INTERVJU – Cervello

Intervju – Cervello – Inför release av debutalbum

Cervello, som betyder "hjärna" på italienska, är ett rockband beståendes av bröderna Michel (Sång o gitarr) och Antonio (Trummor), Martin (Gitarr o sång) och nykomlingen William (Bas). De kommer ifrån Solna, norr om Stockholm. Deras musikaliska uppdrag är rakt och enkelt. De gör tung, aggressiv och lättförstårlig hårdrock för alla åldrar. Jag märkte redan första gången jag lyssnade på deras album att de lyckats tillverka den hårdrocksbrygd som är enkelt att ta till sig om väldigt många älskar. Soundet är rakt, distinkt, tungt, lagom skränigt, distat och bra radiovänlig hårdrock. Soundet tillsammans med Michels röst går rakt ut från högtalarna in i hjärtat. Det andas mer eller mindre hits om de flesta av deras låtar. Det är lätt att ta till sig deras budskap. Rockbladet publicerar en utförlig recension av skivan i morgon.

Historien om Cervello började 2008, då de skickade in ett bidrag, Stay and Bleed, till tävlingen Bandit Unsigned. Det slutade i en super-succé. De vann hela tävlingen, och fick direkt bekräftat att det fanns många som gillar deras musik. En härlig boost för självkänslan. Segern betydde mycket, och då framför allt den bekräftelse om att de skriver låtar som många andra gillar.

Vad är era musikaliska influenser?
Michel berättar att hans stora influenser kommer från stoner och grunge-rocken, band som Queens Of The Stone Age, Soundgarden, Faith No More och Alice in Chains ligger honom varmt om hjärtat.
Brodern Antonio däremot har starka influenser från Prog-Metal och då framför allt från band som Dream Theater. I trumspelet triggades han av genrens stora utmaningar inom det tekniska området. När han började spela i Cervello blev det en helt annan typ av utmaning än tidigare. Soundet i Cervello handlar inte om tekniskt svåra partier utan mer om enkelhet. Låtarna svävar mer runt ett groove, övergångar som ska limmas ihop med olika tempoförändringar. Antonio berättar att detta har berikat hans spelande enormt. Variationen och dynamiken är riktigt häftigt, fokuset är mer på att få låten att svänga det lilla extra.
Gitarristen Martin berättar att hans stora influenser kommer mer eller mindre från ett band och en person, Guns N' Roses och gitarristen Slash. Det visar sig inte minst i hans gitarrspelandet men även i låtskrivandet. Man kan beskriva att källan till inspirationen är en mix mellan rock, blues och heavy metal.
Nykomlingen och basisten William, som här den person som har störst spektrum när det kommer till personliga influenser. Han berättar att han redan i tidig ålder lyssnade mycket på Rolling Stones och Led Zeppelin. Han lärde sig också för att man inte behövde skämmas, som en rocker, att lyssna på pop, elektro och all annars modern och kommersiell musik. Man vet ju vilka ens rötter är trots allt.

Vi fortsätter att prata om hur skapandeprocessen för bandet fungerar?
Michel förklarar att de alltid känts enkelt att skapa låtar ihop, det är framför allt ett mycket bra samspel mellan Michel och Martin. De kompletterar varandra på ett ypperligt sätt. Deras olikheter i bland annat influenser tar fram de bästa hos varandra, vilket har gett ett riktigt bra slutresultat.

När väl alla låtarna till skivan var skrivna, var det lätt eller svårt att välja vilka som skulle platsa på albumet?
Michel säger att processen att välja har varit en ganska svår. Låtarna blir lite som ens barn, och hur ska man välja bort ens barn, det går ju inte. Efter de hade spelat in 17-18 låtar lyckades de tillslut att gallra ned dem till 10 spår som slutligen hamnade på plattan. Ytterligare några låtar tillkommer som extraspår på några av singlarna.
Slutresultatet har känts bättre och bättre för varje gång de lyssnar igenom den färdiga skivan.

Det mesta i bandets väg har sett ut att gå som tåget. Men det finns någonting bandet haft problem med och det är att lyckas hitta en basist som stannar kvar. Turen har inte riktigt infunnit sig. De har inte lyckats hitta  någon som lyckas hålla ut, eller rättare sagt som både grabbarna i bandet och denne själv ska kännas rätt. Den nyligen anslutna basisten William, känns både rätt och kan leverera både på scenen och i replokalen.

Till sist pratar vi om live-spelandet, hur har konsertsommaren sett ut?
De har spelat en del egna konserter här i Stockholm och varit runt på ett några festivaler i sommar, bland annat Get Away Rock Festival i Gävle och Skogsröjet utanför Norrköping. Eftersom de varit lite kort om folk så har det tyvärr varit tvungna att tacka nej till en del spelningar. Men nu med en mer permanent basist i form av William så håller managementbolaget på att boka upp en större promo-turné nu under vintern. Bokningsprocessen är i full gång, datumen kommer publiceras så fort allting är klart.
Förutom Sverige siktar de på att lansera sig i resten av europa, men drömmarna går även till det stora landet på andra sidan Atlanten. De tycker själva att deras musik skulle mer än väl passa mycket bra där, det handlar mycket om att hitta de rätta vägarna.

Mina egna reflektioner efter jag träffade Cervello var att de är fyra grabbar som älskar att beröra andra med sin musik. De har förmågan hålla låtskrivandet på en enkel nivå, de konstlar inte till saker i onödan. I dagens svenska klimat med många starka metal-band som inriktar sig på det mer avancerade tekniska låtskrivandet, så är jag mycket glad över att det fortfarande finns hårdrocksband som går lite mot strömmen. Cervello har siktet inställt på att bli så stora som möjligt, helst nå ända fram till drömmen vilket är att slå igenom i Europa och USA. Jag ser inga direkta hinder, utan det gäller bara att få till det lilla extra flytet.

Som avrundning vill vi passa på att pusha för deras releasefest senare i veckan!
På lördag den 29:e oktober kommer Cervello öppna dörrarna till klubben Patricia här i Stockholm för att äntligen få fira releasen av det självbetitlade albumet. Förutom att skåla, kommer de att spela ett axplock av deras låtar live. 
Det får ju inte missas.
Vi ses där på lördag!!

Text: Jonas Lööw
Bilder: Micke Andersson
Bildposter: Cervello @ Facebook

Bandinfo:

CERVELLO
Michel Baioni / Sång & Gitarr
Martin Bohgard / Gitarr & Sång
Antonio Baioni / Trummor
William / Bas

http://www.cervelloband.com/
http://www.facebook.com/CervelloBand
 


Stöd ROCKBLADETFACEBOOK
Klicka på LIKE i den högra kolumnen eller besök oss på FACEBOOK


Relaterade artiklar