RECENSION: Zavod – Industrial City

Annons 

 

Zavod – Industrial City

Zavod bildades 2006 och medlemmarna hämtar sin inspiration från sina bakgrunder i industristäderna Västerås samt Petrozavodsk där sångaren Konstantin växt upp.

Detta har också varit ett stort inflytande när det gäller att skapa musiken och texterna, där mörker, mystik, tyngd och melodi är en återkommande faktor. Jag har följt ZAVOD i många år och sett dem live ett flertal gånger. Deras demo 2006 innehöll många lovande spår dock kunde jag känna att det fanns aningen för tydliga RAMMSTEIN influenser då, vilket gjorde att de inte kändes helt 100. 

Nu har de släppt debutplattan INDUSTRIAL CITY och de har växt och mognat i mina ögon och öron. En stor del av Rammsteininfluenserna är borta och nu känns de hungriga, självsäkra med ett eget sound som landar någonstans i landskapet mellan industri, metall med en liten touch av goth, först och främst i Konstantins röst.

Öppningsspåret Panzer är som en käftsmäll och soundet kan liknas vid ett hungrigt och aggressivt Deathstars, men utan glam och istället rejält med pung. Mäktiga ljudmattor mixas med stenhårda gitarrer och skoningslösa trummor vilket också är ett genomgående sound i hela, mycket välproducerade plattan. Plattan fortsätter med Inhale som manglar på i samma fotspår som öppningslåten och redan här har de vunnit mig som lyssnare. Med Friends with Death, som är aningen långsammare och tyngre, har de mig helt på sin sida. I denna låt hittar vi en refräng som sätter sig direkt och där också de första goth vibbarna gör sig tillkänna. Plattan fortsätter i ett tungt och dystert tempo ytterligare en låt för att sedan ta fart igen med We Rust, dock plattans svagaste låt om ni frågar mig. I och med We Rust och de kommande två låtarna känns det som att det är lite av utfyllnadslåtar som saknar den energi de tidigare spåren har samt att de passerar näst intill obemärkt utan några direkta avtryck. Men i den åttonde låten kommer de tillbaks med besked. Pripyat, som de även har gjort video på, är en sjukt bra låt med tydliga synth inslag. Den låter som ett ångestladdat och frustrerat Depeche Mode där de tunga gitarrerna inte kommer in förrän i refrängen. De saknas dock inte på övriga partier utan allt fyller sin funktion i perfektion. 

Zavod har hittat ett sound som är genomtänkt, välproducerat och man känner aggressiviteten och hungern i varje ton, varje beat.

Zavod är som en hybrid mellan Sisters of Mercy, Deathstars, Rammstein och Depeche Mode men med, som jag sagt tidigare, en hunger och ett sound som kan tilltala många däribland mig.

Betyg: 8/10
Band: Zavod
Skiva: Industrial City
Starkaste spår: Panzer, Inhale, Friends with Death och Pripyat.
Release datum: 25/1 – 2012 (digitalt, Spotify & iTunes)

Personlig kommentar: Jag är övertygad om att detta bara är början av vad vi kommer att få se och höra av Zavod i framtiden. Sverige, och världen, behöver en ny injektion av denna typ av musik då de gamla bestarna börjar tappa sting och Zavod är precis det vi behöver. Plattans minus kan vara avsaknaden av refränger och melodier som sätter sig, vilket ihop med ”utfyllnadslåtarna” i mitten av plattan bidrar till känslan av kaka på kaka.

Du hittar åt Zavod via:
Hemsida 
Facebook
MySpace
YouTube

Skribent: Carl Berglund

Alla bilder: Oliver Szabo http://www.airoliver.com

Relaterade artiklar