BANDIT ROCK AWARDS 2012 – Behind the scenes

Nu på lördag den 18/2 äger den enda riktiga Rockgalan rum på Münchenbryggeriet i Stockholm. 3000 personer kommer vallfärda till Södermalm och Münchenbryggeriet för att få riktigt tung underhållning. Vad sägs om att sex olika band kommer spela på scen, 10 olika priser kommer delas ut plus en hel del annat spex. Det kommer att bli en kväll som vi rockers sent kommer glömma.

 

Banden som kommer spela är inte mindre än 3 Doors Down (US), Seether (SA), Sabaton, Raubtier, Amaranthe och SuperCharger (DK). De fyra sistnämda banden kommer spela ett kortare exklusivt set var medans de två huvudakterna kommer spela mellan 45-60 minuter.

Rockbladet har haft äran att se vad som försigår bakom kulisserna. Vi har intervjuat programchefen Mattias, Radiopratarna Peter, Martin och Sanna samt event-kordinatorn Helena Lex Norling från radiostationen Bandit Rock, allt för att se vilka de är och vad deras roll är på Bandit Rock Awards. Vi har även fått möjligheten att intervjua några av banden. Dessa kommer publiceras exklusivt senare i veckan. SuperCharger på torsdag, Amaranthe och Raubtier på fredag.

Rockbladet kommer närvara på eventet, allt som passerar oss kommer du kunna läsa om under nästa vecka här på Rockbladet.se. Är du på plats och har något som du tycker borde nämnas, leta rätt på oss, vi har, vi har Rockbladet-T-Shirts på oss.


"Chefens" är stolt över sin skivsamling

JL: Kan ni inleda med att ni berättar kortfattat om er själva?
Mattias: Mattias Arwidson. Radiot, kallas av vissa för Chefen.
Martin: Jag är en muskier, ja så skulle jag nog sätta titeln på mig. Jag tänker alltid på musik och då mest hur jag ska skriva en låt, ha ha. En skogspöjke som har hamnat i storstan och trivs med det, he he.
Sanna: Jag är en otroligt ödmjuk, trevlig tjej som ser rätt bra ut, på gränsen till skitsnygg, hi hi!
Peter: Jag jobbar med radio, spelar bas i ett par band, älskar musik om det inte redan framgår, gillar tatueringar, serietidningar, superhjältar, TV-serier och annan nördkultur. I övrigt försöker jag mest att vara en snäll prick och ha så kul som möjligt.
Helena: född och uppvuxen i Leksand. Dala-patriot som aldrig någonsin skulle flytta till Stockholm men hamnade här ändå. Får ofta för mig lite underliga grejer, som att säga upp min lägenhet och köpa en gammal postbuss att bo i istället. Man lever bara en gång. Älskar event, älskar musik, älskar att resa, älskar mitt jobb.

 


Trots den tidiga timmen är Rivstarsgänget lika snygga som vanligt!

JL: Ni är olika som personer, det borde innebära olika typer av musiksmak, vilket är ditt favoritband?
Helena: Jag är rätt bred i min musiksmak och lyssnar på allt från singer songwriter-musik till Hårdrock. Men de rockband jag lyssnar mest på är nog Hardcore Superstar och Plan Three. De är grymma.
Martin: The Tea Party
Sanna: Foo Fighters
Mattias: Omöjligt att välja ett. Upptäcker nya hela tiden.
Peter: Det finns väldigt många, i olika fack och på olika premisser, men måste jag välja bara ett med en pistol mot tinningen så blir det Foo Fighters – Dave Grohl är min hjälte!

 

 
Vad vore Bandit Rock Awards utan Helena Lex Norling?

JL: Vi går över till era vardagssysslor här på Bandit, var har ni för olika roller?
Peter: Jag är programledare, men i första hand jobbar jag mycket bakom kulisserna med musiken som snurrar på Bandit.
Mattias: Programchef. Det innebär operativt huvudansvar för allt som hörs ut i etern som musiken, programledarna, jinglarna och tävlingarna. Bokar även alla band till Bandits events. Är chef över ett team på 10 medarbetare. Jobbar mycket med stationens övergripande strategi och image.
Helena: Jag jobbar inte enbart med Bandit utan med samtliga MTG Radios varumärken som Eventkoordinator/Projektledare. Jag styr och ställer och blir styrd och ställd av andra. Mycket logistik och samordning och sen har jag den stora fördelen att få åka ut våra event och genomföra dem, vilket är det absolut roligaste.
Sanna: Programledare, Bollnäs-Martins sidkick
Martin: Programledare på morronen. Ankare för programmet Rivstart.

 


Chefen: Yeah Peter, visst är jag grym på trummor?

JL: Att jobba på radio förknippar många som en dröm, vad tycker ni är det bästa med att ha Bandit Rock som sin arbetsplats?
Sanna: Hmmmmm….
Martin: Musiken, möten med människor och en trevlig arbetsplats.
Sanna: Allt, det är ett helt fantastiskt roligt jobb. Man får betalt för att jobba med sin hobby, kan det bli bättre?
Helena: Det roligaste är nog att få vara med från början och planera alla dessa event för att sedan åka ut och genomföra det vi jobbat med så länge. Rockers är i allmänhet väldigt lätta människor att jobba med. Det är en rätt skön känsla att åka ut till en Banditlyssnare, sätta upp fullställ i dennes garage och ta dit HCSS som vi gjorde i höstas. Glädjen de utrålar eller rättare sagt fullkomligt skriker ut är obetalbar.
Mattias: Bandit är inte ett jobb. Det är en livsstil. Jag brinner för radio och älskar musiken. Världens bästa jobb med andra ord! Fanastiska medarbetare och supersköna lyssnare gör saken ännu bättre.
Peter: Människorna man får träffa, både jobbarkompisarna som man ser dagligen och så klart alla andra som man får möjlighet att möta i olika skruvade situationer, rockstjärnor, lyssnare och allt möjligt!

 


Peter Kjellin – en vanlig dag på jobbet!!

JL: På lördag är det äntligen dags igen för Bandit Rock Awards 2012, vad är era förväntningar?
Mattias: Alltid stora. Det har varit utsålt sen länge. Jag skapade Bandit Rock Awards 2008 tillsammans med Banditteamet för att jag tyckte det saknades en egen gala för rockmusiken. Rocken marginaliseras på andra galor och då gör vi en egen gala istället.
Helena: Jag förväntar mig högljud publik, grymma prisutdelare/konfrancierer och förstklassiga liveframträdanden!
Martin: Det kommer bli toppen!! Jag förväntar mig att folk får valuta för pengarna, vilket jag vet att dom kommer få.
Peter: Det kommer bli en fantastisk kväll på alla möjliga sätt, med galet kul häng, bra musik och en och annan överraskning.
Sanna: Hoppas på en superkväll med bra musik och glada människor.

JL: Ni har olika roller på och inför galan, kan ni berätta lite kort om vad er roll är?
Helena: Kort och gott är min roll inför Bandit Rock Awards är att koordinera mellan alla olika parter som medverkar under en sån här stor tillställning. Dessvärre är jag bortrest i år under själva eventet och kommer därför inte kunna vara med på plats vilket jag är något bitter över.
Mattias: Har en övergripande roll för att allt som görs är i Bandits anda. Jag föreslår huvudbanden och bokar själv galabanden. Har även hand om röstning och nomineringsprocessen. Väljer prisutdelare och gör körschemat tillsammans med eventkoordinatorn. Live Nation gör produktionen. 95% av mitt jobb görs innan galan. Väl på plats försöker jag njuta av stunden och atmosfären.
Sanna: Prisutdelare
Peter: Jag ska huvudsakligen vara värd tillsammans med min kollega Bollnäs-Martin och presentera prisutdelare, band och förhoppningsvis vara lite underhållande. Dessutom förmodligen utföra en stagedive om stämningen känns rätt. Det börjar bli lite tradition.
Martin: Som sagt, jag och Peter kommer vara konferencierer.

 


Bollnäs-Martin bakom spakarna, då kan ju inget gå fel!!

JL: Vad ser ni personligen fram emot mest på galan?
Sanna: Allt, det är en helt komplett gala!
Helena: Eftersom jag inte kommer att vara med på plats detta år så ser jag fram emot alla bilder som kommer läggas upp på bandit.se eller bandits offeciella facebook sida. Så jag får en känsla av hur det var.
Martin: Seether. Jag har aldrig sett dom live.
Peter: Minns du stagedive-prylen jag nämnde? Inte det… Jag ser fram emot att hänga med ett gäng likasinnade galningar som älskar rock, såväl publik som coola rockstars och sköna prisutdelare och vänner.
Mattias: Många saker. Att see Seether för första gången i Sverige sen 2005. Att se hur publikresponsen blir när 3 Doors Down gör Believer. Att få leverera ett par överraskningar. Att se Supercharger i ett större sammanhang för första gången.

JL: Om vi gör en återblick till de tidigare galorna, har ni några speciella minnen från de?
Peter: Det var otroligt kul att få stå och snacka med Brent Smith, sångaren i Shinedown, backstage efter galan 2009. Då stod jag lite småberusad och tokhyllade honom och bandet och han var väldigt trevlig, och genuint ödmjuk och tacksam.
Sanna: När Karin från Sonic Syndicate och jag delade ut pris, vi gjorde narra av Madonna och Britney Spears med en riktig slabbidaskare.
Helena: Jag minns det minutiösa tidschemat! Det är full fart när galan drar igång. Men för att ta ett mer konkret exempel: glädjen som bröt ut bland Sherlock Brothers grabbarna när de van pris för ”årets nykomling” var grymt.
Mattias: Första året 2008 var så klart speciellt. Vi gjorde så gott som allt själva. En skön pionjäranda.
Shinedown 2009 var helt magiskt. Att plocka band till galan som är på väg upp innan de slår stort är en underbar känsla.
Martin: Dom gånger jag har gjort stage-dives

JL: Tacktal i all ära, de kan ofta vara lite tråkiga, vad skulle du säga om du själv vann ett pris?
Martin: Haha! Inte en aning. Jag skulle såklart tacka dom som har röstat. Ett band är inget utan sina fans.
Helena: Haha, det känns en aning avlägset. Men jag skulle tacka Bandit såklart och sedan dra någon anekdot om när jag själv jobbade med Bandit Rock Awards och hur det sedan vände till jag nu stod där själv och tog emot ett pris.
Mattias: Jag är mannen bakom kulisserna så nåt pris till mig kommer det nog inte bli tal om. Men när jag delat ut priser på galan några gånger är det känslorna utanpå kläderna. När vi vunnit pris på Radiogalan flera gånger brukar alla hämningar släppa.
Peter: Då skulle jag tacka min mamma, som är världens bästa mamma på alla sätt och min pappa som format mig till den jag är, min stora idol som trots att han inte finns kvar fortsätter att göra det än idag.


Sanna är inte bara snygg utan smart också, eller?

JL: Jag tycker vi ska passa på att runda av musikåret 2011, ge våra läsare er personliga resumé, hur skulle det låta?
Helena: De spelningar jag gått på under året har varit mestadels jobbrelaterade. Men det bästa minnet är nog från Garage Touren med Hardcore Superstar. 5 spelningar i 5 olika garage. Spelningen i Borlänge var på en motorcykelklubb där alla mina fördomar och sådana klubbar besannades förutom att de inte alls var aggressiva utan väldigt härliga människor. Sedan har vi spelningen i Solna där vi har i ett stort parkeringshus och skulle upp till 4:e våningen. Hissen var för liten och casarna för stora så det blev till att rulla upp dem bilvägen.
Peter: Det har varit ett sjukt bra musikår för rockälskare med fantastiska albumsläpp, konserter och festivaler. Bandits livesändning från Metaltown var riktigt skoj och jag fick bland annat lämna över en Bandit Rock Award till Synyster Gates i Avenged Sevenfold. Jag har haft väldigt kul med min nya kollega Nicke Borg som sänt ett program på torsdagkvällar med mig som sidekick, han är grymt kul att jobba med och en riktigt snäll och god vän. Men höjdpunkten för mig var när Foo Fighters var i stan i våras. Tyvärr missade jag det intima giget på Nalen i Stockholm för vi hade spelning själva med Plan Three uppe i Norrland. Men ett par dagar innan fick jag chansen att äntligen träffa Dave Grohl och även Chris och Pat för en intervju. Det gör mig fortfarande barnsligt glad att tänka tillbaka på. Sen såg jag spelningen på Stadion i somras, så jag är otroligt nöjd!
Martin: Det har släpps många bra plattor och det har varit många bra spelningar. Jag kommer nog komma ihåg QOTSA-spelningen på Circus, som var tokbra! Opeth spelade akustiskt i Bandit-studion och det var häftigt.. Som att få en privat spelning 🙂 Sen har det såklart varit roligt att vara ute och spela med Librah!
Mattias: Musikåret sammanfattar lyssnarna åt oss 18 februari på Bandit Rock Awards. Ska bli spännande att se vilka om vinner priserna. Eller vänta, jag vet ju redan vilka som vi vinner. Jag har kikat på röstningsresultatet. Kommer bli spännande! Ses på Mūnchenbryggeriet!

Vi på Rockbladet vill tacka Martin, Sanna, Peter, Mattias och Helena och samtidigt önska dem lycka till med Bandit Rock Awards nu på lördag.

Vi ses där allihopa!!

Diskutera gärna era egna minnen från de tidigare galorna och vilka era förväntningar är på årets gala!!

Intervjuare: Jonas Lööw (Rockbladet), jl@rockbladet.se
Foto: Jonas Lööw (Rockbladet), jl@rockbladet.se

Relaterade artiklar