Vi äger natten – nytt album från Världen brinner

Någon sade att Världen brinner kallats gladpunk, kanske inte riktigt det jag själv skulle säga. Det är dock inte deppigt-och-allting-går-åt-helvete utan snarare det-finns-skit-och-vi-måste-göra-något-åt-det. På så vis finns det tillsammans med punkstyrka en optimism i musik och texter. Titeln Vi äger natten är inte skriven av någon som gett vika.

Ingen idé att börja en punkskiva lugnt. Vi äger natten börjar med fullt tempo och rakt på orättvisorna i världen. Starka Berlin öppnar albumet och tecknar en bild av samhällets orättvisor. Låten och singeln uppstod i en egen upplevelse när Malin under en taxiresa i Berlin blev påmind om hur olika vi har det. Vi är så lika och sover om natten men så olika, en del under en bro och en del i en villa eller på ett hotell.

 

Albumet är fyllt av korta energiska punkiga låtar även om jag får lite rock ’n’ rollvibbar emellanåt. Lite varierande under skivans gång associerar jag till både The Clash och Riot Grrrl Sessions. Världen brinner själva vill inte heller tränga in sig i ett litet fack. Emellanåt tas också tempot ned till lugna låtar som håller en fortsatt energisk nivå. Mellan lyssningarna märker jag också hur små melodislingor och rytmer fastnar i huvudet på mig. Inte bara sång utan även från övriga bandmedlemmar. Oavsett tempo drar musiken i mig och Malins känslofulla röst sjunger om orättvisor, relationer och vårt förändrade ekosystem. Innehållet behandlar både små enskilda problem hos individer till problem på högre politisk nivå . Det handlar om dåliga situationer och desperation men samtidigt finns positivitet. Gör något.

 

SKRIBENT: Kristoffer Holmén (kristoffer.holmen@rockbladet.se)
BAND: Världen brinner
ALBUM: Vi äger natten
RELEASEDATUM: 2020-04-03

BANDFAKTA
Malin Sandberg – sång
Allessandro Mazzoni – gitarr
Tobias Berglund – bas
Per Hartwig – trummor


Stöd ROCKBLADETFACEBOOK
Klicka på LIKE i den högra kolumnen eller besök oss på FACEBOOK


Relaterade artiklar