VA ROCKS: “Vi hoppas på att inspirera andra”

VA ROCKS är mitt uppe i en kortare vinterturné, med städer som Malmö, Halmstad och Jönköping på schemat. Rockbladet mötte bandet direkt efter turnépremiären ombord på Adrenaline Cruise, i slutet av januari. 

 

–  Vi hade aldrig spelat på kryssning tidigare och visste inte riktigt vad vi skulle tro. Man får ju upp bilder i huvudet av en båt som gungar väldigt mycket och att det ska kännas märkligt, men det var faktiskt som att befinna sig på ett "vanligt" spelställe. Nu var vi första band ut dag två och vi fick flera av dem som var lite bakis att resa sig ur fåtöljen. Det här kändes som en skitkul inledning på turnén. Jag längtar efter att spela på något sånt här igen, skrattar Ida Svensson Vollmer, sångerska och gitarrist. 

VA ROCKS har spelat tillsammans i elva år och Ida Svensson och trummisen Frida Rosén lärde känna varandra redan i förskolan. När de sedan ville satsa på musiken bildades bandet och senare anslöt Klara Weddig, efter att ha ansökt om tjänsten som basist, och trots sina unga åldrar har VA ROCKS hunnit med ett debutalbum, en EP, Europaturné och mycket mer. 

–  Att vi skulle spela punk har alltid varit en självklarhet, även om vi nog var ganska ensamma om att vilja spela det. Vi kollade alltid på ""Ebba The Movie med Ebba Grön och så har vi inspirerats från ACDC och Sex Pistols, säger Ida.

–  En annan förebild för oss är The Donnas. Det var i alla fall mina stora förebilder och något man kunde identifiera sig med. De fick en att tänka "Tjejer kan", säger Frida Rosén.

VA Rocks vill inte sticka under stol med att de vid ett flertal tillfällen känt sig som outsiders, just på grund av att samtliga bandmedlemmar är kvinnor. 

–  Samtidigt är det något av en möjlighet att slå ur underläge. Det kommer fram folk efter våra spelningar ibland och berömmer oss samtidigt som de säger saker som "Wow, det där hade jag aldrig trott", säger Klara Weddig.

– Det kommer också fram unga tjejer till oss som verkar helt uppslukade av det vi gjort och det känns alltid speciellt. Lite så som The Donnas var för oss så hoppas vi idag inspirera andra, och  kanske förhoppningsvis få de som vill att våga spela i band, säger Frida. 

Sedan denna intervju gjordes vid Adrenaline Cruise har VA ROCKS forsatt turnera och de har även släppt en ny singel, inklusive musikvideo, "Here Comes Trouble"

–  Det har varit mycket jobb med "Here Comes Trouble". När det gäller musikvideon har det varit en ganska lång inspelningsperiod och det är första gången som vi haft en professionell regissör med oss samt statister med mera, det har varit både roligt och lärorikt, säger Frida.

– Låten är också ett nytt steg. Den är mer "ruffig" än de låtar vi hade med på vår första skiva soundmässigt och det ska bli väldigt kul att visa upp denna nya sida av oss och såklart att få möta publiken, säger Ida. 

 

VA ROCKS turnéplan tillsammans med THUNDERMOTHER: 

23 feb – Harry B James, Stockholm.
24 feb – Kajskjulet, Halmstad.
2 mars – Sticky Fingers, Göteborg.
3 mars – Denim & Leather, Jönköping.
17 mars – Kulturbolaget, Malmö.

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
INTERVJU: VA ROCKS.
AKTUELLA: Vårturné, tillsammans med Thundermother.​

 

 

VA ROCKS – MEDLEMMAR

Ida Svensson Vollmer – Gitarr/ Sång
Klara Wedding – Bas
Frida Rosén – Trummor

 

 

 

 


Stöd ROCKBLADETFACEBOOK
Klicka på LIKE i den högra kolumnen eller besök oss på FACEBOOK


Relaterade artiklar