RECENSION: Moloken – Rural

I och med Molokens andra album reser bandet ännu ett monument som dem omsorgsfullt skulpterat ur det västerbottniska vemodet – och prytt det med mystik och mörker.

Jag leds ut i tät granskog på den norrländska landsbygden. Lugnet går vid min sida och guidar mig till en glänta där månen kastar sitt skarpa ljus. Runt omkring mig finns bara mörker och tystnad. Väl framme förvandlas lugnet till en storm av kaos, fruktan och ängslan. Resan har börjat, nu finns det ingen återvändo. Stormen suger tag och slungar dess byte våldsamt genom luften och allt i dess väg jämnas med marken. Detta är ursinnets och det blinda raseriets jaktmarker och du har inte en chans – du är paralyserad.

Med Umeå som bas har denna kvartett levererat sin progressiva doom metal sedan 2007 och är nu aktuella med sin andra fullängdare "Rural" som, precis som deras tidigare alster, ges ut på Discouraged Records. 7 spår som klockar in på strax över 52 minuter bjuds vi på och det är en hypnotisk resa från början till slut. Moloken målar upp ett enormt landskap och bjuder på lika delar kaos och disharmoni som tyngd och dynamik – och det med en relativt hög lägsta nivå.

Om jag hade velat göra det enkelt för mig, och tråkigt för er läsare, så hade jag bara kunnat skriva något i stil med "Ponera att det fanns två galna vetenskapsmän som tillsammans, inspirerade av Victor Frankenstein, hade som mål att skapa ett monster och att dessa vetenskapsmän hette Dr. Cult of Luna och Dr. Counterblast". Eller något liknande.  Även om jag kan tycka mig höra både Cult of Luna och Counterblast i Moloken, är det inte riktigt så enkelt. Moloken är mer ondskefullt och okontrollerat och har dessutom en fantastisk rytmsektion som gör att dem sticker ut i mängden.

Det här är en skiva full av överraskningar och det är en skiva som kräver din uppmärksamhet och tid. Musik för en engagerad lyssnare helt enkelt. Komplexiteten gör att du ständigt upptäcker nya aspekter av låtarna och ser saker i ett nytt ljus, vilket bäddar för en skiva med extremt lång livslängd.

Så jag föreslår att du klär på dig dina varmaste ytterkläder, knyter kängorna och lämnar din bekväma boning för en stund. Se inte tillbaka utan låt dig hänföras av Moloken och ta steget in i det vilda. Låt den inre resan börja.

Betyg: 8/10
Release datum: 25 november 2011
 

Låtlista
01. The Titan Above Us (6:29)
02. Waltz Of Despair (8:36)
03. Casus (3:25)
04. Blank Point (4:27)
05. ULV (16:23)
I) Wrath
II) Ambivalance
III) Surrender
06. Thin Line (8:12)
07. Åland (4:40)

Moloken är
Jakob Burstedt – Trummor
Kristoffer Bäckström – Gitarr & Sång
Nicklas Bäckström – Bas & Sång
Patrik Ylmefors – Gitarr

Moloken på nätet
Hemsida
Facebook
SoundCloud

Skribent
Sonny Stark
sonny@rockbladet.se

 

Relaterade artiklar