RECENSION – man.machine.industry – Lean Back, Relax and Watch the World Burn!

man.machine.industry släpper sitt 4:e studioalbum den 16/4 – 2012, "Lean Back, Relax and Watch the World Burn". Albumet som verkligen tar dig på en extrem resa genom det Industriella AlternativPunk Metalscenen i en hård förpackning.

Annons 

 

 

Plattan öppnar upp med spåret "To a Blood Red Sky", *bang* vad var det som hände, blir stum några korta stunder, lyssnar på låten en gång till. Wow, ett band som verkligen vet vad Industriell Metal betyder, är det ren skär Industriell Metall då? O nej, absolut inte, det skulle kanske klassas som "Industriell alternativ Punk Metal", som är rapp, arg och hård. Den vrider och bänder på alla gränser som finns att böjas. Från sametslena toner till elakt hård 50 mm stålplåt som bankas på med 15kg släggor från båda sidor. Jag kan verkligen vissualisera mig in i hur grabbarna verkligen har stora stålrör, stålplåtar och kraftiga släggor för att få fram det här extra distinkta metalliska soundet som bandet har. Förövrigt har man.machine.industry, bjudit in Ronnie Nyman från "Always War" på gemensam "splitsång" i låten.

Spår två, "We are the walking dead", startar upp med via ett barns speldoseklang, där gitarr, trummor och basen glider in i melodin, för att senare övergå i en explosiv taktfast marscherande Metaleufori, och sen igen komma tillbaka i speldosans melodislinga med 80-talets klassiska glidande punksång. Så här är det med hela skivan, den ändrar form och takt som en kameleont ändrar färg efter behov.

Ingen låt på skivan är lik den andra, även om man verkligen bäddas in i man.machine.industry varma omslag av känsla. Det enda som känns igenkännande genom plattan är alla väl placerade tempoändringar genom vardera låt. "Vivite Et Sinite Mori (Live & Let Die)" som är det tredje spåret, är en otroligt stark gitarrlåt, hela strukturen på låten är uppbyggd från gitarrkompet, där övriga instrument och även sången fyller på starkt bakifrån med starka takter.

Att skivan är en reflektion på hur världen ser ut nu råder det absolut inget tvivel om, låtarnas titlar ("War God", "To A Blood Red Sky", "Lean Back, Relax and Watch the World Burn".) är i sin del även de avslöjande likväl texternas innehåll.  

Just låten "Lean Back, Relax and Watch the World Burn" är en något "lugnare" låt, en skön eftertänksam låt. Med mörka starka toner, som fylls upp av synt och grymt coola bakgrundskörande, rent ut sagt en mäktig känsla och stora mörka salar som är upplysta med diverse stearinljus. (det är min högst personliga känsla och bild som jag delger här)

Låten efterföljs av spåret "The Cage", som till viss del är en lugnare låt även den, men i en mer släpigare ton. Absolut inget negativt för den sakens skull, det är mer ett konstaterande, som i delar av låten övergår i cresendo och förhöjd tempoäxling.

Låten "Let Go" startar upp i ett gammalt klassiskt gitarriff i dubbla slingor, för att sen trumma igång i ett tempo som liknar delar av 60 & 70 talets glad-rock, men med en mycket tydlig ton av det Industrialistiska, taktfasta och hårda som är ett signum av man.machine.industry. 

"Eighties", oj, den gamla klassikern från "Killing Jokes" som man.machine.industry gör en cover på, och det tillsammans med ingen mindre än Jens Westin (Corroded) på sång. Att låten fått sig en riktigt skön uppfräscning står klart redan på de första 5 takterna. Tempot är högt igenom hela låten, Jens gör ett helt fantastiskt jobb på sången. MEN, om du tror att det kommer låta som Corroded bara för att Jens sjunger på den här låten, du tror helt sonika helt fel. Och igen det finns absolut inget negativt i den saken. Jens har tillsammans med man.machine.industry helt enkelt gett låten en helt ny dimension.

"What You See is What you get", låten enligt mitt tycke verkligen lyfter fram Punkrocken inom man.machine.industry, tolka mina ord rätt nu, genomgående i alla låtar, så finns punken med. Men just den här låten gör det hela något tydligare än andra låtar på skivan.

"The Blind Leading the Blind", gillar du Jon Lords sköna orgelcresendos i gamla Deep Purple så kommer du älska soundet i den här låten, där Hammondorgelns känsla lyfts fram gång på gång i låten, det är en låt med mycket energi och tempo, grym låt att köra ett boxpass eller liknande som sällskap.

"Aim! Hold! Fire!", är du jagad av utomjordiska monster, eller är det du som jagar? Låten är en explossion av olika tempoväxlingar, och även här hittar man verkligen fram till många bilder som reser sig upp i huvudet under tiden låten spelas. Växlingar mellan jakt, eldstrider och smyganden.

"Time", som börjar upp med en första taktkänsla av Indien, vilket snabbt förklaras med att det egentligen är ett larm som ljuder genom lokalerna. Att man.machine.industry låtit krativiteten helt flöda fritt genom olika syntstråfer känns som en bra förklaring på den här låten, och att trummorna får jobba riktigt riktigt hårt genom hela låten. Allt fylls senare på med distinkta gitarrsolon och mörk mörk "klago" sång.

Reflektion över skivan, det finns inte en endaste del av skivan som känns gammal eller överstuderad, oavsett man lyssnar på skivan för första gången eller den 100:e gången. Varje gång jag ploppar in lurarna i mina öron, så upptäcker jag nya saker som jag inte sett/hört tidigare. Det är en skiva som i mitt tycke växer med varje tillfälle jag lyssnar av den.

man.machine.industry tar verkligen in oss på en ren, rak, och tydlig resa genom "Industriell 'AlternativPunk' Metal". En märklig känsla glider över en, och den säger, "Ge mig mer, mer, mer"


man.machine.industry / foto: Soile Siirtola

För att ge dig en bild av man.machine.industry är att tänk dig en scen där bandet står i mörka, rökiiga och skitiga industrilokaler och slår på 50mm stålplåt, stålrör och andra industriella ting, vilket jag visserligen skrev i ett tidigare skede, skivan har dessutom ett tydligt budskap och tema, vilken inspirationen kommer från filmen "Aftermath:Population zero". (enl bandet själva). Skivan avslutas i ett outro, baserad på poesi & akustiska toner i ett relaxat och eftertänksamt men mycket passande tempo, oväntat, men passande. Och det är väl igen lite av ett signum för man.machine.industry, förvänta dig hela tiden det mest oväntade.

BETYG: 9/10

BAND: man.machine.industry

SKIVA: Lean Back, Relax and Watch the World Burn

UTGIVNINGSDATUM: 16/4 – 2012

RELEASEPARTY: 5/4 – 2012 på Pub Anchor, Sveavägen, Stockholm

LÅTAR:

1. To A Blood Red Sky (featuring Ronnie Nyman)
2. We Are The Walking Dead
3. Vivite Et Sinite Mori (Live & Let Die)
4. War God
5. Lean Back, Relax and Watch the World Burn
6. The Cage
7. Let Go
8. Eighties (featuring Jens Westin)
9. What You See is What You Get
10. The Blind Leading the Blind
11: Aim! Hold! Fire!
12: Time
13: *** (outro, featuring Malin)

Bästa låt: Att utse EN låt som den bästa är näst intill omöjligt, eftersom var och varje låt har sin charm. Men ska jag nu lyfta fram någon låt till mina spellistor, så kommer garanterat "We are Walking Dead" hamna där, liksom "Viviet Et Sinite Mori (Live & Let Die)".

Och självklart bjuder vi tillsammans med man.machine.industry på ett litet smakprov av den kommande plattan

Relaterade artiklar