INTERVJU: Amaranthe

Det dansk-svenska Power/Melodiska Death-metalbandet Amaranthe håller just på med att skriva sin egen saga inom den redan så starka och framgångsrika metalfabriken från Göteborg. Under april i år släppte de sin självbetitlade debutalbum.
Skivan innehåller 12 spår av välproducerade låtar. En sak som sticker ut är just kombinationen mellan Andys screamsång i kombinationen mellan Jakes manliga och Elizes kvinnliga rensång.

(Amaranthe (fr vänster) Johan – Bas Morten – Trummor Jake E – Sång Andy – Scream Olof Mörck – Gitarr, Synth Elize Ryd – Sång)

I torsdags den 18 augusti gjorde bandet en spelning i Stockholm på radiokanalen Bandit Rocks fest som hölls på Harry B James.
Innan spelningen fick vi en pratstund med gitarristen Olof Mörck.

Jag inledde med att fråga hur/när bandet startade. Olof sammanfattar med att bandet startades redan 2007, då Jake(sång) och Olof(Gitarr), som varit vänner i flera år, började skriva sina första riff ihop. Samarbetet fungerade riktigt bra, så de funderade på hur det skulle gå vidare. Då kom de på tanken att starta ett All Star-projekt. Bandet skulle komponeras med alla möjliga gäster framför allt ifrån Metal-scenen i Göteborgsområdet. De första gästerna som togs in var de lite mindre kända personerna Andy på Scream/Growl-sång och Elize på rensång. Det uppstod magi direkt. Kombinationen mellan de tre olika sång-stämmorna var som gjorda för varandra. Då fattades ett beslut om att inte bara driva det här som ett projekt, det kändes mer självklart att skapa ett mer permanent band. Kort efter anslöt även trummisen Morten Lowe och basisten Johan Andreassen, och då skapades bandet Amaranthe.

Vi glider över på ämnet turnerande och vi pratar om det som varit tidigare i år och det som komma skall. Bandet har hittills i år turnerat mycket, bland annat åkte de runt tillsammans med både Evergrey och Kamelot vilket hela bandet tyckt varit en stor succé. De har även hunnit med en promotionturné i Tokyo, och det var en smått bisarr upplevelse. Allt ägde rum på Tower Records, vilket är världens största skivbutik. Besöket inleddes med en signeringssession där tusentals fans köat för att få sin skiva signerad. Det gjorde därefter en spelning inför ett hundratal utvalda personer från branschen. Men det kändes inte som någonting i jämförelse med signeringen. Händelsens karaktär kändes mer som ett pojkband var på besök än ett metalband.

Därefter åkte de och gjorde en radio-intervju och spelade några låtar akustiskt, de fick höra efteråt att den sändningen hade ca 1,2 miljoner lyssnare. ”-Tur att vi inte visste det innan sändningen”, kommenterar Olof.

Nu till hösten kommer de göra en europaturné bland annat tillsammans med Hammerfall. Jag är mycket nyfiken på hur de tänker på valet av vilka de väljer att turnera med. Hur mycket bestämmer de själva kontra managementbolag?
Han berättar att det beslutet handlar mycket om vilka band de skulle passa ihop med och att de kan ta till sig deras musik, "-Vi tackar hellre ja till ett inte lika stort känt band så länge vi känner att det passar oss bättre." Bandet får även mycket hjälp av deras otroligt sympatiska general manager Thomas från Road Dust som har stöttat bandet oerhört mycket redan från början, hans engagemang startade helt ideellt bara för han trodde så starkt på bandet. Hans otroligt genuina och starkt personliga engagemang bemöttes jag av redan vid första kontakten med honom inför det här intervjutillfället.

Bandet har i princip alla komponenter för att kunna lyckas. Många medlemmar i bandet har lång erfarenhet av branschen och har en mycket genomtänkt vision av hur de vill att bandet ska vara. Allt har sin plats i strategin, låtval till albumet, alliering med turnépartners etc.

Det känns verkligen som bandet står med alla fötter på marken, hoppas verkligen att det förblir så. Att de fortsätter att bestämma själva hur deras framtid ska se ut, inte påverkas för mycket vad alla andra säger.

Nästa tillfälle ni kan se dem här i Sverige blir två spelningar tillsammans med Hammerfall 28 oktober i Lisebergshallen/Göteborg och 29 oktober Arenan/Stockholm.

Amaranthe
Jake E. – sång
Elize Rydsång
Andy Solvestromsång
Olof Mörckgitarr & keyboard
Morten Løwe Sørensentrummor
Johan Andreassenbas
 

Skribent: Jonas Lööw
E-mail: jl@rockbladet.se
Foto: Micke Andersson
E-mail: ma@rockbladet.se

Relaterade artiklar