GAMROCKEN 2019

Folkparken Ă€r död. LĂ€nge leve folkparken. I storstĂ€derna lever folkparken farligt i hĂ€nderna pĂ„ giriga politiker som vill göra folklighet till betongkyrkogĂ„rdar. PĂ„ landsbygden dör folkparken pĂ„ grund av avfolkningen. Även den Ă€ldre generationen, alltsĂ„ min generation flyr folkparkens kasedans för annat nöje.

 

ÄndĂ„ Ă€r folkparken viktig. Kanske Ă€nnu mer nu Ă€n tidigare. Men det behövs nya tag och en ny publik för att hĂ„lla folkparken i liv. Nya tag sĂ„som Gamrocken i GrĂ€ngesberg. 

Det krÀvs en viss sorts person som frivilligt kör 55mil enkel resa för att besöka en festival i ett samhÀlle som GrÀngesberg. Inget ont sagt om GrÀngesberg men nÄgon metropol Àr det inte, och tusan vet nÀr det senaste var en metropol. Men Àr man tre liksinnade i bilen blir resan iaf inte trÄkig.

Det Àr inte svÄrt att se hur folkets park har fungerat som en trÀffpunkt för ett samhÀlle i full blom. Hur rallarslagsmÄlen haglat tÀtt nÀr arbetarna trÀffats pÄ lördagskvÀllarna. Lay-outen var vÀldigt basic. I en halvcirkel runt en grusplan tornade byggnader upp sig. Detta spartanska upplÀgg till trots bar folkparken pÄ en viss charm. NÀr nu extremmetal folket intar parken gÄr det mycket lugnare till. Fylla verkar vara det mest frekventa ordningsvakterna behöver hantera, samt nÄgra som tydligen röjde för vilt för ordningsvakternas smak.

De tvĂ„ dagarna som festivalen varade bjöd pĂ„ mĂ„ngen sevĂ€rd akt. Även pĂ„ en festival av detta mĂ„tt krockar schemat och band jag velat se har fĂ„tt stĂ„ över för mer intressanta band. Detta till trots lyckades jag fĂ„ se de band jag ville se.

Fredagen inleddes med INFERIOR. Ett band jag inte tidigare hört men som lÀt lovande nÀr jag lyssnade genom Gamrockens Spotifylista. TyvÀrr han jag inte se tillrÀckligt mycket av dem för att bilda mig nÄgon uppfattning om dem.

Jag Àr inte mycket för hype men jag mÄste tillstÄ att jag har haft fel om LIK. De var riktigt jÀkla bra. Att de sen lÄter som Entombed och Dismembers kÀrleksbarn gör ju inte saken sÀmre. Deras liveframtrÀdande var fullt av ungdomlig entusiasm. Ett bands diskografi jag definitivt kommer grÀva djupt i.

Jag vet inte varför jag hela tiden kommer tÀnka pÄ God Macabre nÀr jag tÀnker pÄ GODS FORSAKEN. Det enda de egentligen har gemensamt Àr old school. Och death metal. GODS FORSAKEN Àr ett band som ger allt live. Att kolla pÄ dem gör dig glad. PÄ mer Àn ett sÀtt. Riktigt bra band. Skall leta fram den plattan jag tror mig ha med dem och lÄta den snurra nÄgra varv.

KARMANKAJA trodde jag att jag skulle tycka om men efter tvĂ„ lĂ„tar insĂ„g jag att detta var inte min grej. Ärligt talat vet jag inte om jag skall kalla musiken black metal eller nĂ„got annat. Det enda jag vet Ă€r att den 31 maj 2019 var detta inte min grej.

UNCANNY Àr ett band som jag följt sedan tidigt nittiotal. Ett band som var en del av en fullkomligt exploderande svensk dödsmetallscen. Att fÄ se dem live 25 Är plus senare var en ynnest av hösta rang. Detta Àr old school i dess mest rena form. Det blir inte sÄ mycket mer old school Àn sÄ hÀr. Att de sedan blandade Àldre med lite nyare material gjorde bara saken bÀttre.

Jag kommer ihĂ„g ASPHYXs ”The Rack” som om den slĂ€pptes igĂ„r. Det Ă€r fĂ„ album som lĂ€mnar den sortens spĂ„r efter sig. Att sĂ„ dĂ€r 30 Ă„r senare fĂ„ se dem live var en dröm som gick i uppfyllelse. Se dem live var kanske att ta i. Redan efter tvĂ„ lĂ„tar hĂ€nder det nĂ„got och fullkomlig förvirring uppstĂ„r. Bandet gĂ„r av scen och sedan hĂ€nder inget. Ingen förklaring eller nĂ„got. Bara ett stort antiklimax. SĂ„ jag lullade ivĂ€g och gjorde annat. Sen kom jag tillbaka efter en relativt god tid och inser att bandet börjat lira igen. Jag lyckades fĂ„ se de tre fyra sista lĂ„tarna. Tillsammans med de tvĂ„ som hanns med innan avbrottet blev denna rumphuggna konsert Ă€ndĂ„ tillrĂ€cklig för att kunna sĂ€ga att jag sett bandet live.

Jag trodde att jag skulle gilla EVIL INVADERS. FörutsÀttningarna fanns dÀr. Ett band som lirar och ser ut som tagna frÄn 80-talet. Men ack som jag bedrog mig. Det hÀr var inte den Exciter-metal, eller Vio-Lence thrash jag hoppats pÄ. Det var helt enkelt inte min kopp te, hur roliga de Àn var att se pÄ scen.

Jag har inte tĂ€nkt pĂ„ det förrĂ€n UNLEASHEDs Johnny Hedlund pĂ„pekade att det Ă€r trettio Ă„r sedan jag först hörde talas om bandet (eller jo det har jag eftersom det Ă€r 29 Ă„r sedan jag sĂ„g dem live förra gĂ„ngen). Fasen vad tiden gĂ„r fort. Det betyder ju att bĂ„de jag och bandet Ă€r gubbar vid det hĂ€r laget. Inte för att jag kĂ€nner mig gubbig eller för att bandet kĂ€ndes gubbigt pĂ„ scenen. UNLEASHED Ă€r death metals AC/DC. Du vet vad du fĂ„r och du vet att du kommer bli nöjd och belĂ„ten. Trots att det var nĂ€stan 30 Ă„r sedan jag sĂ„g dem live senast jag fick samma sorts gĂ„shud denna gĂ„ngen som första gĂ„ngen.  Detta hĂ€r var  klart vĂ€rt entrĂšpengen ensamt. 

Lördagen började inte bra alls. Jag gav mig ut för att undersöka GrÀngesberg men kom inte lÀngre Àn ner för backen innan jag insÄg att jag var alldeles för otrÀnad för att orka gÄ ner i byn. SÄ istÀllet blev det en promenad tillbaka till boendet med tankar om fredagens höjdpunkter i huvudet och hur lördagens bands skulle klara av att slÄ det jag hört under fredagen. Det började bra med OMNICIDE som manglade pÄ rejÀlt trots den fÄtaliga publiken. Riktigt gött mangel var ett bra sÀtt att börja lördagen pÄ. Nu var adrenalinet igÄng igen.

Jag trodde att FAYENNE var helt nya för mig men nÀr jag kollade upp dem insÄg jag att jag redan hade gillat deras Facebook-sida. Men detta visste jag inte innan jag sÄg dem lira pÄ Stage 3. Detta Àr black meta med en tvist. Jag Àr inte helt sÀker pÄ tvisten men musiken har jag bÀttre koll pÄ. för mig lÄt det mycket av band som t ex Profanatica och kanske till en del Blasphemy. Primitivt men ÀndÄ med en viss del charm. Det finns spelningar och sÄ finns det SPELNINGAR. Detta var bara en spelning. Det kÀnns som att bandet Àr i början pÄ sin karriÀr och att de fortfarande har mycket att lÀra sig. Men det var i alla fall roligt att se dem live.

Vissa band Ă€r old school medan andra Ă€r old school. INTERMENT Ă€r definitivt old school. Detta Ă€r ett klassiskt svenskt death metal band. Det var riktigt jĂ€kla coolt att fĂ„ se dem live efter att ha följt Ă€ven dem sedan nittiotalet. Detta var ett av banden jag sĂ„g fram emot att se. Och de gjorde inte mig besviken.

A CANAROUS QUINTET Ă€r Ă€nnu ett klassiskt svenskt death metal band. Och som jag följt sedan fanzine dagarna. Jag Ă€r sĂ„ pĂ„ dem att jag fĂ„tt för mig att jag Ă€ger alla deras CD-plattor, mini-cd:n inkluderad men sanningen Ă€r den att jag bara har albumen. Minin hittar jag inte trots att jag har vĂ€ldigt klara minnen av att ha hĂ„llit den i mina hĂ€nder. Att fĂ„ se dem live Ă„tminstone en gĂ„ng innan jag dör var som att alla mina drömmar besannades. Detta var bland det bĂ€sta jag sett pĂ„ mycket lĂ€nge, och ocksĂ„ vĂ€rt intrĂ€det ensamt.

FRANTIC AMBER har jag sett tidigare (och ska se dem igen nÀr det lirar i HBG i sommar) och följt ett tag nu sÄ det var en trevlig Äterbekantskap att höra deras death metal igen. Den nya plattan kommer bli kanon att döma av det lÄtar de lirade. TyvÀrr hade ena gitarristen strul med guran vilket drog ner pÄ helhetsintrycket. Men över lag var det riktigt bra.

 Jag har intervjuat NIGHT CROWNED ett antal gĂ„nger för mitt vanliga “kneg” och alltid tyckt att de varit mer Ă€n kompetenta men nu nĂ€r jag Ă€ntligen fick höra dem live var det lite av en besvikelse. De lĂ€t inte lika grandiosa som jag hade förvĂ€ntat mig. Jag fĂ„r nog ta och gĂ„ tillbaka och lyssna in mig pĂ„ dem igen för att kolla om jag kom ihĂ„g rĂ€tt.

Redan nÀr jag sÄg att PATRONYMICON skulle lira steg pulsen med flera slag. Det hÀr Àr ett band som jag följt sedan debuten 2011 och som jag bara för nÄgon mÄnad sedan köpte andra plattan med. Ett band som jag gillar skarpt. Detta var andra gÄngen pÄ fem Är som de lirade live men det hördes ta mig fan inte. En av de bÀsta spelningarna pÄ hela GAMROCKEN för min del. Fullkomligt magnifik black metal som fler borde upptÀcka. Ser verkligen fram emot nya plattan i höst.

FERAL har jag inte följt sÄ dÀr noga sedan debuten. Men deras riktigt feta death metal Àr svÄr att motstÄ. Det hÀr var bra grejer. Nu mÄste jag börja beta av deras skivslÀpp ocksÄ. Gigget var riktigt trevligt. Det Àr alltid skönt med en sÄngare som Àr lite av en showman ocksÄ. Det Àr inget fel att dra pÄ smilbanden Àven pÄ ett death metal gig.

VOMITORY har jag ett antal plattor med men nu nĂ€r jag hörde dem live insĂ„g jag att den uppfattning jag hade om hur de skulle lĂ„ta inte riktigt matchade hur de lĂ€t. I mitt huvud, och minne, lirar de riktigt tjock death metal men live lĂ€t det vĂ€ldigt tillrĂ€ttalagt. DĂ€rmed inte sagt att de var dĂ„liga. De var riktigt bra men inte sĂ„ som jag hade trott i mitt minne att de skulle lĂ„ta. Skit samma. Mitt huvud Ă€r Ă€ndĂ„ fullkomlig kaos.  

Jag kan inte pÄstÄ att jag Àr bekant med VALKYRJA. PÄ nÄgot vis har jag lyckats undgÄ/undvika detta band trots att de slÀpper skivor pÄ ett större metalbolag. Men jag Àr allergisk mot hype. Och i min bok har VALKYRJA hypast tillrÀckligt mycket för att jag ska lÄta bli att kolla upp dem. Vilket efter att ha hört dem live tycks ha varit jÀvligt dumt. Det hÀr var ju bra grejer. SÄ frÄgan ligger kvar; varför har jag ignorerat dem? BÀttring Anders.

Be mig inte nÀmna en enda HYPOCRISY lÄt. För det kan jag inte. Trots att jag har lyssnat pÄ dem enda sedan debuten och Àger ett antal plattor med dem. Men Ä andra sidan kan jag knappt nÀmna en lÄt med nÄgot band nu för tiden. Förr gick det bra att rÀkna upp album titlar, lÄtar och bandmedlemmar utan probem. Nu har jag problem med att ibland ens komma ihÄg vad jag heter. HYPOCRISY Àr lite som AC/DC (igen??). Du vet vad du fÄr. Inga större nyheter men likvÀl Àr det bra. Du blir aldrig besviken. Jag tror inte att det var mÄnga som gick frÄn konserten besvikna. Det hÀr var en vÀrdig avslutning pÄ en fantastisk helg i extrem metallens tecken.

Som helhet var GAMROCKEN 2019 en riktigt trevlig tillstÀllning. Visst, det Àr inte vÀrldens mest spÀnnande folkpark men fan vad det var trevliga band. NÄgot som slog mig var att av alla band var det bara tre som var utlÀndska; AZARATH frÄn Polen (som korkade med ett annat band jag ville se), ASPHYX frÄn Holland (gamla favoriter) och ENDEZZMA frÄn Norge (som jag inte var lika obekant med som jag trodde). Resten av banden var svenska. PÄ detta vis blev ocksÄ festivalen en konfirmation av hur stark den svenska metalscenen verkligen Àr.

NÄgot annat som ocksÄ slog mig var att bÀst ljud var det pÄ Stage 3 (denm minsta scenen) medan huvudscenen Stage 1 drogs med ett konstigt eko. Stage 2:s ljud var i grötigaste laget för att jag skulle vara helt nöjd.

Jag ser verkligen fram emot nÀsta Ärs festival, för jag kommer vara pÄ plats igen, och vilken line-up de dÄ presenterar.

MINGELBILDER – GAMROCKEN 2019

 

KONSERTBILDER – GAMROCKEN 2019

  • Gamrocken 2019

TEXT: Anders Ekdahl
FOTOGRAF: 
Jelena Sulce (jelena.sulce@rockbladet.se)
FESTIVAL: Gamrocken 2019
ARENA: Folkets park GrÀngesberg
DATUM: 20190530-31

 


Stöd ROCKBLADET pÄ FACEBOOK
Klicka pÄ LIKE i den högra kolumnen eller besök oss pÄ FACEBOOK


Relaterade artiklar