INTERVJU: Future Idiots

Future Idiots är från Hässleholm och de har ett mål i sikte och det är att slå igenom i Sverige. Bandet är Sveriges svar på Blink 182, Sum 41 och Green Day – och inom den genren finns ett stort utrymme att fylla, det finns mig veterligen inte många svenska band inom genren. Och efter flera år av hårt arbete är de redo att erövra både Sverige och resten av världen.

Historien om Future Idiots börjar 2005. Bandet startade som ett skolprojekt i gymnasiet. Killarna såg till att projektet tog så mycket tid att de inte hade tid att gå på lektionerna och det resulterade i ett antal besök hos rektorn… och namnet Future Idiots kommer just ifrån de försakade skolstudierna. Men trots besöken hos rektorn höll de fast vid att det var viktigare att spela punkrock än att sitta och läsa böcker och det har resulterat i fyra album, Grand Theft Audio I & II (covers) och de egna albumen Lust och Love & Murder.

Covers har alltid varit ett naturligt inslag i deras repertoar. De spelade tidigt in ett antal låtar och lade ut dem på Youtube. Det gav stort genomslag, eller vad sägs om 120 000 visningar av deras version av Lady Gagas Paparazzi. Två andra exempel är Kate Perrys låt Firework med cirka 170 000 visningar och 350 000 visningar av Owl Citys – Fireflies.

När vi pratar om bandets musikaliska utveckling berättar Marius (gitarrist/sångare) att de nu hittat den stil de velat ha redan från början. Musiken de spelat in hittills har varit grymt kul att göra, men det har ändå inte känts hundra procent rätt. De ger en förklarande återblick av de gamla skivorna, som känns mer som emo/punk/rock, det vill säga en mer melankolisk klang, med mer deppiga texter och melodier i moll. Det som gör att det nya albumets material känns rätt handlar bland annat om att det innehåller mer lekfullhet, en massa bus, humor och glädje. Helt enkelt inte lika allvarligt längre utan mer som de känner sig idag.

Just nu är de mitt inne i inspelningsprocessen av sin nya skiva. Låtar har sållats bort en efter en och nu är de nere på cirka 17 låtar. I slutändan kommer de hamna på runt tio till tolv stycken. Skivan spelas i deras egna studio, allt förutom trummorna. De spelas in i en kompis studio som är belägen i en gammal möbelaffär. Inredningen där gör att akustiken blir perfekt för trum-soundet. Basisten & sångaren Mike kommer sköta mixningen och masteringen, precis som på de tidigare skivorna.

Future Idiots har idag skivkontrakt med ett amerikansk bolag, Pacific Ridge Records. Pacific har bara haft möjligheten att jobba emot den amerikanska marknaden samt iTunes och Spotify. Det har inneburit att de inte har haft någon distributionsmöjlighet emot den svenska marknaden. Planen med den nästkommande skivan är att den i första hand ska släppas i Sverige.

De har försökt att få kontrakt med ett svenskt skivbolag. Men det har varit lättare sagt än gjort. De svenska skivbolagen har gett bandet kalla handen. Många band skulle nog gett upp, men inte Future Idiots. De bestämde istället att starta ett eget skivbolag. Beslutet kändes helt rätt och det innebär att de själva kan påverka hela processen kring produktion och lansering av skivan. Givetvis kommer det innebära mycket jobb som inte bara har med musiken att göra, som till exempel distribution, men det är en utmaning de gärna tar sig an.

Planen är att det nya albumet ska släppas i mars 2012. Fram till dess är kalendern fullbokad med en lång rad olika aktiviteter, allt ifrån inspelning till
planering av releaseparty. Framtiden ser helt hysteriskt rolig ut!

Ni som gillar de amerikanska banden Blink 182, Sum 41 och inte allra minst Green Day kommer att älska Future Idiots.

Jag väntar på att få höra deras musik på många svenska radiokanaler.

Skribent: Jonas Lööw
Fotograf: Micke Andersson

Plats: Folk & Rock – Malmö
När: September 2011

Fakta om Future Idiots:

Jay-Tee Gitarr
Marius PaxcowSång & Gitarr
Mike AnderssonSång & Bas
Big MacTrummor

Hemsida: http://www.futureidiots.com
Facebook: http://www.facebook.com/futureidiotsmusic
 


Stöd ROCKBLADETFACEBOOK
Klicka på LIKE i den högra kolumnen eller besök oss på FACEBOOK


Relaterade artiklar