INTERVJU: Summoned Tide

Storyn om bandet Summoned Tide startade för över 7 år sedan.
Allt började i den lilla idylliska byn Robertsfors.
Storebror Rickard Telin och kompisen Jimi kom hem en dag och sade till Rickards lillebror Mikael att de hade startat ett hårdrocksband och han måste vara med. Här har du en gitarr, nu är det bara att lära dig spela!
Tätt efter det började Mikaels bästis Nicklas att spela trummor.
Nu fattades det bara en basist, och varför inte tjej, varpå Rickard kontaktade sitt ex Jennifer.
Nu skulle de skapa tung, mäktig, pompös och melodisk hårdrock, och sen åka ut och erövra världen.

Jag började fråga samtliga i bandet om vilka deras inspiratörer är. Det varierade en del mellan de, vi fick höra många storheter. Det var allt från Iron Maiden, Black Sabbath, Symphony X och Dream Theater till Hammerfall och Europe till filmmusikskaparen Hans Zimmer. En fantastisk blandning och riktigt bra byggstenar för att skapa bra hårdrock.

Summoned Tide - Jennifer Sikström, Rickard ThelinDe beskriver därefter inom vilken genre som Summoned Tide placerar sig själva i, New season epic Metal. Den förklaras bäst med att man tagit tyngden från den progressiva metallen och blandat den med den klassiska heavy metal-genren. Skapar fina melodislingor med hjälp av både gitarrer och synt. Därutöver skapas det mycket bakgrundskompositioner likt klassiskt musik. Jag fascineras mycket av den här genren tack vare att jag gillar när den klassiska musiken möter heavy metal.
På debutskivan, If we fall we will rise, fascineras jag över hur välkomponerade samtliga låtar är. Rickard berättar att de har haft över 30 låtar att välja mellan. Processen att välja låtar kändes naturlig hela väg. De har gjort allt för att varje låt ska kännas som de självklara valet, och jag håller med den röda tråden finns där och är lätt att följa. Känns nästintill perfektionistiskt genomarbetad, riktigt häftigt att de har lyckats får det här resultatet på sin första skiva, riktigt imponerande. De har bevisat att de besitter en stor talang att skriva bra låtar.

 

Summoned Tide - Mikael Thelin, Jimi Juhani ToivanenEftersom debutskivan är ruskigt bra blir jag mycket fundersam varför de inte har slagit igenom ännu. Debutskivan släpptes redan förra året. Trots det har inte en ända låt spelats på radio än i Sverige. Visst brukar man prata om många gånger att det handlar om att ha bra timing och mycket tålamod. Musik är mycket som mode, stilar kommer och går. Det gäller ha fingerkänsla att vara på rätt ställe vid rätt tidpunkt. Just nu så domineras nya band på metal-scenen mycket av scream-metal-genren. Så det gäller att fortsätta ha tålamod, för rätt som det är kommer det rätta tillfället, var så säker.
Tillbaka till intervjun fortsätter vi att prata om spelningar som varit i år, och kom direkt in på den största spelningen hittills, som var på Sweden Rock. Spelningen var mycket speciell, den inleddes nästan inför tomma läktare, men efter ett par låtar så fylldes planen framför scenen mer och mer, och stämningen gick upp i ett crescendo, en riktig mäktig känsla. De spelade även på några andra festivaler under året, bland annat en festival i Sorsele som hölls till ute i fjällvärlden.
Hur ser närmaste framtiden ser ut? Förutom spelningar runt omkring hemorten planeras en turné i England som kommer äga rum i slutet av november. De jobbar även hårt att få ut deras skiva via samtliga medier där även Spotify är medräknad.

Som en liten summering säger jag detta:
I min värld så har fortfarande bara berättelsen om Summoned Tide bara börjat.
Vi kommer garanterat att få höra mycket mycket mer om de i framtiden, var så säker!

BAND: Summoned Tide
ALBUM: If we fall we will rise
Betyg: 9/10

Rickard ThelinGitarr, Sång
Jimi Juhani ToivanenSynth
Mikael ThelinGitarr
Nicklas ÅströmTrummor
Jennifer SikströmBas

Skribent: Jonas Lööw
Foto: Micke Andersson


Stöd ROCKBLADETFACEBOOK
Klicka på LIKE i den högra kolumnen eller besök oss på FACEBOOK


Relaterade artiklar