Hank, Jesus och The Cadillac Three

Om du Ă„ker till Amarillo i Texas har du hamnat i statens fjortonde största stad. I den vĂ€xande staden bor det ungefĂ€r 200 000 personer och i hela storstadsomrĂ„det drygt 300 000. Stadens och stadsomrĂ„det vĂ€xer, vilket har gjort att ett kĂ€nt konstverk i utkanten av staden har fĂ„tt flyttas.

Konstverket skapades 1974 av Chip Lord, Hudson Marquez och Doug Michels frÄn konstnÀrsgruppen Ant Farm. Skulpturen skapades ursprungligen pÄ ett vetefÀlt men flyttades 1997 tre kilometer vÀsterut till en betesmark lÀngs Interstate 40 pÄ grund av att staden Amarillo vÀxte. Cadillac Ranch bestÄr av antingen gamla eller skrotfÀrdiga Cadillacbilar som representerar bilmÀrkets utveckling mellan 1949 och 1963. De Àr nedgrÀvda till hÀlften med motorhuven nerÄt, i en vinkel som överensstÀmmer med Cheopspyramiden i Egypten. Det gÄr att se Cadillac Ranch frÄn motorvÀgen och kan nÄs genom en olÄst grind till betesmarken. Det uppmuntras till graffiti eller andra spraymÄlningar pÄ fordonen, som pÄ grund av detta sedan lÀnge har förlorat sina ursprungliga fÀrger och Àr mycket dekorerade.

Om du Ă„ker Cadillac dĂ€rifrĂ„n till Nashville har du nĂ€sta 14 timmar lĂ€ngs vĂ€gen att se fram emot. DĂ„ kommer du till hemstaden för The Cadillac Three. IkvĂ€ll behöver jag inte Ă„ka sĂ„ lĂ„ngt för att se dem. De Ă€r pĂ„ plats i Stockholm för tredje gĂ„ngen. Jaren Johnston, sjunger och spelar gitarr tillsammans med sina kompisar Kelby Ray pĂ„ steelgitarr och sĂ„ng samt Neil Mason pĂ„ trummor och sĂ„ng. Tillsammans utgör den hĂ€r trion The Cadillac Three, som nyss slĂ€ppt sitt fjĂ€rde album ”Country Fuzz”. NĂ€r Jaren Johnston ska beskriva musiken sĂ€ger han att de alltid levt och andats Country Fuzz. NĂ€r jag tĂ€nker pĂ„ sydstatsrock tĂ€nker jag pĂ„ Lynyrd Skynyrd och nĂ€r jag tĂ€nker pĂ„ country tĂ€nker jag pĂ„ Garth Brooks fortsĂ€tter Johnston. Den nya skivan och bandet Ă€r precis det. Samtidigt Ă€r det ocksĂ„ ZZ Top och Jerry Reed. Det Ă€r Medeski Martin & Wood och Prince. Det finns inget bĂ€ttre sĂ€tt att beskriva vilka vi Ă€r Ă€n Country Fuzz.

Det Ă€r söndag och det Ă€r första dagen i mars och vi har sökt oss till Slaktkyrkan med förvĂ€ntan om att fĂ„ en riffupplevelse bortom de flesta. Helt enkelt en typ av gudstjĂ€nst mer i min smak Ă€n vad du kanske traditionellt tĂ€nker dig en gudstjĂ€nst. Austin Jenckes vĂ€rmer upp oss med en fantastisk röst och bra lĂ„tar innan det Ă€r dags för kvĂ€llens översteprĂ€ster.

Vi börjar kvĂ€llen med en Ă„ktur i en “Blue El Camino”. Redan i andra lĂ„ten Ă€r det sedan dags att röka roliga cigaretter, dricka whiskeyshots och ropa med i ”Peace Love & Dixie”. I lugnt tempo tar vi oss vidare i ”Slow Rollin’”. Fram med whiskeyn igen och pĂ„ med en svart klĂ€nning innan vi kyler ölen i ”Tennessee”. Det Ă€r sedan en gĂ„va frĂ„n pappa och en annan gĂ„va frĂ„n mamma i ”Hank & Jesus”.

Johnston berĂ€ttar att bandet har en enorm jetlag och uppmanar alla i publiken att dricka mera öl. Vi lĂ„ter bĂ€ttre om ni Ă€r lite fulla sĂ€ger han innan bandet försvinner in i ”American Slang”, ”Bury Me in My Boots” och ”Slide”. ”Hard Out Here For A Country Boy”, ”Whiskey & Smoke” och ”The Jam” Ă€r det som stĂ„r pĂ„ tur innan det Ă€r dags att anvĂ€nda gitarrstrĂ€ngarna som skosnören i ”Tennessee Mojo”. ”Back It Up” blir det före vi tar bĂ„ten ut pĂ„ floden i “Back Home”. FrĂ„n nya plattan kommer ocksĂ„ ”Heat”, som följs av ”Take Me To the Bottom” frĂ„n 2017 Ă„rs platta ”Legacy”.

LĂ€ngs hela vĂ€nstra sidan sett frĂ„n scenen finns en bardisk, men Johnston stĂ€ller Ă€ndĂ„ frĂ„gan om ”Bar Round Here”. Vi skakar sedan loss i ”I’m Rockin’” för att sedan ta ner tempot i ”White Lightning” och avsluta kvĂ€llen i sydstaterna med ”The South”.

De ljuva sydstatstonerna som The Cadillac Three bjuder oss som tagit oss till Slaktkyrkan en hÀrlig vÀrme. Texterna handlar mÄnga gÄnger om alkohol i olika former, grillning, vackra kvinnor och referenser till olika platser och personer ifrÄn södra Usa samt en del religiösa referenser. Det Àr inget större djup dÀr, men det Àr inte nÄgot att bry sig om nÀr spelglÀdjen frÄn Johnston, Ray och Mason pÄ scenen frÀlser oss den hÀr Vasaloppssöndagen. I morgon Àr sportlovet slut och vardagen gör sig pÄmind igen. DÄ kÀnns det extra bra att ha fÄtt en sÄdan hÀr underbar musikupplevelse som avslutning pÄ veckan.

 

 

RB-Betyg-8_10

SKRIBENT: Anders Nyström (anders.nystrom@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Roger Johansson (roger.johansson@rockbladet.se)
KONSERT: The Cadillac Three
ARENA: Slaktkyrkan / Stockholm
DATUM: 2020-03-01
BÄSTA LÅTEN: Det Ă€r Hank & Jesus, precis som nĂ€r de var hĂ€r förra gĂ„ngen.
BÄSTA MINNET: Det finns en skön energi och glimt i ögat pĂ„ The Cadillac Three, som gör att jag vill se dem igen. Glöden och spelglĂ€djen fĂ„r alla lĂ„tar att vĂ€xa ordentligt live i jĂ€mförelse med studioversionerna av lĂ„tarna.

 

LÅTLISTA – THE CADILLAC THREE – SLAKTKYRKAN

Blue El Camino

Peace Love & Dixie

Slow Rollin’

Tennessee

Hank & Jesus

American Slang

Bury Me in My Boots

Slide

Hard Out Here For A Country Boy

Whiskey & Smoke

The Jam

Tennessee Mojo

Back It Up

Back Home

Heat

Take Me To the Bottom

Bar Round Here

I’m Rockin’

White Lightning

The South

 


Stöd ROCKBLADET pÄ FACEBOOK
Klicka pÄ LIKE i den högra kolumnen eller besök oss pÄ FACEBOOK


Relaterade artiklar