är det danska stjärnskotten inom Pagan Black Metal. Det är fullt med folk inne på Dynamo och det märks att det här är ett av de stora dragplåstren på festivalen. En förväntan och spänning ligger över hela rummet, ljuset dimmas ner och rök framkommer på scen där bandet kliver fram. En sakral och uråldrig, men ändå en beständig ton hörs i sången. Det är dags att falla ner i kaninhålet och gå in i en sagoskimrande värld med en tvist av John Bauer och Tim Burton. Myrkur betyder mörker på isländska och Amalie Bruuns röst har ett register från spröd sakral stämma till att fullständigt explodera i growlet från Black Metal.

Det är mörk poesi men så vackert att man blir gråtfärdig, och blir berörd i både hjärta och själ. Myrkur startade 2014 och har redan fått en kultstatus i sin genre. De har fått lovord både från branschen och en stor fanbase. Amalie transformeras hela tiden från en huldra, skogsrå, älva till att bli en medusa och den svarta sidan i Morgaine Le Fay. Det här är musik som gör slöjan mellan den mänskliga världen och andevärlden väldigt tunn. Själv växlar hon mellan keyboard, gitarr och fiol. Med sig har hon skickliga musiker, som hjälper att tillföra den transliknande men ändå harmoniska stämningen i rummet.  

Det ligger något uråldrigt i sången, det är ödesmättat men otroligt vackert. Blundar man så blir hennes röst än mer dramatisk mot den ljudväggen som sätter tempot i de berättelser hennes sånger är. Det är sagor och poesi men ett mörker skiftar hela tiden med den ljusa sidan. De leker med ljus och rök på scenen vilket gör det hela till en fullständigt magisk plats.

 Själv tilltalar det här konceptet mig väldigt mycket och gåshuden sprider sig över hela min kropp samtidigt som man befinner sig i någon slags trans under hela giget. Det är musik för själen!

 

BETYG : RB-Betyg-9_10
SKRIBENT: Christina Wernersson (christina.wernersson@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Tommy Hansson (Tommy.hansson@rockbladet.se)
KONSERT: Myrkur
ARENA: Dynamo – Where's the music  / Norrköping 
DATUM: 2016-02-03
BÄSTA MINNET: De skapar en mäktig magisk sagovärld som både är mörk men oerhört vacker. Även vuxna behöver en sagovärld för att kunna drömma och nå sina livsmål!

 


Stöd ROCKBLADETFACEBOOK
Klicka på LIKE i den högra kolumnen eller besök oss på FACEBOOK


Relaterade artiklar