INTERVJU: I Used To Be A Sparrow – atmosfäriskt svävande musik

Två killar, en italienare och en svensk träffade varandra förra året. Det började spela tillsammans förutsättningslöst. Det skapades musikalisk förälskelse vid första ögonkastet. Men vilka är killarna, Dick Pettersson och Andrea Caccese, som ligger bakom I Used To Be A Sparrow? Fick en pratstund med dem för en vecka sedan, så vi börjar hur allting började för dem.

 


Foto: Paper Wings Music

Jonas (RB): Hur och när startade I Used To Be A Sparrow?

IUTBAS:
Vi träffades för första gången på en spelning i Västerås och pratade om att starta ett projekt tillsammans. Då vi båda tyckte om varandras musik började vi spela tillsammans utan något egentligt mål eller syfte. Trots detta slutade det med att vi skapade ett komplett album på mindre än tre månader.

Jonas (RB): Hur är ni som personer, berätta lite kortfattat om var och en?

IUTBAS: Båda har väldigt stor passion för musik, vilket influerar hur vi är som personer. Det är svårt att förklara vilka vi är så vi hoppas att vi vår musik talar för oss.

Jonas (RB): Har ni spelat i andra band och i sådant fall vilket/vilka?

Andrea: Jag spelade i flera lokala punkband under tiden jag bodde i Neapel (Italien). När jag spelade i The Wisers blev min musikkarriär mer seriös då jag fick åka på turné i Europa för första gången. Efter det inledde jag Songs For The Sleepwalkers, ett alt/folk soloprojekt som jag fortfarande arbetar på.

Dick: Jag har spelat i otaliga projekt och band som jag knappt kommer ihåg namnen på. Men några som höll ett tag var Voices Break The Silence, Arrow Meet Francis samt In these woods, det sistnämnda spelar jag med än idag!

Jonas (RB): Hur skulle ni beskriva I Used To Be A Sparrows sound?

IUTBAS: Bandet låter kraftfullt men samtidigt väldigt melodiskt. Vårt sound är en blandning av flera olika influenser vilket gör vår musik mer spännande.

Jonas (RB): Vad har ni för mål med bandet I Used To Be A Sparrow?

IUTBAS: Vi vill bara nå ut med vår musik till så många som möjligt. Vi vill spela så många spelningar som möjligt och ta vårt band så långt som möjligt.

 

Lite personlig info

Jonas (RB): När började din musikaliska karriär?

Andrea: Jag har alltid älskat musik och började skriva låttexter och dikter redan som barn. Jag behöll allt för mig själv ända tills jag var 15 år och köpte en billig guitar för att försöka lära mig några ackord för att kunna forma mina idéer. Än idag är jag inte särskilt bra på guitar med jag har ett unikt sätt att närma mig instrumentet, kanske för att jag saknar teknisk kompetens. Att sjunga har alltid fallit sig naturligt för mig, jag gör bara det jag känner för.

Dick: Blev som barn facscinerad av musik och stod länge och mimade framför teven. Mina föräldrar blev tokiga på att jag alltid gjorde det så de köpte mig en gitarr vid 8 års ålder som gjorde att jag stängde in mig på mitt rum och spelade gitarr och skrev låtar istället för att blockera teven.
Startade första bandet vid 12 års ålder med ett gäng kompisar som jag fortfarande än idag kan skapa musik med. Sedan dess har det bara rullat på och låtskrivandet har utvecklats.

Jonas (RB): Vilken musikalisk bakgrund och vilka personliga influenser har ni?

Andrea: Punkrock var min första kärleksaffär, vilket även öppnade dörrarna för min fascination för tidigt blues och 60s beat, samt garage. Senare blev jag även intresserad av post rock, alternative rock och väldigt mycket annat. I princip lyssnar jag på all typ av musik, förutsatt att jag kan känna musik på ett känslomässigt plan.

Dick: Min första skiva någonsin var Bon jovi´s "Keep the faith" som fick mig att älska musik. Nu idag är den musiken inte lika aktuell men jag kan fortfarande uppskatta deras äldsta skivor. Sakta men säkert har musiken gått i perioder i mitt liv och ett tag var det enbart hardcore, en annan bara postrock och sedan en annan bara indie. Lyssnar på så otroligt mycket musik men band som Mew,The Appleseed Cast,Sigur Ros och Thomas Dybdahl inspirerar mig som mest just nu. Mycket skandinaviskt!

Jonas (RB): Har du något annat intresse bortsett från musiken?

Andrea: Jag älskar att resa, träffa nya människor och att utforska nya platser. Utöver det tycker jag även om att laga mat, vilket jag för övrigt är väldigt bra på. Att se på film och att stanna uppe alldeles för sent på natten är ytterligare något som jag tycker om att sysselsätta mig med.

Dick: Samma som Andrea så älskar jag att resa och träffa nya människor. Men ett intresse som växt fram ur mig på senare år är löpning. Speciellt maraton löpning. Har haft som ett "måste" att springa minst ett maratonlopp per år. Nu i år ser det inte ut som att det blir något sådant då turnén och övriga spelningar krockar med alla datum som såg intressanta ut. Tråkigt!

Jonas (RB): Har du var någon annan dold talang som du vågar berätta för Rockbladets läsare?

Andrea: Watching paint dry.

Dick: Kul att han tog min line…

 


(Foto: Paper Wings Music)

Vad har hänt i camp I Used To Be A Sparrow

Jonas (RB): Ni har inte funnits alls länge, men kan ni berätta lite vad som hänt hittills?

IUTBAS: Under slutet 2011 hade vi precis träffats och arbetade på att spela in låtarna till Luke vilket i sig var av stor betydelse för bandet. Men när skivantog sin slutgiltiga form i början av 2012 så bestämde vi oss för att köra med detta band så vi själva brukar säga att vi bildades i januari 2012. Tidigare i år har vi även släppt en cool video för låten Life Is Good. Det var riktigt fascinerande att arbeta med filmskaparen Johan Haglund och alla vänner som hjälpte oss under skapandets gång. Plus att det är kul att allting aldrig går som man planerat. Ger spänning åt livet!

 

Info om turnélivet

Jonas (RB): Ni har ju inte hunnit börja spela live ännu, men vad tycker ni är det bästa med turné-livet?

IUTBAS: Det är väldigt spännande att möta nya människor,se nya platser och bli inspirerad av allt runtomkring en!

Jonas (RB): Vilken arena drömmer ni att spela på och varför?

IUTBAS: Det skulle vara kul att få spela på Orange Stage på Roskildefestivalen eller Coachella Festival i Kalifornien. Men är du väldigt petig och frågar vilken ARENA så skulle vi svara…San Siro. Verkar helt galet.

 

Nya skivan LUKE släpptes den 15 mars, låt oss prata om den

Jonas (RB): Skulle ni kunna beskriva skivan med egna ord, vad ska vi lyssnare förvänta oss?

IUTBAS: Ni kan förvänta er ett vackert album, fullt med uppriktiga låtar. Vi tycker verkligen om det album vi har skapat och vi hoppas att alla andra kommer tycka om det lika mycket som vi gör!

Jonas (RB): Skulle ni kunna beskriva hur låtskrivar-processen ser ut/går till?

IUTBAS: När vi skriver låtar sker det väldigt spontant. Vi håller kvar vid det som känns rätt, utan att använda någon specifik metod. Man har något riff, trumkomp eller pianoslinga som vi sedan utvecklar och oftast blir låten något helt annorlunda än vad vi anat!

Jonas (RB): Har det varit lätt att ta fram vilka låtar som ska vara med på skivan?

IUTBAS: Det var relativt lätt då vi själva har skrivit låtarna i ett kreativt flöde. Spellistan tog form väldigt instinktivt låt efter låt. Själva tanken var att inte tänka för mycket heller utan att låta varje låt ta sin plats på skivan och låta dem ha sina egna liv.

Jonas (RB): Vem har skrivit låtarna?

IUTBAS: I Used To Be A Sparrow!

Jonas (RB): Mixning, Producent?

IUTBAS: I Used To Be A Sparrow!

Jonas (RB): Lansering utomlands?

IUTBAS: Paper Wings Music, med en hel del hjälp från Interzone Group (Germany).

 

Framtiden

Jonas (RB): 2012, ny skiva släpptes, 15 mars, LUKE, hur ser våren och sommaren ut?

IUTBAS: Det ser ut som att vi äntligen ska få ta med albumet on the road och vi är verkligen förväntansfulla inför alla kommande spelningar i Europa.

Jonas (RB): Konserter/Festivaler på gång?

IUTBAS: Vi kommer att spela mer än tjugo klubbspelningar runtom i Europa. Antagligen kommer vi även infinna oss på en del festivaler men det är för tidigt för att prata om det.

Jonas (RB): Använder ni er om något managementbolag? Vilket?

IUTBAS: För ett tag sedan skapade Andrea skivbolaget Paper Wings Music som vi använder för vår egen press/promo och management. Interzone Group från Tyskland hjälper oss att arrangera turnébokningar runtom Europa.

 

Som avslutning, skulle jag vilja att ni säger någonting spontant från ert hjärta till Rockbladets läsare!

IUTBAS: Tack för intervjun! Vi skulle bara vilja bjuda in er till att lyssna på vårt nya album Luke. Ni kan ladda ner skivan gratis och om du tycker om vad ni hör så får ni jättegärna sprida ordet. Ha det bäst!

 

Skribent: Jonas Lööwjl@rockbladet.se
Foto: I Used To Be A Sparrow

 

BANDFAKTA

Aktuella med: Debutalbumet LUKE, läs Carl Berglunds recension.

MEDLEMMAR
Dick Pettersson
Andrea Caccese

MER INFO
Bandcamp
Facebook

 

Bandet har spelat in en video till singeln Life is so good, se den nedan, vad tycker du om den?

Relaterade artiklar