INTERVJU: Sarah Gave It Up – Melodiös metallcore från sörmland

Sarah Gave It Up är ett upcoming band bestående av sex killar från Nyköping med mycket humor och glimten i ögat. Samtidigt som de står med fötterna på jorden är de här killarna realistiska när det gäller bandets framgångar. Under förra veckan hade jag förmånen att träffa tre av killarna från Sarah Gave It Up för att höra vad de har för planer efter releasen av debutalbumet Good Vs. Evil den 28:e april.

Linda: Hur och när startades Sarah Gave It Up?

Mike: Från början var det bara Niklas och David som satt och diskuterade huruvida vi skulle börja använda oss av backtracks. Niklas hade skrivit några låtar till vårt tidigare projekt Fall, där han hade lagt syntar i bakgrunden och vi kände att ”skithäftigt, det här gör vi”. Det här var någon gång i mellandagarna i slutet på 2009 och jag hade inte blivit involverad i projektet än. Jag tror att det var på nyårsfesten sen som vi mer eller mindre bestämde oss för att göra en grej av det.

Niklas: Nej, jag är osäker på om det var då. Vi anmälde oss i alla fall till Rockkarusellen innan vi egentligen hade ett band.

Mike: Vi? Du anmälde oss. Haha.

Niklas: Nej, det var David som gjorde det faktiskt. Han sa väl ungefär ”Nu jävlar drar vi ihop ett band” och jag kände väl ”helvete, nu gäller det att snabbt få tag på lite bra folk”. Haha

Mike: Haha, ja det var lite stressigt där ett tag. Förhållandevis snabbt blev det i alla fall David, Niklas, jag och Martin. Martin hade kommit på tal tidigare och jag och Niklas har spelat ihop i några andra band så det kändes naturligt. Jag spelade redan i ett annat band just då och sa till båda banden att jag fortsätter med det band som det händer mest i och det var Sarah.  Efter det fick vi med oss Adde, som var vår första andre-gitarrist.

Niklas: Första tanken var att jag skulle både sjunga och skrika, men det gick lite som det gick.

Mike: Ja. Vi var egentligen fulltagliga här, men hade inte börjat repa på allvar än eftersom vi kände att vi behövde någon som skrek i bandet. I samma veva bodde Björn hos mig och vid ett tillfälle hängde han med och lyssnade på ett rep. Efter repet, när de andra killarna hade gått, gick Björn förbi en av mikrofonerna och.. Vad ska man säga.. Lät. Mikrofonen var fortfarande på och jag tänkte att ”Hmm. Jag har inspelningsmöjligheter i replokalen. Björn du står still”. Jag mer eller mindre tvingade honom att skrika in till Live som vi hade inspelat.

Niklas: Det måste ha varit jävligt kämpigt. Haha. Det kan det ju va fortfarande när vi har soundcheck inför spelningar när de säger ”Skrik Björn” och du bara ”Eh..aaaaa..” Hahaha.

Mike: Jag spelade i alla fall in Björn bakom ryggen på de andra och när jag senare spelade upp resultatet för dem tyckte de att det lät bra och efter det var han med i bandet. Jag menar, killen hade aldrig spelat i band förut. Han är bara väldigt dålig på gitarr. Det var det enda musikaliska jag visste om Björn. Hahaha.

Björn: Hahaha.

Niklas: Idag kan jag erkänna att det var som en skänk från ovan. Haha.


(Mike, Björn, Niklas)
 

Linda: Har ni spelat i några andra band tidigare och i sådant fall vilket/vilka?

Niklas: Jag och Mike har haft flera projekt ihop. Jag tror det är fyra band vi spelat i innan vi startade Sarah. Första var Pulverized ihop med min brorsa och en kille från hans klass. Sen hade vi ett mindre band som vi kallade Doggie Who där jag spelade trummor, min brorsa sjöng och spelade bas och Mike spelade gitarr. Efter det spelade vi i Nurtured Victim. Med det bandet vann vi länsfinalen i Musik Direkt och kände oss lite grann som rockstjärnor. I alla fall fram till det var dags för riksfinalen. Där insåg vi ett och annat kan man säga. Haha. Efter det hade vi ett projekt som hette Fall och som mest handlade om att spela musik och ha kul ihop.

Mike: Martin har spelat i ett par band innan Sarah och detsamma gäller för David. KG har väl också haft ett par band innan. Han är inflyttad från Västervik och de banden är från den tiden.

Björn: Ja, jag hade ju som sagt var inte spelat i något band tidigare så där finns det väl inte så mycket mer att tillägga. Haha.


(Björn)

Linda: Var kommer namnet Sarah Gave It Up ifrån?

Niklas: Tja.. Jag vet faktiskt inte. Någon kom namnförslaget i repan, det röstades igenom och sen dess har vi varit Sarah Gave It Up. Namnet har ingen speciell betydelse i sig och vi är flera som skulle vilja byta, men det känns inte legitimt att göra det nu när vi verkligen börjat komma någonstans med musiken.
 

Linda: Hur är ni som personer, berätta lite kortfattat om var och en?

Björn: Jävligt olika! Haha

Mike: Jag har väl mer eller mindre utsett mig själv till ”bandmamma”, haha.

Björn: Och då måste Bönan vara ”bandpappa”. Haha.

Niklas: Jo, men jag är den som sköter mycket av det organisatoriska, sköter kontakter med bolag och ställen vi spelar på så det är väl på grund av det jag tagit den rollen.

Mike: Sen skrapar jag upp det som Niklas inte hinner med. Tanken är att vi ska dela upp ansvar framöver. Det är inte så att det saknas motivation eller initiativförmåga i bandet utan snarare att det kan krocka när det händer mycket på en gång och kommunikationen brustit.

Niklas: Björn är nog den av oss som har mest energi. Så jävla taggad hela tiden. Lite som en duracell-kanin som hoppar upp och ner. Haha. Väldigt bra på att få upp humöret på en om man känner sig nere.


(Mike)

Linda: Hur skulle ni beskriva Sarah Gave It Up’s sound?

Niklas: Blanda Adept och Dead By April. Ta lite metal core och släng in där. Det är en svår fråga att svara på faktiskt. Vi är lite hardcore, lite metal core och lite backtracks i Attack Attack och Dead By April-style. Även om vi har influerats av olika grupper så känner jag ändå att vårt sound är jävligt eget.

Mike: Keps-metal. Den beskrivningen har vi fått några gånger och vi har fått rätt mycket skit för att vi inte engagerar oss så mycket i hur vi ser ut. Folk tycker inte att vi har en image som matchar det vi gör, men det skiter vi i. För oss är musiken det som är viktigast och inte hur vi klär oss på spelningarna. Nej, men vi spelar väl det Niklas skriver i princip. Alla sätter sin egen speciella prägel när vi jobbar med låtarna.

Björn: Jo, det är väl som med allt annat vi gör. Det är en mix av hur vi är som personer och det är utifrån det vi får vårt sound.
 


(Niklas)

Linda: Vad har ni för influenser?

Mike: Ja, det skulle väl vara Erik Saade då.

Björn: HAHAHAHAHAHA

Niklas: Nej, herregud. Hahaha. Jag lyssnar mycket på Haste The Day och influeras mycket av dem när jag skriver bland annat de rytmiska delarna i våra låtar.

Björn: Alltså, jag lyssnar på så jävla mycket skit. Det finns mycket som är bra. I början var det en hel del Adept, men om jag ska säga något band sådär på rak arm måste det nog bli Asking Alexandra. Deras skriksång, han är grymt duktig.

Mike: Nej, jag vet inte. För mig känns det inte som att jag tar efter andra eller influeras så mycket eftersom jag inte skriver musiken i Sarah.
 

Linda: Vad har ni för mål med Sarah Gave It up?

Björn: I början skulle vi ju ta över världen, men idag är vi lite mer realistiska. Klart att Wacken och Rock In Rio vore jävligt häftigt, men en europaturné skulle nog vara min grej.

Mike: Jag vet inte hur det är för de andra, men jag skulle vilja försörja mig på musiken. Att spela på mainstage på Metaltown skulle vara en riktigt häftig upplevelse.

Björn: Jo, de stora festival-scenerna vore riktigt kul att spela på, det kan jag hålla med om.

Niklas: Ett mål var ju att spelas på Bandit och det har vi gjort nu. Självklart skulle det vara kul att spela på de stora festival-scenerna och den ultimata drömmen är stå på Wembley, men det gäller samtidigt att man är realistisk med vad man har för mål och huvudsaken är att man har roligt så länge man håller på. Det finns inget bättre än att stå på scen på ett ställe som är fullt av folk som hoppar bara för att de gillar det man gör.
 

Linda: Har ni några andra intressen, förutom musiken?

Niklas: Tv-spel. Förutom musikdelen är det mycket tv-spel för min del. Och familjen så klart.

Björn: Jo, tv-spel finns det nog alltid en stund över för. Haha.

Mike: Niklas och David har familjer och jag kommer snart att vara där jag också så det är en stor del av vår vardag. Tyvärr ligger det inte så mycket snö på backen här i trakterna. Annars ligger snowboarding väldigt bra till. Det är det väl egentligen fyra av oss som håller på med.

Niklas: Björn, du gör väl lite vad du känner för.

Björn: Hahaha. Det stämmer nog rätt bra.

Mike: Jo, men sen är du en extremsport-människa och håller väl helst på med grejer där man kan skada sig ordentligt.

Björn: Haha, sant! Det blir mer av en utmaning då och cross är ju så jävla roligt. Jag ska ut nu både på lördag och söndag och köra. På lördag blir det bana och på söndag ska jag lära en kille. Det är hysteriskt kul. Visst är det livsfarligt för det går så in i helvete fort, men det är ju det som är hela grejen med cross. Att bara ge sig ut och köra.
 


(Niklas)

Linda: Har ni någon eller några dolda talanger?

Mike: Jag kan prata som Kalle Anka. Haha. Jag vet inte om det räknas som en dold talang, men det har nämnts på scen vid några tillfällen och publiken har reagerat på det.

Björn: Att få Niklas pepp när vi spelar in. Nej, men det skulle väl vara skriksången, haha.

Mike: Dolda talanger.. Det skulle väl vara Martins ölsinne. Ha! Nej, men han kan köra dumper och det är jävligt viktigt för honom. ”Dumpersyn, det är det inte alla som har!” Hahaha. Martin Sandberg-mannen som gav dumperögat ett ansikte.

Niklas: Jo, det där har man hört några gånger. Haha.

Björn: KG är rätt duktig på det mesta. Matlagning är han bra på vet jag.

Mike: David är ju en sjujävla kock måste jag erkänna.
 

Linda: Hur såg 2011 ut för Sarah Gave It Up?

Mike: Vi hade blivit färre spelningar än 2010, men de spelningar vi hade var samtidigt mycket mer betydelsefulla. Vi hade våra första utlandsspelningar i Norge och Finland. Det är något vi hoppas att vi för möjlighet att göra fler gånger.

Niklas: Vi var bland annat förband åt Amaranthe och Raubtier. Och som Mike säger så var det lite färre spelningar, men det var istället större ställen vi spelade på.
 

Linda: Debutalbumet Good Vs. Evil släpps den 28 april 2012. Hur skulle ni beskriva skivan?

Niklas: Tja, jag kan väl börja eftersom jag lägger grunderna till låtarna. Nej, men det är precis som titeln ger en hint om. Det är Good vs. Evil, det goda mot det onda. Antingen satsar du, kämpar och har chansen att lyckas eller så gör du inget vettigt och det händer en massa skit istället. Lite som när man jobbar med musik. Antingen är det jävligt bra eller jävligt dåligt för det är fan inte bra hela tiden. Det är det nog inte får någon.

Björn: Mycket up’s and down’s. Om att det är lätt att dras med i grupptryck och hamna i skiten om man inte är stark och står för den man är och vad man tycker och tänker.

Mike: Vad låtarna handlar om beror helt på vem det är som har skrivit texten. Björn sjunger mycket om hat med arga texter medan Niklas är mer ”kom igen nu, kämpa”.
 

Linda: Hur går det till när ni skriver låtarna?

Niklas: Jag är den som lägger grunderna till låtarna vi skriver. Jag har väl egentligen ingen speciell taktik, eller vad man ska kalla det, utan är på jobbet, är hemma och fixar, leker med barnen och får inspiration till låtar allt eftersom liksom. Jag spelar upp det jag skrivit för de andra i bandet som sedan kommer med idéer, lägger till riff, ger förslag på vad vi skulle kunna göra annorlunda, och så vidare.

Björn: Jag vill nästan alltid att låtarna ska vara hårdare. ”Kom igen nu grabbar! Hårdare! Det måste vara mycket hårdare!”

Mike: Där är jag nästan tvärtemot och vill tona ner det med lite softa melodier så vi kompenserar varandra väldigt bra. Jag tror att det är en av de största orsakerna till att vi hela tiden utvecklas i vårt låtskrivande och att det är det som förbättrar kvalitén på de låtar vi skriver.
 

Linda: Vad kommer att hända nu i år? Hur ser planerna ut för er?

Niklas: Just nu är det fullt upp inför skivsläppet och releasefesten som kommer att ske på Dirty Nights i Stockholm den 28 april. Det kommer att bli en grym kväll så se till att komma dit! Annars är det bara att få spela så mycket som möjligt och ha kul medan vi gör det.

Mike: Vi har fyra spelningar bokade än så länge och håller på med låtar till kommande album. Planerna är att nästa skiva ska släppas nästa år eller i slutet på det här året. Det beror på hur det ser ut framöver. Horns Up har varit grymma och det är mycket på grund av dem som vi har fått så många bra spelningar i år. Vi hoppas på att få spela på fler festivaler.
 

Linda: Som avslutning skulle jag vilja att ni säger något spontant, från hjärtat, till Rockbladets läsare!

Björn: Gå in på Horns Up och boka oss!

Niklas: Kom till Dirty Nights i Stockholm och röj med oss på releasefesten vi har där den 28:e april! Och lyssna på skivan. Gillar ni den inte så ”fine”, men ta er tid att lyssna igenom den.

Mike: Stay Metall!
 

Skribent: Linda Hasselblad (lh@rockbladet.se)
Foto: Bandbild – SGIU, Alla andra bilder: Linda Hasselblad

BANDFAKTA – SARAH GAVE IT UP

Medlemmar
Niklas ”Bönan” Hasselblad – Sång
Björn Lihtman – Skrik
Mike Björkholm – Gitarr
Kristoffer ’K-G’ Gedminas – Gitarr
David ”Duplo” Fernandez – Bas
Martin Sandberg – Trummor

Aktuella med: Debutalbumet Good vs Evil som släpps den 28 april
Event: Releasefest 28 April på Dirty Nights

Managementbolag: HornsUp Agency

Hemsida
Facebook

 

Relaterade artiklar