MISS Q: Del3 – PATTI SMITH, PJ HARVEY, JULIETTE LEWIS & JAG

MISS Q: Del3 – PATTI SMITH, PJ HARVEY, JULIETTE LEWIS & JAG

Att ge sig på att skriva om kvinnor som gjort avstamp inom rock´n´roll eller pre-punk och som senare inspirerat till våra nutida kvinnliga rockmusiker blev inte så lätt som jag trodde. Egentligen handlade det om en självrannsakan, där jag kom fram till anledningen till varför jag inte kom vidare. Varför ska jag behöva referera till kvinnliga musiker som att de måste ha gjort avstamp i musikhistorien? För ärligt talat hur  många av alla män inom samma bransch har lämnat avtryck mer än att de har spelat i ett band vid en viss tidpunkt i musikhistorien? Varför leta anledningar till avtryck hos de kvinnliga musikerna när det inte ens förväntas hos deras manliga kollegor?

 

Hemma har jag har ett collage på väggen med utskrivna idolbilder och vinylomslag. De kvinnor som pryder detta collage är bland annat Patti Smith, PJ Harvey och Juliette Lewis. Kvinnor som på flera gemensamma sätt har påverkat mig. De är råa, äkta och har valt att skriva sin egen musikhistoria. Jag beundrar dessa kvinnor för att de tagit plats och att de inte har bett om ursäkt för det.

Förr spelade jag i olika band och blev då bemött på ett annat sätt än vad jag blir idag. Då skulle killar hjälpa mig och de övriga i bandet att rigga fast vi egentligen kunde själva. På något sätt fanns inte  förväntningarna där på vår musik eller övrig förmåga att klara oss själva. Vi förvånade många med vad vi sen levererade och det bad vi inte ursäkt för.

 

Idag är det väldigt sällan jag bemöts av anledningen att jag bara är kvinna. Det är vad jag kan som efterfrågas. Men ibland kan jag ändå känna av samma förvåning från andra när jag levererar som jag gjorde när jag stod på scenen åren tidigare. Det gör mig ingenting för det får mig att sträcka på mig ytterligare.

Jag tror det är det jag har gemensamt med Patti Smith, PJ Harvey och Juliette Lewis. De kände att det var genom musiken de ville och kunde förmedla och även fast omgivningen påpekade att de var kvinnor som gav sig in i en mansdominerad bransch fortsatte dem och kunde ta för sig mer och känna att för varje steg framåt de tog desto större steg tog dem. Vi är kvinnor, men det är bara den andra grejen vi är. Den första grejen vi är det är att vi är människor med musik i blodet.

Hur kan jag få ihop Juliette Lewis, ”Natural Born Killers”, Patti Smith och ”Sweet Jane” i samma mening? Juliette Lewis spelar mot Woody Harrelson i filmen ”Natural Born Killers” och när deras karaktärer Mallory och Mickey lovar varandra evig kärlek i en av filmens tidigare scener spelas låten ”Sweet Jane” upp med Patti Smith bakom mikrofonen.

Det ni. Tack för mig.

MISS Q

MISS Q har valt en video från Patti Smith, PJ Harvey och Juliette Lewis.
Vilken Rockstjärna har betytt mycket för dig i livet?
(Diskutera det här och på Facebook)

 

 

 

Relaterade artiklar