INTERVJU: Librah – Inför releasen av debutalbumet

INTERVJU – Librah – Inför releasen av debutalbumet

Vad blir det när man slår ihop tre killar från Sälen, Veinge utanför Laholm och Bollnäs?
Det blir en "exprementiell" rock-trio med namnet Librah. Namnet betyder bland annat stjärntecknet Vågen på latin. Musikaliskt beskriver de sig själva som dynamisk alternativrock blandat med psykadeliska inslag så väl som österländska influenser och många atmosfäriska slingor.

Rockbladet mötte upp Librah i deras egna replokal i en av Stockholms förorter. Första intrycket av bandet är att de tre killar som har enormt kul tillsammans. Många och långa skratt igångsatt av ordvitsar. Replokalens inredning ger mig en själva av  atmosfärisk mystik, skön, härlig och kreativ miljö i österländsk stil.

Vi inleder med frågan om hur och var bandet bildades?
Efter mycket resonerande kommer Henrik och Martin fram till att Librah började för ca fem år sedan.  Martins brorsa hade runt den tiden skaffat en replokal i en av Stockholms förorter, där även Librah kunnat hålla till. Lokalen är fint inrätt i indisk kosmisk stil. De är väldigt nöjda att ha egen lokal, slippa trängas med många andra. Bandet har varit intakt hela tiden, det vill säga Martin Boman (sång & gitarr), Henrik Johansson (trummor & sång) och  Jonas Sundgren (bas).

Vilka är era influenser?
Alla i bandet är mer eller mindre öppensinniga och lyssnar på många olika musikstilar. Men de har givetvis sina egna favoriter. Martin berättar om att band som The Teaparty, Alice in Chains och Karnivool påverkat mycket av hans gitarr-spelande. Det finns andra saker som påverkat och inspirerat den kreativa sidan, som till exempel den österländska kulturen och då framför allt den indiska. Henrik lyssnar mycket på band som Dream Theater, O.S.I och Alice in Chains. Han inspireras av många olika  typer av atmosfäriska sound som adderar en större rymd i musiken. Det är han som har gjort många av Librahs tillägg av ljud från "Outer Space". Jonas även kallad för Sunken, hämtar sin inspiration från band som Machine Head, Paradise Lost och Karnivool.  Hans bas-sound skapar många härliga bryggor mellan gitarr-riffen och trummorna, det vill säga att han inte bara väljer en sida som många andra basister gör utan bygger upp en härlig dynamik där emellan.

Bryter in med en personlig fråga, har ni någon dold talang?
Samtliga i bandet hade till en början lite svårt att komma på något bra, men tillslut så kom det lite roliga saker. Henrik kan vilka version och modeller av jetmotorer som suttit i samtliga av de svenska stridsflygplanen. Martin var påväg att bli skådespelare/musikalartist, är dessutom en riktig fena på att spela piano. Kanske inte det första instrumentet med förknippar med honom. Jonas kan oförskämt många europanummer på stålsorter, det kallar jag, likt Henrik, riktigt nördigt och kul samtidigt.

Debutalbumet, Inside The Black Balloon, hur har arbetet gått?
De tolv låtarna som slutligen hamnade på skivan har skapats i princip sedan bandets start fram till skivan spelats in. Så man kan säga att det har varit en lång process. De har valt att jobba utan någon extern producent, endast en inspelningstekniker har hjälpt dem med tekniken i Cosmos-studion. Det har kännts helt naturligt att jobba så. De har dessutom valt att spela in vissa delar på andra ställen än i ordinarie studion. Ett exempel är att Jonas spelat in många av bas-spåren hemma och sen tagit med de till studion. Allt för att få det bästa känslan i slutresultatet. Henrik har förutom spelat in trummorna, jobbat mycket med Pre-Production av bakgrundssoundet. Många gamla orginella ljudkällor som processerats genom datorn. Martin har spelat in många olika gitarrstämmor till varje låt, och har även jobbat mycket med olika typer av sound på sången. Använt olika effekter för att passa in sången i både refräng, verser och övergångar.  Allt tillsammans för att skapa en så stor dynamisk rymd i låtarna som möjligt.

Rockbladets recension av albumet kommer imorgon tisdag.
Det kommer bli en del lovord.

Vilken av låtarna på Inside The Black Balloon är eran egen favorit?
Martin väljer låt nummer 7, Red Matter. Det är den senaste låten som skrivits och han gillar de arabiska eastern-temat i låten. Henrik tycker det är svårt att välja, alla låtar är bra på sitt sätt, men väljer till slut den nästsista låten MIR. Jonas väljer utan tvekan sista låten Thinner. Det är den bästa låten!

Om ni får drömma er iväg på en egen scenproduktion, hur skulle den då se ut?
Mystik, drömskt, många coola bakgrunder blandat med bra ljus. De är inte mycket för coola poser och den typen av attribut, så de skulle vilja satsa mer på bakgrunden och låta musiken tala för sig själv. Helt enkelt addera saker som lyfter låtarna de lilla extra.

Nu är det dags att spela låtarna live, hur ser turné-planerna ut?
De berättar att managementbolaget Cosmos håller på att boka in en promo-turné. De spelade i Nyköping förra helgen och i Gävle i fredags, fler datum och platser är påväg. När de tänker på framtiden hoppas de på både lansering och turnérande utomlands. Ett bra sätt kan vara att hitta likasinnade att band turnéra med. Med tanke på att bandet och dess unika sound, ska det finnas en del tomrum att fylla där ute.  Martin berättar bland annat att det finns en scen i Australien som har mycket musik i samma genre som Librah. Karnivool är ett av dessa band, som Librah för övrigt spelade förband till förra året. Jag skulle även lägga till bandet Wolfmother. En turné i Australien är en dröm som samtliga i bandet gärna skulle vilja uppfylla.

Kan ni spela några låtar för oss?
De tvekade inte en sekund på grabba tag i sina instrument för att spela en låt exklusivt för oss på Rockbladet.
Killarna visade sig vara riktigt spelsugna, så de spelade två stycken låter som de valde själva, Welcome Denial och Red Matter.
Sedan var det dags för Rockbladets val. Micke valde den lugna låten Echo from a dying bell, sedan avslutade de med mitt, Jonas Lööw, val MIR.
Det finns inget bättre än få njuta av ett bands live-framträdande på sin hemmaplan, mysigt och avslappnat!!
En perfekt avslutning på en riktigt lyckad intervju. Det ska bli ett sant nöje att få se dem live nu på tisdag den 1/11.

Idag släpps Librahs debutalbum Inside The Black Balloon. Det kommer att firas med releasefest imorgon tisdag den 1/11 på inte mindre än O-Baren / Sturehof i Stockholm. Librah kommer spelar ett antal av skivans låtar live. Så det är bara att komma dit, hänga med bandet och lyssna på när det kommer spela.

En klippt version av hela intervjun kommer att publiceras här på Rockbladet inom ett par veckor. Där får du höra alla små roliga ordvitsar och kommentarer som gavs under inspelningen. En mycket rolig lyssning måste jag säga. Den får inte missas! Stay tuned!

LIBRAH
Martin Boman – Sång & Gitarr
Jonas Sundgren – Bas
Henrik Johansson – Trummor & Sång

Aktuellt: Debutalbum "Inside The Black Balloon"

Skivbolag: Supernova Records
Managementbolag: Cosmos Music Group

Hemsida: http://www.librah.com
Facebook: http://www.facebook.com/pages/Librah/200425549892

Relaterade artiklar