Egress från Released deltävling 1 i Lund

Tävlingen för Hårdrock/Metalband som ännu inte blivit signade av något skivbolag. Dagen till ära ställde sig fyra band på scenen för att presentera sitt band var för sig. Alla banden fick 15 min varder i scenljusets glans, och inte något band gjorde dåligt ifrån sig. Måste personligen säga att Released verkligen gjort ett bra jobb med att plocka ut 4 kompetenta band.

Trots sin ringa ålder på 2:a året, så märks det mycket väl att hela organisationen jobbar professionellt. Allting som genomförs under dagen fram till tävlingen är riktigt genomtänkt och väl utfört. Dörrarna öppnades för VIP gästerna kl 19:30 , där det kommer fler och fler personer hela tiden. Mingel, dryck & tilltugg samt en kortare unplugged show av Renegade Five bjuds alla VIP gäster på under tiden 19:30 – 21:00. Då dörrarna slås upp för övriga gäster till tävlingen.

Mejeriet med sin relativt stora scen, och uppbyggnad kring scenen gör sig riktigt bra för eventet.

När väl dörrarna öppnas, drar ROCKnROLL Allstar igång en uppvärmingsshow, som drar upp tempot och stämningen ordentligt. Grabbarna i ROCKnROLL Allstars ger verkligen allt för publiken, och det märks mycket väl att det är uppskattat. I ca 30minuter drar ROCKnROLL Allstars av sin show i sin traditionella Rock’N’Roll stil.


Att Max, Tobbe, Staven & Mattias trivs som fisken i vattnet uppe på scenen visar sig otroligt tydligt, då dom verkligen piskar upp stämningen och värmen på Mejeriet. Om det överhuvudtaget var någon som inte riktigt hade full koll på att det var ett Rockevent den här kvällen på Mejeriet, så är dom efter detta framträdande mer än väl medvetna om den saken.

Något senare kommer Max Disel (ROCKnROLL Allstars) upp på scenen och annonserar starten på tävlingen, och basunerar ut att alla ska komma in och ge alla banden ett varmt välkomnande inför tävlingen.

Först ut på scenen är bandet Stone Antica från Mjölby, som river av sitt tunga artilleri av 70-talsinfluerad modern Hårdrock. Det märks mycket väl att bandet är väl trimmade på sina låtar och håller en tajt sammanhållning i låtarna. Bandet bildades redan 2005, och har hunnit med många spelningar sen dess. Dock saknas kanske en del energi i deras framträdande. Sångaren rör sig relativt friskt över scenen, medans andra känns en aning “gömmande” bakom sina instrument.

Band två ut på scenen är Scandal Circus från Helsingborg, det är kanske det yngsta bandet av alla fyra i delfinalen. Genren som levereras är en blandning av 80,90 och 2000-tals Metal, det som ofta brukar nämnas “New Wave of British Metal”. Det märks visserligen att bandet inte är riktigt intrimmade på livespelningar ännu, men det låter bra det vi får höra. När väl rutinen sätter sig i bandet gemensamt, så kommer Scandal Circus vara ett riktigt bra Liveband.

Tredje bandet upp på scen är nu Massdistraction från Malmö, vilka var bandet som senare skulle visa sig vinna deltävlingen. Det märks här att bandet levererar allt vad dom har att ge. Musikgenren kan klassas in till Hardcore/Trashmetal, med grymt mycket energi av samtliga på scen. Till och med trummisen i bandet leverar till 110%, i vissa avseenden förs tankarna bakåt i tiden till “The Muppet show” och trummisen Animal. Det finns inte någon uppe på scenen som inte levererar nu, utan alla har fullt fokus på att ge samtliga inne i lokalen en show sent att glömma.

Sist upp på scenen är det lokala bandet Wasted Shells från Lund, och det märks att grabbarna i bandet taggats otroligt mycket av dom övriga banden som varit upp på scen. Från startskottet in i mål får man en medkänsla av att vara med i en rallybil i 3D film. Fantastiskt tempo och enorm energi är vad som levereras. Precis som Massdistraction, har Wasted Shells sina influenser via Trash & Hardcoremetal dock leverar Wasted Shell sin musik i en aningen högre tempo, och det syns även på hela bandet som dras med i tempot, jag tror ingen i bandet var still en endaste sekund, utan hoppande och snurrande omkring överallt på scen.

Mellan varje spelning så avslutas det med en kortare intervju av bandet via Max Disel, som han enligt mig gör ett riktigt bra jobb med. Alla banden håller sin inom sin tidsram av 15 minuter. Det som märks väl är att både Massdistraction & Wasted Shells har övat in sina framträdanden väldigt exakt och precist.

Väl efter samtliga framträdanden samlas Juryn på egen plats för överläggning om vem som tar hem segern för dagen. Under tiden entrar Renegade Five scenen och genomför sitt 1 timme långa framträdande, och levererar verkligen. Att Renegade Five är inspirerade av tävlingen märks, då deras energi och glädje lyser genom totalt. Renegade Five är mitt i en turné tillsammans med Dead By April, som dom genomför på flertalet orter. Vi såg Renegade Five även på Debaser som supporting till Dead By April just innan Released tävlingen. På Debaser gjorde de ett riktigt bra jobb, men jag personligen tycker nog att på Mejeriet så levererade grabbarna än mer. Under turnén har Renegade lånat in Amanda från Another Galaxy, som stand in på låten “Life is already Fading”. Grymt tajt och välarrangerad spelning genomför Renegade Five sitt nummer och avslutar härmed liveframträdandet på Mejeriet.


Nu samlas alla tävlande banden på scenen, och Max Disel tar igen upp ordet och pratar med samtliga band för att ge alla en känsla av hur dom tycker kvällen varit och känslan av hur det gått. Samtliga är helt eniga och överens om att det varit en hög kvalité på tävlingen.

När väl Massdistraction meddelas som vinnare, utbrister ett totalt glädjekaos uppe på scenen. Max Disel håller nu en kortare liveintervju med bandet, och det är grym stor glädje över vinsten.

Stort grattis igen till Massdistraction, och det är NU tävlingen börjar på allvar för er.
Vi ses i Stockholm på finalen.

Stort tack till Released – Live and Unsigned som levererar en grymt bra tävlning och event.

Vi ses redan på delfinal 2 i Stockholm den 29/10-2011 @ Harry B James.

 

Ps. Fler bilder från Lund hittar du här Ds.

Relaterade artiklar