Miss Q – Del2 – Tonårsrevolten

Miss Q – Del2 – Tonårsrevolten

Att vara tonåring är för många något som inte alltid var det lättaste att gå igenom, medan för andra passerar tonårstiden som ett dammoln framför festivalscenen en varm sommardag. Jag tog den där vägen där mina föräldrar kunde dra åt skogen, kajalen var min mask, svordomar och grinig attityd mitt uttryck och världen förstod mig lika lite som jag den och jag struntade fullständigt i hur min framtid skulle arta sig.

Två saker gav mitt liv en mening under dessa år, orden med stora P. Upptäckten av punken och politikens inverkan. Det var sommaren samma år som Refused kastade in handduken. Trots detta lades en ny växel i, i svensk punk och hardcore. Det var just med svensk punk allt startade för mig och sedermera utländsk. Texterna var ärliga och de gav mig den identifiering jag behövde. Nu kunde jag uttrycka mig även då mitt eget ordförråd inte fanns. ”Dra åt helvete” följt av en smäll i dörren in till mitt rum där jag skruvade upp volymen till textraderna ”kapitalet höjer hyrorna och staten bostadsbidragen..” Mer kajal målades runt ögonen, fler hål gjordes på byxorna och ännu fler brev skrevs om min icke tillhörighet till allt som inte innefattade de två orden med stort P. Jag var bitter, jag engagerade mig politiskt och jag skulle förändra hela det ruttna skitsystemet.  Det var med Ebba Grön som allt började, vägen banade sen vidare med band som Sex Pistols, Skitsystem, Refused, Section 8, Sick of It All, Good Clean Fun, Holding On, Paragraf 119 och The (International) Noise Conspiracy. Jag gick på alla lokala punkspelningar där band som Ett Liv Kvar spelade tillsammans med headline-banden, störst inom dåtidens europeiska punkscen.

De mest tumultartade åren av kaos i mitt liv ledde till organisering och en känsla av tillhörighet där jag fick chansen att uttrycka mig samtidigt som mina hormoner fick utlopp av både politikens- och punkens adrenalinkickar. Jag skaffade mig en tillhörighet, från att ha varit en av väldigt få som klädde sig i motsatt till svenssonkulturen, till att träffa andra som jag. Punken och politiken gick hand i hand.  Punkspelningarna var lika politiska som demonstrationerna. Djurrättsdemonstrationer, politiska manifestationer och debatter samt flertalet anti rasist/nazistdemonstrationer. Musiken uttryckte det jag ville säga och politiken visade vägen hur jag kunde förändra.

Idag så finns uttrycket, jag skapade som tonåring, kvar hos mig fast jag inte är lika omotiverat förbannad längre. Jag lyssnar på banden och jag går på demonstrationerna. Punkmusiken utvecklas hela tiden och nya band bildas som till exempel Sista Sekunden, Hårda Tider och Slöa Knivar.

Idag är jag motiverat förbannad och visar fortfarande mitt missnöje på barrikaderna där jag höjer min röst för att höras. Och jag lovar er, jag hörs.

Vi har skapat en lista över bra punkband och låtar både på Spotify och Youtube.
Klicka dig vidare på länkarna nedan.

Vilken punkband och låt tycker ni är bäst?

Miss Q – Punk @ Rockbladet/Youtube
Miss Q – Punk @ Rockbladet/Spotify

 

Relaterade artiklar