INTERVJU: Renegade Five – värmländsk tung industriell METAL


Jag hade nöjet att träffa grabbarna i Renegade Five redan i höstas i samband med en spelning i Lund. Redan då började vi prata om deras kommande platta NXT GEN, bland annat sa de att den kommer släppas när som helst. Datumet flyttades fram ett antal gånger, men nu äntligen är allting spikat och klart. 4:e april kommer skivan stå ute i butik. För några veckor sedan träffade jag återigen några av medlemmarna i bandet för en pratstund. Gitarristen Per och basisten Jimmy hälsade mig och Micke varmt välkommna.

 

 

Vi tar allt från början:
Jonas: Hur och när startade Renegade Five?

Per: Bandet startade 2007, vi var ett gäng musiker som kände varandra och kände att det var dags att starta ett seriöst rockband. Jag hade skrivit ett par låtar som heter Save my soul och Shadows. Så det var det första vi gjorde. Då visste vi inte vart det skulle leda. Men vi fick positiv respons av några skivbolagsmänniskor, så då bestämde vi oss för att spela in ett helt album. Vi hittade på bandnamnet Renegade Five.

Jonas: Ja, var fick ni det namnet ifrån?

Per: Vi kunde inte komma på något bättre. Idag skulle jag kanske vilja byta det, men nu är det ju ett inarbetat namn så det går ju inte.

Jimmy: Det får ju inte bli för kwasi heller, som t.ex The Damned eller liknande.

Per: Det ska vara något enkelt och som känns rätt. Men det är inget att gräma sig över nu. Ha ha.

 

Jonas: Har ni spelat i andra band och i sådant fall vilket/vilka?

Per: Vi har spelat i många olika konstellationer, jag som låtskrivare gör låtar till många andra artister inom alla genres, inte bara hårdrock. Ett av de längre projekten är Da Buzz.

Jimmy: Marcus har spelat med både Lambretta och även senare Psychonation, som startades av några medlemmar från Lambretta.

 

Jonas: För ett par år sen valde några i bandet att hoppa och nya medlemmar ersatte dem. Hur kom sig det?

Per: Marcus och Peter har alltid alternerat mellan varandra, så Marcus har ju varit med i bilden redan från början, så vi kan säga att det är två regelrätta byten som skedde, vilket var på bas och sång. Avhoppen föranleddes av att vi kom igång att turnera mer än vad flera stycken mäktade med, bland annat under Rock-Weekend-turnén. Det blev för svårt att prioritera mellan bandet och familjen. Medans vi andra verkligen ville leva ut rocklivet med att åka runt i en minibuss och äta mat på Statoil.
Av de två nya så hade redan Jimmy varit med som vikarie vid några tillfällen, han känner Mackan väl, så det föll sig naturligt att ta med honom. Daniel kom in genom att vi sökte ny sångare via olika audiotions. Han passade oss bra både personligen och röstmässigt.

 


(Per Lidén, Gitarrist)

Jonas: Hur skulle ni beskriva Renegade Five, vad gör er unika?

Per: Det som vi har unikt är att vi gör alla låtar själva, vi proddar dem själva, mixar dem själva, från det så får man utan att man tänker på det ett eget sound. Sen vill vi ju låta tungt och metal fast ändå med lite lyx på, där av stråkar som hjälper till att skapa melodiösa låtar. Det blir en skön mix mellan dessa element. Det finns givetvis andra band som gör liknande saker, men vi har något eget måste jag säga.

Jimmy: När man idag ska blanda in det ybertunga riffen, så ska de ofta kombineras tillsammans med sån skit som growl-sång. Jag menar inte skit som i dåligt, utan bra skit, he he he. Dit har inte vi kommit.

Per: Vissa av våra låtar är från en gammal stil, som hårdrock gjordes på 80- och 90-talet. Fast vi har gjort den i modern tappning. Det i mix med allt annat tror jag också är något unikt med vårt sound.

 

Jonas: Vad har hänt med soundet sedan förra plattan? Hur tycker ni att ni utvecklats?

Per: Ja du, ha ha, de nya medlemmarna från Karlskoga gillar tuuung hårdrock, de pratar om band som Slipknot när vi andra ska sitta och skriva ballader. Ha ha ha. Vi har givetvis utvecklats musikaliskt, en sak är att gitarrerna har kommit fram mycket mer i vår ljudbild än innan. Förut använde vi mer datorns hjälp, dvs mer symfoniskt, mendans nu skapar vi låtarna med 7-strängade gitarrer, bas och trummor och därefter lägger på syntpartierna. Allt för att få till det tyngre soundet.

Jimmy: Helt enkelt mer riff-baserat.

 

Jonas: Har målen med bandet förändrats med åren?

Per: Nä, vi har samma mål. Vi vill ut och sprida musiken så mycket vi bara kan. Vi vill kunna leva på vår musik. Göra det här på heltid, åka ut på turnéer, det är ju så klart det som är rock n roll-drömmen.

Jimmy: Instämmer, he he, say no more!!

 


(Jimmy Lundén, Basist)

 

Jonas: Hur är ni som personer, berätta lite kortfattat om var och en?

Per: Vi börjar med Håkan, han är ett kontroll-freak, han är en mycket duktig producent och arrangera låtar, men också världens på samma gång. Det har vi lärt oss att köpa och acceptera för att få det här bra resultatet. Fast det är jobbigt ibland, när det inte är klart när vi håller på att mixa och så vidare.

Jimmy: Mackan är också ett kontroll-freak. Han står mycket för utformningen och arrangemangen i låtarna. Han spelar i stort sett alla instrument, grym talang på allt. Eftersom han är trummis i grunden så har det påverkat soundet, det är mer rytmiskt och percusivt än innan. Han är en rolig prick, älskar att skoja till det. Gillar att bli full, he he he.

Jimmy: Per, vem är Per, hmmm? Han är farsan i bandet kan man väl säga. Han är liksom spindeln i nätet typ. Har lite kontakter med det som är utanför bandet, har hand om att fördela sysslor internt i bandet.

Per: Jag håller koll på allt likt en exekutiv producent helt enkelt. Jag pytsar ut uppgifter till de andra i bandet och hoppas att denne ska göra det, du Jimmy gör typ alltid allt som jag säger till dig att göra. Mer och mer börjar hamna på hans bord nu, ha ha.

Per: Jimmy är ju en jätteduktig gitarrist faktiskt. Han får ändå spela bas i bandet. Han är en web-stjärna, han brukar säga att han äger Facebook. Han fixar allt där.

Jimmy: Jag brukar inte säga det, folk säger så…..

Per: Ja, det har du rätt i, ha ha ha, han har fått alla IT-uppgifter på sitt bord, han löser verkligen allt, även när folket här på Universal går bet, så fixar Jimmy det. Det är grymt bra. Vad kan jag säga mer om Jimmy? Han smiter undan bärandet ute på konserterna, men han brukar säga att jag också gör det, så jag vet inte riktigt vem som är den största boven. Vi är nog alla lata.

Jonas: Hur skulle ni beskriva Daniel?

Per: Han är yngst, han är en spillevinkel, han lever den här drömmen på den annat sätt än vi andra, som varit med och sett hur det går till lite mer. Han är jäkligt bra så också, han klarar motgångar, för motgångar kommer alltid, man måste ju vara nere på jorden när man jobbar. Han är den av oss som har rock-stjärne-ämnet i sig, han är sån som person, han verkar vilja leva ut som det.

Jimmy: Han borde vara den som är Mr Internet.

Per: Han borde vara det, men jag vågar inte släppa lös honom på våra bloggar, för man vet aldrig som kan publiceras, ha ha ha.

 

Jonas: Har du var någon annan dold talang som du vågar berätta för Rockbladets läsare?

Per: Vi brukar prata om det här ibland och vi märker varje gång att vi är så dåliga på att komma på nåt.

Jimmy: Mackan är ju en sportdåre.

Per: Jag och mackan spelar ju hockey ihop. Nästa år kommer vi faktiskt spela med ett nystartat lag i division 3. Vi är faktiskt ganska duktiga om jag får säga det själv. Motsatsen till hockeyn kan jag faktiskt sticka också.

Jimmy: Mackan är ju duktig på golf också, han har gått från högt till lågt handikapp på mycket kort tid.

Jimmy: Rita har jag varit bra på, jag har inte gjort det på länge nu men, då i huvudsak porträtt och liknande saker.

 

Renegade Five under 2011:
Jonas: Ni har ju släppt flera singlar, hur har responsen och era egna förväntningar varit?

Per: Alive har efter många om och men tagit fart och mött våra förväntningar bra, den spelas mycket på Bandit. Sen släppte vi ju en EP eftersom vi skulle ut och supporta Dead by April på en klubbturné under hösten. Vi var ju tvungen att ha någonting att komma med, det gick inte bara att åka med på gamla meriter. Så det var egentligen ett släpp vi gjorde för turnéns skull. För att också teasa lite vad som skulle komma på det nya albumet. Då vill man ju inte ta de bästa låtarna, men ändå ska det vara starka nog. Om vi går vidare till Fading, som vi gjorde tillsammans med Elize Ryd från Amaranthe, så vi inte fått så mycket respons som vi velat, men det var en bra låt, så det var ju inget fel så.

Jonas: Vem tog initiativet för samarbetet med Elize?

Per: Vi gillar ju Amaranthe och gillar ju henne, och de visades gilla oss väldigt mycket. Vi tog kontakt med henne och hon vill mer än gärna hjälpa till med den låten. Det tyckte vi förstås var skitkul. Hon turnerade då med Kamelot i USA, så hon tog en kort paus, och åkte till en studio i New York och spelade in hennes del. Det var ju jädrans sjyst faktiskt.

Jonas: Angående EP:n, kommer alla de låtarna vara med på albumet?

Per: Japp, det är ett ax-plock av de 13 låtar som kom med på skivan. Det kommer egentligen vara 12 spår plus ett bonusspår. Den sista låten är en soft ackustiskt version av Running In Your Veins.

Jimmy: En halvsnuskig version.

Per: Det låter som det är ett annat band som spelat in den, det är kul att få göra den i en annan tappning än originalet.

 

Jonas: Om vi går in på nya skivan NXT GEN, hur såg processen ut?

Per: Vi skrev och skrev och skrev och så har vi kastat bort några låtar. Det är en sådan process för oss när vi spelar in våra låtar. En del band kanske går in i en studio och spelar låten, och därefter är låten inspelad liksom, de kanske hinner spela in fyra låtar på en dag. Men för att få det lyxiga soundet och för att få det här processade arrade soundet så tar det en jäkla tid med varje låt. Sitta och göra stråkarrangemang och allt det runt i kring, så kan vi inte spela in 25 låtar, utan vi får kasta de vid ett tidigare stadium, och gå vidare med de som blivit bra. Vi har nån eller några låtar som är vid sidan av skivan just nu, som är ganska färdiga. Vi hade ett riktigt intressant samarbete med Jimmy Strimell från Dead by April, men den tog vi inte med. Vi får se om det blir något längre fram istället.

Jonas: Kan ni beskriva låt-skapar-processen lite mer i detalj?

Per: Marcus är ju driven mer i det instrumentala, så han tar och spelar in lite riff tillsammans med lite arr med andra instrument, medans jag kan sitta lite mer old-school och spela in en enkel demo hemma. Därefter sätter vi oss och jobbar med låten tillsammans, där Mackan sitter mycket med arrangemangen, medans jag sitter och jobbar med melodi och text. Jimmy och Håkan har sina sätt. Vi sitter i regel med varsin dator och kastar idéer fram och tillbaka mellan varandra. Håkan sköter biten med stråkar och syntar, och det är en process som tar lite tid, som jag sa tidigare, det är då vi andra få invänta honom tills han blir klar. Ha ha ha.

Jonas: Ni har tidigare mixat låtarna själva, hur gjorde ni den här gången?

Per: Den nya singeln har Håkan mixat, men resten av albumet är mixat nere hos Robert Laghi i IF Studion (In Flames studio). Vi ville testa ett nytt grepp, inte att Håkan är dålig, men han tänker lite mer symfoniskt, givetvis eftersom han är keyboardist, så nu ville vi testa med någon som kommer från andra hållet, som är van att jobba med hårdare tyngre gitarr-sound. Restultatet blev riktigt bra tycker vi. Lyckades fånga mycket energi, men ändå behålla vårt sound. Vi lärde oss mycket på den resan. Vad säger du Jimmy?

Jimmy: Ja, det blev ju In Flames-ierat, det märks ju att det blivit lite åt det hållet, framför allt när det kommer till de tunga prylarna i låtarna. Även att det inte är samma typ av riff som In Flames, så påminner soundet om det i alla fall.

 

Jonas: Skivan kommer ju släppas nu den 4:e april, funderar ni även på att släppa den utomlands?

Per: Först och främst ska den fysiska skivan komma i våra händer, efter det kommer vårt management även jobba med den ute i Europa, så han håller på att sätta ihop någon form av support-turné med något annat band. Så vi får se vad som händer när väl skivan är ute. Men till en början tittar de på bland annat Tyskland. Vi har även ett management i USA, som håller på att titta på ett showcase där borta. Så får vi se om de tycker vi har gjort oss förtjänta att kunna lanseras även där.

 

Jonas: Hur ser planeringen ute här framöver, konserter, turnéer?

Per: Vi sitter med det just nu faktiskt, vi kommer att göra 6-7 egna klubbspelningar och sen några support-spelningar, så totalt kanske 10 spelningar under våren. Vi inleder turnéen med en releasefest i Karlstad 7:e april. Sen har vi ett bokningsbolag som håller på att titta över festival-delen också. Skogsröjet är det ända än så länge som bokat, men fler är på gång. De flesta väntar på albumet, så när det väl är släppt så kommer det bli lättare att få in fler bokningar.
 

Jonas: Som avslutning, skulle jag vilja att ni säger någonting spontant från ert hjärta till Rockbladets läsare!

Jimmy: Like:a oss på Facebook, kom på våra spelningar, stöd oss på alla sätt, köp för guds skull skivan med början den 4:e april, varför inte hänga med oss i Karlstad den 7:e april då vi har releasefest på Nöjesfabriken. Vi ses där ute!!

 

BANDFKTA:

MEDLEMMAR:
Daniel Johansson – Sång
Per Lidén – Gitarr
Marcus Nowak – Trummor
Håkan Fredriksson – Keyboard
Jimmy Lundin – Bas

Skivbolag: Universal Music

Hemsida
Facebook

 

Relaterade artiklar