Recension: “Nightrage – Insidious”

Den femte studioplattan från det Grekisk-Svenska bandet Nightrage kommer släppas den 26/9-2011, samt den 11/10-2011 på den Amerikanska marknaden.

För att ge en kort resumé av känslan över den här plattan, tänk dig att du sätter dig i en högoktanig racerbil, du ger full gas och låter alla vilda hästkrafter ta dig upp genom alla växlarna, med vilda fyrhjulsställ genom kurvorna i full kontroll. När du väl kommer upp i toppfart, trycker du på "boost" knappen och allt bara exploderar i en sprakande färgpakt.

Det här är en skiva med klassisk Nightrageanda i melodisk Death Metal, 

men med en helt egen touch av nytt intressant sound. Det kan dels förklaras med att det nu är första gången som det är helt och hållet samma bandmedlemmar på denna Insidious & föregångaren Wearing a Martyr's Crown (som kom ut 2009), men även då Marios valt att ha några gästspelare i studion som Apollo Papathanasio (Firewind), Tomas "Tompa" Lindberg (At The Gates, ex-Nightrage), Gus G (Firewind, ex-Nightrage) samt Tom S. Englund (Evergrey).

Plattan startar upp med introt "So far away", som efterföljs av "Delirium of the fallen". Det är här festen nu vekligen börjar, med sjukt sköna gitarrriff som sjuder upp i högoktanig falsett, och gitarrsolonmellan Mario och Olof som helt samstämmigt fungerar riktigt bra, vilket på något vis sen kommer följa genom hela skivans tema. Apollo från Firewind, gör här ett gästinhopp på sången under vissa "känslomässiga" partier av låten.

När sen titelspåret "Insidous" trummar igång så är det slut på uppvärmningen, nu är det full gas som genomsyrar resten av plattan. Tomas Lindberg kommer in och gästsjunger på "Insidious" med sin kraftfulla stämma. En sak som verkligen ger plattans enorma färg, är alla gitarrstämmor som balanseras väldigt exakt och varje ton känns ända in i ryggmärgen. Det är varken för mycket eller för lite av några toner.

Jag kan fortsätta hur länge som helst och prata mig varm om var och en av låtarna på plattan. Eftersom plattan växer för varje varv den fått göra genom lurarna. (Högst subjektiv bedömning) Första intrycket var en bra skiva, men för varje gång jag återstartade plattan i mina lurar, så växer den än mer, där det unika soundet från Mario & Olof:s gitarrriff & solon ger mersmak för var gång du lyssnar på låtarna. Dår sång, trummor & bas sitter exakt rätt.

Att genomgå plattan "Insidious" är som att göra en äventyrsresa genom okänd mark med med konstant nya upptäckter. Min personliga bedömning och magkänsla är att den här plattan inte kommer bli en klassisk "dagslända", utan helt tvärtom kommer bli en långtida klassiker.

Jag har svårt att välja ett spår som är bäst, utan inbördes ordning är det här mina favoritspår.

  • Delirium of the fallen – Har sina fantastiska riff & solon som går upp i falsett.
  • Sham Piety – Som varierar från balad till tung Metal för att glida in åt trash hållet.
  • Utmost end of pain – Som har sina nedstämda & tunga gitarrer, med drag av ghost i sång
  • Insidious – Med alla sina olika melodistämmor, och blytunga Death Metal.

Band: Nightrage
Skiva: Insidious
Skivsläpp: 26/9-2011  (11/10-2011 Nord Amerika)

Betyg: 9/10

 

1. So far Away (Intro)
2. Delirium Of The Fallen (med Apollo Papathanasio)
3. Insidious (med Tomas Lindberg)
4. Wrapped In Deceitful Dreams (med Gus G & Tom S. Englund)
5. Hate Turns Black
6. Sham Piety (med Tomas Lindberg)
7. Cloaked In Wolf Skin
8. This World Is Coming To An End (med Tomas Lindberg & Apollo Papathanasio)
9. Utmost End Of Pain
10. Poignant Memories
11. Hush Of Night
12. Poisoned Pawn
13. Solar Eclipse (Prelude) (med John K)
14. Solar Corona (med Gus G & Tom S Englund)
15. Emblem Of light (Outro) (med John K)

 

Bandmedlemmar
Marios Iliopoulos – Gitarr
Antony Hämäläinen- Sång
Olof Mörck – Gitarr
Anders Hammer – Bas
Jo Nunez – Trummor

Relaterade artiklar