Lordi – Sexorcism

Våra favoritmonster från Finland är tillbaka med ett nytt album. Och egentligen har du vid det här laget hört allting minst en gång förut. 

Det har gått nästan exakt 12 år sedan Lordi tog Europa med storm och blev allas favoritmonster, när de vann Eurovision Song Contest 2006 och fick alla att sjunga med i "Hard Rock Hallelujah". Framgången var ett faktum och efter segern väntade stora turnéer runtom Europa, placerade sig bra på flera länders albumlistor och på hemmaplan fick de allt ifrån ett eget läskmärke och egen skräckfilm. 

Det har också gått nästan fyra år sedan dokumentären "Monsterman" hade premiär. Den filmen visade upp en helt annan sida av frontmannen Mr Lordi själv, som då levde i en tillvaro långt ifrån stjärnglans och framgång. När nyhetens behag hade lagt sig så var inte bandet Lordi längre eftertraktade. Dålig skivförsäljning, avhopp från bandet, personliga tragedier och en uppgiven frontfigur som söker stöd hos sin mamma och konstaterar att utan musik kan han lika gärna dö. Det är mycket som skildras i dokumentären, både sökandet efter en dröm såväl som musikbranschens hårda klimat. 

Trots att tillvaron varit mycket mörk för Lordi så är de nu alltså på språng igen, nu med nya albumet "Sexorcism". Jag är svag för Lordi. När de vann Eurovision för Finland var jag 11 år gammal och Lordi påminde mig då om favoritbandet Iron Maidens maskot Eddie. Varenda gång de fick poäng hoppade jag högt av glädje och när segern slutligen var i hamn så hade jag för en kort stund ett nytt favoritband. Så långt sträcker sig inte kärleken till dem idag, likväl tycker jag fortfarande deras uttryck och image är något alldeles extra. Det går inte att ogilla. 

Men faktum kvarstår dock. Lordi är 99% masker och underhållning och 1% musik. Sorgligt men sant. Det är när man ser Lordis framträdanden som allt klaffar, det är då det blir rätt med masker, image och andra attribut. På albumformat kommer inget annat än just musiken fram och det är just musiken som är Lordis egentliga akilleshäl.

Visst gillar man den melodiösa framtoningen i "Slashion Model Girls", visst gillar man de framhävande trummorna i symbios med den effektiva refrängen i "Hell Has Room", visst gillar man fortfarande Mr Lordis falsettskrik som skär sig i "The Beast is yet to cum" och visst flinar man åt den grova texten i "Romeo ate Juliet". Till och med den rakt igenom barnsliga låten "Your Tongue´s got the cat" fungerar att lyssna på och flina åt bara man är på rätt humör. 

Men det är inget nytt. Så här lät Lordi innan de vann Eurovision, så här lät de när de vann Eurovision och så här låter de än idag och också för all framtid. Hela detta fenomen är ett livs levande koncept vars ingrediens är lätttillgängliga refränger med smått töntiga texter gräddat med ännu mer image. Har du hört Lordi tidigare har du egentligen hört hela den här plattan också. Det är vad det är, inte särskilt spännande men underhållande vid rätt sinnesstämning. 

 

 

ROCKBLADET.se 5 out of 10

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
BAND: Lordi
ALBUM: "Sexorcism".
RELEASEDATUM: 2018-05-25
SKIVBOLAG: RCA Records
BÄSTA LÅTEN: "Hell Has Room". 

LÅTLISTA - Sexorcism

 1. Sexorcism
 2. Your Tounge´s Got The Cat
 3. Romeo Ate Juliet
 4. Naked In My Cellar
 5. The Beast Is Yet To Cum
 6. Polterchrist
 7. Slashion Model Girls
 8. Rimskin Assassin
 9. Hell Has Room
 10. Hot and Satanned
 11. Sodomestical Anmial
 12. Haunting Season

 

BANDFAKTA - MEDLEMMAR

Mr. Lordi - Sång
Mr. Amen - Gitarr
Mr. Ox - Bas
Mr. Mana - Trummor
Ms. Hella - Keyboard

 

 


Stöd ROCKBLADETFACEBOOK
Klicka på LIKE i den högra kolumnen eller besök oss på FACEBOOK


Relaterade artiklar