Tjugo år med Finlands musikaliska kungar: Children Of Bodom

Med isande skrik och vassa riff firar Finlands musikaliska kungar, Children Of Bodom sina tjugo år i branschen med en otroligt het spelning på Debaser Strand. Tillsammans med Forever Still skapade dom en musikalisk undervärld som ingen ville lämna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Forever Still
En karismatisk sångerska med en röst innehållandes fler tonarter, än vad som är mänskligt möjliga att uppbåda och gester som ger orden mer kraft än en jordbävning kan uppbåda. Det är vad frontsångerskan Maja Shining uppvisar när hon med Forever Still intar Debaser Strand. Detta är tredje gången jag bevittnar dessa enastående musikers framfart och för varje gång höjs nivån på deras konst. Mikkel Haastrup är en basist som häver sig på sätt andra inte kan, tillsammans med Maja äger han scenen och blickar stundtals ut som en kung över sitt kungarike. Hans säregna spelsätt och dansande till musiken är förtrollande, även så hans sätt att hantera basens strängar. Istället för att greppa och låta fingrarna dansa över dom, slår han med en rivande kraft tills dom viker sig. Den nya gitarristen Rune Frisch är ett bra tillskott i bandet och färgar musiken på ett helt nytt sätt. Även känslorna som förmedlas i Miss Madness och Save Me har fått en helt annan styrka och genomslagskraft. Vartionen mellan raspigt hes röst och isande skrik är lika överraskande som dom ljusaste tonerna, Maja vet utan tvekan exakt hur hon ska använda rösten för att nå fram till publiken. Hennes talande gester och det faktum att hon försvinner in i musiken, utan det minsta spår av rädsla att blotta sig så, gör att man verkligen känner kniven hon drar över sin hals i Once Upon a Nightmare. Awake The Fire är ett sådant spår som verkligen drar nytta av alla musikerna i bandet, trummorna ligger på rätta nivån och dess bastanta takter fångas fint upp av Mikkels bas. Det går med andra ord inte att lämna en spelning med Forever Still utan att bli berörd. Det räcker med första tonen från Save Me, för att den omskakande, kalla känslan av att bli nerdragen i något utanför våran värld ska infinna sig. Med andra ord, tredje gången är mer än gillt för Forever Still.

Betyg:RB-Betyg-10_10

 

Children Of Bodom
Skräckslagna skrik och ödesmättade musik annonserar Children Of Bodom intagande av scenen. Jubelropen är höga från start och publikens glädje är lika glödhet som det röda strålkastarna vars ljus skiner ner på scenen. Det faktum att finska musiker har den ultimata fingertoppskänslan när det gäller att forma melodier och sång till ett konstverk, är vida känt. Men när Alexi Laiho både levererar utomvärldsliga riff utan den minsta lilla ansträngningen, samtidigt som hans unika sångröst slår sig fram, tar Finlands musikaliska kungar musiken till en helt annan dimension. Jaska Raatikainen på trummor är mer än exemplarisk, hans takter är som gjutna i guld och smeker tonerna fint. Henkka Blacksmith på bas är likaså han ett musikaliskt underbarn, med en trygghet hanterar han basen och ger kraft åt tonerna som ligger på ljusare nivåer. Janne Wirman lägger in sina keyboardslingor där dom hörs som bäst, vilket också ger melodin ett helt nytt sound. Mitt i allt börjar mickstativet bråka med Alexi, något som vi ska alla ska skylla på stativet och inte den grymma frontmannen och ett försök till moshpit görs i den trånga lokalen. Den musikaliska styrka som Alexis taniga kropp innehåller, är utan tvekan det vinnande konceptet bakom Children Of Bodom tjugo år långa karriär. Och med det i åtanke, blandas alster från både 1999 och albumet Hatebreed till nyare. En låt som tidigare aldrig spelats i Sverige enligt Alexi, är Black Widow som mottar enorma jubel och hornen hänger stadigt uppe i luften. Det finns absolut ingen detalj i varken melodi eller sång som inte är noggrant utformad och präglad av musikerna själva, kort sagt: Det är för jävla fantastiskt att vara med om en spelning av denna sort och jag tycker synd om er som missade den, för det är fullkomligt omöjligt att beskriva dessa konstverk i ord. Inga meningar som skulle uppbådas i denna texten skulle någonsin kunna göra dem rättvisa.

Betyg: RB-Betyg-10_10

 

SKRIBENT: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Jimmie Sonelius (jimmie.sonelius@rockbladet.se)
KONSERT: Children Of Bodom
ARENA: Debaser Strand / Stockholm
DATUM: 2017-04-04


Stöd ROCKBLADETFACEBOOK
Klicka på LIKE i den högra kolumnen eller besök oss på FACEBOOK


Relaterade artiklar