Avatar krönte sin konung på Fryshuset

Under fredagen landade slutligen göteborgarna Avatar på svensk mark. Med en spektakulär show visade de upp sitt lika spektakulära Avatar Country och krönte sin kung inför en entusiastisk publik.

En utav Avatars mer populära låtar är “Smells Like A Freakshow”.  Och freakshow, det bjuds det på redan innan Avatar äntrat scenen, i form av Hellzapoppin. En cirkusshow som bjuder på allt från akrobatik och balanserande av motorsågar på.  Det säger ju sig självt att det under deras halvtimme är ganska fattigt på musikalisk underhållning, men rikt på all annan form av underhållning. Det är inte ens någon idé att beskriva vad Hellzapoppin faktiskt gjorde på den där scenen. Det måste upplevas. 

“Avatar Country”, som släpptes 12 januari, är Avatars sjunde album sedan debuten 2001. Temat för skivan är genomgående ett kungatema, där bandets ena gitarrist Jonas Jarlsby agerar kung över det påhittade landet “Avatar Country”, ett land dit alla är välkomna. Temat möjliggör för mycket på en livespelning, med utrymme för teatrala uttryck och färgstarka karaktärer samt storslagna scendekorer. Spelningen har inte ens pågått en kvart innan vi hunnit trollbindas av den effektfulla ljussättningen som lyser på bandmedlemmarna ståendes som statyer under de inledande sekunderna till “Legend Of The King” samtidigt som kungen själv hissas upp från golvet till luften, sittandes på en välgjord tron spelandes på sin gitarr. Sångaren Johannes Eckerström uppenbarar sig plötsligt, stiligt klädd i sin svarta kostym och med sitt clownsminkade ansikte och med en större pondus än vad Marilyn Manson egentligen varit i närheten av senaste åren. Han sätter sig på knä intill kungatronen, som i en bugning, och tar sedan ton. Han sjunger bättre än vad man kan begära efter en lång turné, som nu är inne på näst sista anhalten. 

Under nästkommande låt, “Let It Burn” spinner det hela vidare. Kungen går ståtligt ner från sin tron, vinkar hövligt till publiken och bandet sätter igång ett skanderande “Länge leve kungen” i takt till John Alfredssons trumslag. Även om detta teatrala tema ligger helt rätt i en tid då tv-serier som “Game Of Thrones” och “The Vikings” enar en hel värld kring ett och samma intresse, så är det dock under de mer seriösa inslagen som man uppskattar Avatar som mest. Johannes Eckerströms lilla sidospår om hur det var för bandet att spela för en förbi cyklande tant i Vaxholm samt hans varma tacktal till publiken, där han slår fast att en konsert alltid är roligast att uppleva uppe på en scen eftersom det är då han får se publiken och känna deras kärlek, är exempel på två tillfällen som lockar fram både skratt och vördnad från åskådarnas sida. Detta får atmosfären att bränna till. När något kommer från hjärtat blir också helhetsupplevelsen bättre. 

Sen ska dock ingen skugga falla över en spektakulär show. Det är ju trots allt ett metalband vi snackar om. Klädbyten, ljussättning, sminkade sångare och en lekfull god interaktion med publiken i symbios med tighta gitarrer, pampiga trummor och intressanta låttexter. Hela paketet finns där och man kan bara fantisera om vad Avatar skulle kunna göra på en ännu större scen, när redan lilla Fryshuset får en liveshow som andra band och arenor bara skulle drömma om att få arrangera. Publikens intensiva headbangande och gormande talar sitt språk. Avatar går inte av för hackor och egentligen förtjänar samtliga bandmedlemmar en kunglig titel kvällen till ära. 

Och just det. Efter ett mäkta imponerande framförande av “Hail The Apocalypse” så avslutas naturligtvis hela konserten med att kungen blir krönt och får en krona på huvudet, inför en sammansvetsad och jublande publik. Vad annars? 

BILDSERIE – AVATAR

 

BILDSERIE – Old Kerry McKee 

 

BILDSERIE – Hellzapoppin

 


SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Mattias Nilsson (mattias.nilsson@rockbladet.se)
KONSERT: Avatar – Avatar Country Tour
ARENA: Fryshuset, Stockholm.
DATUM: 2018-04-06
BÄST: Den välregisserade scenshowen.
SÄMST: Det kungliga temat blir emellanåt lite för påklistrat.

 


Stöd ROCKBLADETFACEBOOK
Klicka på LIKE i den högra kolumnen eller besök oss på FACEBOOK


Relaterade artiklar