INTERVJU: Takla Makan – Svensk blues har fått ett nytt liv

Det händer alldeles för sällan att det poppar upp nya fräscha svenska blues-band. Men för fyra år sedan startade ett band med namn som en öken i asien, Takla Makan. Redan när Lubbe och Stiss träffade varandra började jamma så skapades det magi. De har hittills spelat in en EP med fem låtar, Mummyfied. De håller på att spela in en fullängdare som kommer att släppas senare i år. Jag fick en pratstund med kvartetten, och jag kände direkt att det är ett gäng grabbar som har riktigt kul tillsammans, och älskar det de gör.

 

Vi börjar med lite fakta om er.
JONAS: Hur och när startade Takla Makan?

TAKLA MAKAN: Tomas ”Lubbe” Luburic och Stefan ”Stiss” Lundvall träffades i en studio i Malmö 2008, när båda jobbade med andra projekt. Vi snackade lite och gillade varandras grejer, så vi bestämde att vi skulle jamma lite. Och vi kände direkt att detta kunde bli bra, så Tomas ringde sin gamle musikbroder ifrån ”Steamie Vendrix” Bobby ”Bas” Djordjevic på bas/sång. Detta svängde på som attans, så vi sa att detta måste vi få på tape. Detta höll på några månader, sen kände Bobby att han ville bara sjunga.
Så vi fick in den fantastiska Ulf ”Wolf” Hedlund på bas, sen rullade det bara på……

JONAS: Hur är ni som personer, berätta lite kortfattat om var och en?
Stiss: Utåtriktad social person, crazy bikertyp, gillar fest och fart i livet.
Lubbe: En skämtsam typ med ett balanserat djup. Älskar att skratta.
Bobby: Mannen med det ständiga smilet. Som ständigt har häcken full, giggar med allt och alla. Tidsoptimist som menar väl.
Wolf: Gillar och konversera och spåna på saker och ting. Tänkaren/problemlösaren i bandet. En bra fest är heller aldrig fel men njuter även av en lugn stund.

JONAS: Har ni spelat i andra band och i sånt fall vilket/vilka?

TAKLA MAKAN: Alla har spelat och turnerat i Sverige och Europa i olika konstellationer genom åren. I band som: Steamie Vendrix, Omega X, Atlas, Dan Hylander, Janne Bark etc.…

JONAS: Hur skulle ni beskriva Takla Makan sound? Hur har det förändrats/utvecklats med åren?
TAKLA MAKAN: Tung, heavy och skitig Bluesrock med melodier och feeling. Startade med mycket Jimi Hendrix/Stevie Ray Vaughan/Kings-X feeling, som sedan utvecklades till ett ”TAKLA MAKAN-Sound”

JONAS: Vad har ni för grundfilosofi med musiken i Takla Makan?
TAKLA MAKAN: Allt skall vara på ”riktigt” allt ni hör, det lirar vi. Inget samplat skit eller några backtracks inte…

JONAS: När man går och ser er live, vad ska man förvänta sig?
TAKLA MAKAN: The Real Deal! Heavy Blues & Rock Party.

Lite personlig info om var och en.
JONAS: När började din musikaliska karriär?
Stiss: Redan vid 1-2 års ålder satt han o bankade på kastrullerna hemma i köket, började spela trummor vid 6-7 års ålder (autodidakt), några års gitarrlektioner på kommunala musikskolan Lund.
Lubbe: Den började i högstadiet. Musikläraren behövde en bassist till skolbandet som höll på med en varieté till skolavlutningen. Bobby spelade trumpet i bandet.
Bobby: Vid högstadieåldern tillsammans med Lubbe, sedermera folkhögskola med musik inriktning och Musikhögskolan Malmö.
Wolf: Tog upp basen någon gång vid 13-14 års ålder tror jag det var, mer allvarligt blev det väl framåt 18-20 års ålder. Har studerat en del år på Jazzis i Malmö, i övrigt autodidakt och upplärd av att spela med olika personer och band.

JONAS: Vilken musikalisk bakgrund och vilka personliga influenser har ni var och en?
Stiss: Jag växte upp i ett hem där pappa var jazzmusiker (altsaxofon) och mamma balettdansös. Redan i unga år upptäcktes blues och sedan hårdrock. Buddy Rich, Jimi Hendrix, Johnny Winter, Rory Gallagher, ZZ-Top/ Deep Purple (Ian Paice), Black Sabbath (Bill Ward), Led Zeppelin (John Bonham), Uriah Heep (Lee Kerslake, Rush (Neil Peart), Kings X….
Lubbe: Jag har alltid dragits till rockmusik med en tydlig bluesådra i botten. Jag vet inte riktigt varför, men just den bagen känns naturlig för mig. Vad gäller musikaliska influenser så är det främst två gitarrister som har haft stort inflytande på mig och det är Jimi Hendrix och Stevie Ray Vaughan. Det är inte så viktigt med teknisk briljans, det viktiga är att det man spelar känns äkta. Band som t ex Led Zeppelin, Deep Purple, ZZ Top, Kings X är också stora influenser. Ett band som jag gärna vill nämna är Kamchatka. Dom har utvecklat en egen stil som verkligen känns spännade. Musiker som jag ser upp till och respekterar är Joe Bonamassa, Glenn Hughes, Joe Satriani, Steve Morse och John Norum.
Bobby: Blues Rock, David Coverdale, Billy Gibbons, Michael Burks, Doug Pinnick
Wolf: Började med symfonisk rock I slutet av 1970-talet vilket resulterade i en vinyl med Malmö bandet Atlas. (Även släppt på CD). Har sedan varit delaktig i olika konstellationer med olika inriktningar, bl.a. rock/jazz fusion, funk, blues mm.

JONAS: Har du något annat intresse bortsett från musiken?
Stiss: Harley Davidson Choppers, snabba bilar, grillad mat och Absinthe.
Lubbe: Fotboll, mat och Ramlösa.
Bobby: Älskar kakor och att sjunga(skrika).
Wolf: Parallellt med musiken finns en passion och engagemang i bildkonst med en flerårig utbildning på konstskola i bagaget.

JONAS: Har du var någon annan dold talang som du vågar berätta för Rockbladets läsare?
Stiss: F.d.restaurangkock som vet hur man lagar Rock`n´Roll mat.
Lubbe: Hempulare (Handyman)
Bobby: Skojar ni, kolla in hans smile! En man med tummen mitt i handen (därför passar jag så bra med Lubbe som är handyman)
Wolf: Skulle väl kanske vara att jag håller på bildkonst såsom teckning, måleri, grafik, foto m.m.

JONAS: Kan ni berätta lite hur 2011 varit för er i Takla Makan? Turnéer, Festivaler, nytt material, andra roliga saker?
TAKLA MAKAN: TAKLA MAKAN har mest tillbringat 2011 i deras egen AUX-Studios i Malmö med att skriva nya låtar till sina fans.

 

Info om turnélivet.

JONAS: Vilken är er bästa spelning ni gjort hittills?
TAKLA MAKAN: Det var på en liten bluesfestival hos mycket trevliga ”Oxie Blues Crew”.

JONAS: Vad är det bästa med turné-livet?
TAKLA MAKAN: Fansen, scenlivet, Irish Coffey och hela atmosfären…

JONAS: Vad är det mest galna som hänt på en av era konserter?
TAKLA MAKAN: TAKLA MAKAN har ju inte gjort så många konserter ännu, men det lär komma crazy things! Men ”Stiss” har ett tidigare kul minne ifrån en Europa-turne med Alice Cooper och Debase. När han och en av Debase gitarristerna blev tagna av den tyska polisen på det kända, ”Red Ligth District” med visitering som följd på öppen gata medan alla gatflickorna applåderade förtjust. Dom tyska poliserna frågade efter våra passports på knacklig engelska och vi visade upp våra Alice Cooper backstage pass ! Hahaha…

JONAS: Vilken arena drömmer ni att spela på och varför?
TAKLA MAKAN: Det måste ju vara ”Royal Albert Hall” London, där alla stora klassiska band uppträtt!

 

Framtiden.
JONAS: EP:n Mummyfied är en försmak på er nästkommande fullängdare som ska släppas nu under sommaren. Vilka förväntningar har ni på skivan?

TAKLA MAKAN: Vi hoppas så klart att den skall mottagas bra av våra fans och förhoppningsvis få fler att lyssna på oss. Komma ut och spela på festivaler och klubbar, och ha det jävligt kul.

JONAS: Berätta lite om hur inspelningen gått?
TAKLA MAKAN: Det har tyvärr varit en del förseningar (teknikstrul) som vi inte har kunnat påverka, men sen efter det så har det bara rullat på bra. Och vi har skrivit en massa goa låtar.

JONAS: Nu när skivan snart ska släppas, hur ser planerna ut för 2012?
TAKLA MAKAN: Boka gigg och komma ut och spela för alla våra fans är prio 1. Och även spela in en video + en liten reklamspot som ett förlag/bolag vill att vi gör. Även en ”radio-edit” jobbas det på, så det är mycket på gång…

JONAS: Många konserter/festivaler inbokade?
TAKLA MAKAN: Vi har fått en del förfrågningar, men inget är klart ännu, vi släpper ju skivan ”lite för sent” på året. Men en del festivaler lär det bli. Vi kommer att göra club-gig´s i höst/vinter här i Sverige och kanske även i USA, ett bolag ”over there” jobbar på detta.

JONAS: Som avslutning, skulle jag vilja att ni säger någonting spontant från ert hjärta till Rockbladets läsare?
TAKLA MAKAN: Vi önskar alla Rockbladets läsare ett mycket trevligt 2012 med konserter, festivaler och happenings. Vi ses i vimlet ! /Stiss, Lubbe, Bobby, Wolf

 

PS
TAKLA MAKAN:
TAKLAMAKAN är den näst största sandöknen i världen (Tarimbäckenet i Centralasien). TAKLAMAKAN betyder så mycket som ”Bege dig in och du kommer aldrig tillbaka”. (Därav vårt val av bandnamn TAKLA MAKAN att man går in i vår musik och kommer aldrig ur ”Hooked for life”). Andra namn är ”Platsen utan återvändo”, ”Dödens öken”. I vilket fall som helst återspeglar namnet ett av jordens livsfientligaste område. Vår bandlogga innehåller ansiktet ifrån en TAKLAMAKAN-mumie som hittades 1910.

MEDLEMMAR
Ulf Hedlund – Bass Guitar
Bobby Djordjevic – Lead Vocal
Tomas Luburic – Guitars, Vocal
Stefan ’Stiss’ Lundvall – Drums, Vocal

MER INFO
Hemsida
Facebook
Reverbnation

Läs recension av EP:n Mummyfied, gjord av Rockbladets Carl Berglund.

Relaterade artiklar