INTERVJU: BONAFIDE – Inför Englandsturnén & bloggande på Rockbladet

Annons 

 

INTERVJU: BONAFIDE – Inför Englandsturnén & bloggande på Rockbladet

Härom veckan hade jag det stora nöjet att få en pratstund med Micke Fässberg, gitarrist i bandet Bonafide.
En mycket cool och sympatisk herre. Vi pratade om allt från hur bandet kom till, turnérandet genom europa och att de ska skriva dagbok här på Rockbladet.se under deras kommande Englandsturné.
Intervjun i sin helhet finns upplagd på Rockbladets youtube-kanal. Länkar till intervjun och deras dagbok finns längst ned i artikeln.

Vi börjar frågestunde med lite fakta om er:
– Hur, när startade Bonafide?
Bandet startades i slutet av 2006, av vår sångare/gitarrist Pontus. Han ville lira lite tyngre grejer, eftersom han dittills mest sysslat med blues och en hel del egna grejer i singer/sonwriter genren. Han kontaktade mig (vi har känt varandra några år genom gemensamma bekanta här i Malmö), och eftersom jag började ruttna på jobbet som gitarrist med Paul DiAnno, så hakade jag självklart på. Sen dess har vi avverkat en bassist och ett antal trumslagare, haha! Line-upen nu känns dock väldigt stabil. Niklas har ju varit med oss i två år snart och kan inte ersättas. Vår bassist Martin är dock purfärsk och gör sig förhoppningsvis oersättlig han med!

– Hur är ni som personer, berätta lite kortfattat om var och en?
Pontus är en mycket begåvad musiker med många järn i elden. Han är bred i sitt skapande, eftersom han kan arrangera för såväl trummor, gitarr som sång. Han är ju dessutom trummis i amerikanska Jason & The Scorchers. I övrigt en ganska rolig jävel. Enormt ambitiös, och en väldigt bra frontman.
Niklas är en otrolig trummis, vansinnigt låg humor (som jag), och har dessutom en väldigt bra röst! Kan man inte tro!
Martin känner vi ju inte så bra ännu, men han är kunnig, stabil i sitt basspel och befinner sig humormässigt ungefär i höjd med mig och Niklas.
Själv ser jag väl mig som den som gör väldigt mycket av det som händer bakom det musikaliska.. skriver presstexter, håller i en del kontakter med branschfolk etc (förutom att spela gitarr då förstås… vilket jag självklart gör vansinnigt bra).

– Vilken musikalisk bakgrund har ni var och en?
Pontus har ju en solokarriär vid sidan om BONAFIDE, som han sätter igång då och då Och Jason & The Scorchers då). Han har en diger meritlista.
Själv har jag spelat med otaliga band fram till 2004 då jag började turnera med Paul DiAnno. Hade också ett band med bla gitarristen Manny Charlton (Nazareth) ett tag.
Niklas spelar även i Stockholmsbandet Backdraft, samt en del i Pontus solosammanhang. Martin kommer närmast ifrån bandet Waterdog.

– Har ni spelat i andra band och i sånt fall vilket/vilka?
se ovan

– Hur skulle ni beskriva Bonafides sound?
Enkel, Väl framförd hård rock´n´roll med rötter i Amerikansk R´n´B och elektrisk blues, med svang och catchiga låtar.

– Vad har ni för grundfilosofi med musiken i Bonafide?
Simple and to the Point!

– Skriver ni alla låtar på egen hand, eller har ni tagit hjälp av någon annan?
Pontus är den huvudsakliga låtskrivaren i bandet. Men på vår senaste platta kom jag med ett par idéer som behövde slutföras. Vi gjorde detta jobb ihop, och i framtiden hoppas jag kunna fortsätta utveckla ett låtskrivande med Pontus. Resultatet blev bra sist (Hard Livin´Man & Dog), och arbetssättet var roligt och gick smärtfritt!

– Hur har Bonafide utvecklats som band och musikaliskt sedan starten?
När vi gjorde vår andra platta var vi mer ett band. Vi hade ett stort antal spelningar i ryggen, och hade utvecklats till en enhet. Stora delar av första plattan var ju redan klar då bandet blev till.

Lite personlig info:
– Vilka personliga influenser har ni?
Vi lyssnar naturligtvis mycket på klassisk rock från 60, 70 och en del 80-tal. The Who, Stones, Zeppelin, Ted Nugent, Cheap Trick, Thin Lizzy, gamla bluesrävar… men också band som Megadeth, Slayer… the list goes forever on!

– Har ni något annat intresse bortsett från musiken?
Not Much…

– Har ni var och en någon annan dold talang som ni vill berätta om?
We could tell you, but we´d have to kill you…

Bonafide under 2011:
– Kan ni berätta lite hur 2011 varit för Bonafide? Turnéer, EP-släppet (Fill your head with rock)?
2011 har varit ett fantastiskt år. Releasen av ep´n (som f ö gick in på albumlistans förstaplats i Sverige) gav oss chansen att genomföra en fantastiskt framgångsrik sex veckor lång headline turné genom hela europa i våras. Från början var den mest tänkt att fungera som en singel (Fill your head with Rock), men responsen på alltihop har verkligen varit positiv.

Info om turnélivet:
– Vilket land skulle ni säga att ni är mest populära i just nu?
Spanien, England, och kanske Tyskland. I Sverige har vi naturligtvis en trogen publik, men i länder som Spanien finns det verkligen ett enormt sug efter det vi gör, och vi har haft förmånen att få komma dit tre gånger, och spelat inför fantastisk publik.

– Ni ska ju skriva dagbok under er Englands-turné här hos oss på Rockbladet.se, kan ni inte berätta om några roliga saker från tidigare turnéer?
Vi har, precis som väldigt många artister, varit med om en hel del sjuka saker på turné… Blunda,Tänk på valfri anekdot från vilken rockbiografi som helst, och BONAFIDE har garanterat en liknande historia att berätta… hahaha! Dagboken kommer kanske att ge en och annan förklaring…

– Vilken är er bästa spelning hittills?
Svår fråga… Alla spelningar har något speciellt… att spela support till Deep Purple inför fullsatta arenor för några år sedan var naturligtvis stort. Men att spela på ett smockfullt Akkurat i Stockholm kan vara minst lika roligt. Sweden Rock 2008 var fint.

– Vilken arena drömmer ni att spela på och varför?
Hammersmith Odeon i London vore kul. Och Madison Square Garden i New York självklart…

– Ni är ute på turné med både Electric Boys och Librah, har är det att turnera med dem? Funkar ni bra ihop?
Electric Boys är vi ju polare med. Kanonbra band, drivna musiker och showmän. Librah blir en ny bekanskap! Spännande!

Framtiden:
– Englandsturnén, hur ser ni fram emot den?
Med tanke på all den uppmärksamhet vi fått i Engelsk media den senaste tiden, så känns det aningen pirrigt ärligt talat. Men det är naturligtvis skitkul! ALLA artister vill nå framgång i England / Storbritannien. Den som säger något annat ljuger. Vi har låtar som går varma på engelsk radio, vilket mycket få svenska band har. Band som man hör dagligdags på skandinavisk radio, hör du ö h t inte alls i England. Det är en annorlunda och svår marknad. Vi är jävligt stolta över att vi lyckats få in en fot där!

– Bortanför den turnén, hur ser den närmaste framtiden ut?
Det blir ett rejält homecoming party på KB i Malmö, ett par dagar efter hemkomsten från England. Den 16 December står vi på KB´s scen, och INGEN kommer att bli besviken. Sen väntar en USA turné med Jason & The Scorchers för Pontus, och vi andra kommer väl att fortsätta med förberedelserna inför den nya fullängdaren som skall spelas i tidigt nästa år.

– Har ni någon ny skiva på gång?
se ovan

– Har ni några uppsatta mål för bandet?
Målet är att alltid känna att det finns en framåtrörelse. Det får inte stagnera. Vi har redan nu sett till att hålla oss full sysselsatta med det här för en bra tid framöver.

Som avslutning:
– Har ni något spontant att säga till Rockbladets läsare?
Läs vår blogg, Kom på våra gig! Lev hårt & väl!

 

Intervjun i sin helhet finner du på Rockbladets Youtubekanal.

Info om Bonafide:
Pontus SnibbSång & Gitarr
Micke FässbergGitarr
Martin EkelundBas
Niklas MattssonTrummor

Hemsida: www.bonafiderocks.com
Facebook: www.facebook.com/groups/22826442414/
Dagbok: www.rockbladet.se/category/banddagbok/bdbonafide/

 

Relaterade artiklar