KONSERT – Red Hot Chili Peppers – Globen

19 - Red Hot Chili Peppers @ Globen (2011-10-11)

Annons 

 

Red Hot Chili Peppers – Globen – 2011-10-11

Tisdagkvällen ägnade många åt att se hur svenska landslaget i fotboll mirakulöst lyckades att ta sig direkt till EM-slutspelet genom att vinna den sista kvalmatchen hemma emot inga mindre än Holland.

Nej, vi på Rockbladet var givetvis inte på Råsunda utan på Globen för att se Red Hot Chili Peppers. Jag själv hade sett dem två gånger innan, både 2003 och 2006. 2003 års upplaga var ruskigt bra. Det gjorde att jag skruvade upp förväntningarna till spelningen 2006, och som många andra med mig blev totalt besviken.

Den här gången vågade jag inte hoppas på någonting, lite tråkigt måste jag säga, men så var det.
Hur blev det nu då? Ris eller ros?

Pang, boooom, konserten öppnade i högsta möjliga fart. Anthony, Flea, Josh och Chad hade energi för att hålla på precis hela natten. De inledde med låtar som Monarchy Of Roses och Can't Stop, där den sistnämde var kvällens första pulshöjare, den satte igång samspelet med publiken rejält. Den första stora allsången kom på när fjärde låten Otherside kördes, magi!!!

06 - Red Hot Chili Peppers @ Globen (2011-10-11)

Nykomlingen Josh Klinghoffers kändes verkligen som en värdig ersättare på gitarrposten på alla sätt. Han följer med i RHCP's sköna rockposerande på scenen, som han hade varit med sedan det början. Hans känsla och teknik gick väl hand i hand med bandets funkiga sound. Apropå rockposer så är jag mycket tacksam att få se den stora energin igen, allt ifrån Anthonys ringdanser till Fleas monkey-dans. Det var ju total avsaknad av den 2006. Men vad ska jag säga, det går ju absolut inte stå stilla till alla dessa härligt grooviga basgångar.

13 - Red Hot Chili Peppers @ Globen (2011-10-11)

Konserten fortsätter med många av deras absolut mest kända låtar så som Under the bridge, Californication och givetvis By the way. En av kvällens roligaste nummer är ju när Flea kör sitt solonummer Pea, inte många vackra toner där. Ett annat bra låt var när Chad & Mauro körde sitt trum-jam, lite sambatakter blandat med rytmiskt fräsande partier, jag diggade det starkt.

En annan avdelning som jag måste kommentera var de helt fantastiska sceniska effekterna som projektor-baserade bildspelen och alla ljus-skärmseffekter. Det skapade en alldeles extra magi till varje låt, mycket välgjort!! Många tummar upp till producenten för det!!

11 - Red Hot Chili Peppers @ Globen (2011-10-11)

Gigget avslutades med två grymma låtar som Soul to Squeeze och Give It Away, perfekt avslutning på en perfekt kväll. Kan inte annat än säga att det nästan blir full pott!!!

Kommentar från Tobias Palmberg (vinnaren av ståplatsbiljetten):
Konserten var bra överlag, särskilt när hitsen spelades. Vissa låtar från nya plattan växte riktigt ordentligt. Sen är ju Flea rolig:)
Svårt att sätta betyg. Senaste var Rammstein och de hade ju eldkastare mm så det var mer show, men detta var iaf bra.
Sen har det sin charm att det är lite spontant och inte 100% korrekt. Som när Flea påannonserade fel låt, och deras jammande mellan låtarna.
Sätter en 8/10!

Konsert: Red Hot Chili Peppers
Plats: Globen / Stockholm
Datum: 2011-10-11

Bäst: By the way

Betyg: 9/10
Skribent: Jonas Lööw
Fotograf: Minna Ridderstolpe

Klicka dig vidare för att se hela bildserie

 

Relaterade artiklar