Snowy Shaw – White Is The New Black

Multimusikern Snowy Shaw, känd från band som Notre Dame och Mercyful Fate, debuterar nu fullt ut som soloartist och de musikaliska begränsningarna är obefintliga. 

Det kan vara svårt att ta in att Snowy Shaw i och med "White Is The New Black" debuterar som soloartist. Han har varit med i branschen i decennier, spelat i en mängd olika band och kan utan vidare betraktas som en ikon. Det har även hunnit gå några år sedan han slutade hoppa från band till band och istället började köra fullt ut på egen hand. Men nu är det trots allt där vi hamnat, med Snowy Shaws debutalbum "White Is The New Black". 

Något man brukar kunna urskilja vid debutalbum är en mall. I majoriteten av fallen är det så att den aktuella artisten blir mer djupgående med sin musik inför album nummer två. Debuten fungerar därmed som en introduktion, till vem artisten de facto är och publiken får en möjlighet att bilda sig en uppfattning och ett intresse, innan de sedan lär känna sin nya upptäckt på riktigt inför album nummer två. Vid debutalbum rättar sig alltså väldigt många artister ifrån en mall. Detta är dock något som Snowy fullständigt skiter i.

Allt vad mallar och ramverk innebär existerar inte på detta album, där Snowy säljer in sin experimentella och abstrakta skapelse till hundra procent. Allt ifrån black, speed, thrash och symphonic-metal ihopklistrade i ett paket, på ett och samma album. Det är närmast ett schizofrent album som inte ens försöker bestämma sig för inom vilken subgenre den ska sätta fötterna i. Det påstås också att "White Is The New Black" (beståendes av 12 låtar) är Snowys två bästa låtar från de nästkommande sex albumen, som i princip redan nu är klara. Det här med musikaliska begränsingar är således obefintligt när det kommer till Snowy Shaw, en man som jag är övertygad om kommer bli ihågkommen som en av svensk metals främsta visionärer. 

Inget beskriver bättre Snowy Shaws sätt att vara än spåret "My Religion (I sold my soul to Rock N Roll)". Det känns nämligen som att det är precis det han har gjort. Hela han lever och andas rockmusik och allting som man hör på det här albumet kommer inte från någon annan än han själv. Han sjunger själv och spelar samtliga instrument själv. Och som han gör det!

Även då albumet uppfattas som spretigt så slås man ur stolen av den ofantliga talang Snowy visar upp. I och med de många elementen från alla vilt skilda subgenres så finns det låtmaterial för varenda form av metal-fan. Snowy gör med andra ord det som alla strävar efter: Förenar så många som möjligt, kring en och samma punkt, i detta fall ett teatraliskt, experimentellt album som sätter tonen för hur riktigt artisteri borde vara. 

 

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
BAND: Snowy Shaw
ALBUM: White Is The New Black
RELEASEDATUM: 2018-05-25
SKIVBOLAG: WUNDERWURLD MUSIC
BÄSTA LÅTEN: Krampus

LÅTLISTA - White Is The New Black

 1. Krampus
 2. March Of The Black Dwarfs
 3. Alcoholocaust
 4. Wunderkind
 5. Nachtgeist
 6. Evil In Disgraceland
 7. It´s getting dark
 8. Immortelle
 9. My Religion (I sold my soul to Rock N Roll)
 10. Evil Twin
 11. Family Freud
 12. Gothicburg Bridge/Is This My Destiny?

 


Stöd ROCKBLADETFACEBOOK
Klicka på LIKE i den högra kolumnen eller besök oss på FACEBOOK


Relaterade artiklar