RECENSION: KIWI MADDOG – Madness

70-tals rökande grunge grogg med ett stänk blues och en nypa Beatles..

Annons 

 

Umeåbandet KIWI MADDOG har precis släppt sin fullängdsdebut som pyr av 70-tals osande skrammelrock med grungeinslag. Det som slår mig direkt, endast några sekunder in i öppningsspåret är det sköna groove, gunget och det levande sound de fått till. Oskar Sandström som har skött inspelningen har verkligen hittat rätt.

Låtarna är som en drink blandad med lika delar Black Sabbath och Alice In Chains samt med lite krydda av Beatles och några stänk tung Blues. Svep sedan drinken och kasta dig utför Umeås högsta kälkbacke, med förbundna ögon, på en snowracer.

Don’t you know, som plattan börjar med, startar med ett crescendo som efter tio sekunder övergår i ett Black Sabbath manglande groove. Man rycks genast med och får svårt att sitta still. Jag är övertygad om att denna musik, detta band, gör sig riktigt bra live. Det är melodier som sätter sig, tung rhythm som drar upp en från barstolen och ett störtskönt skrammel.

Plattan fortsätter efter samma formel med Dressed for Saturday night. Här har vi också ett drivande groove som huvudet ofrivilligt börjar gunga till. Tyvärr håller den inte samma standard som öppningsspåret och efter en stund vill jag byta låt.

Tredje låten Mess fångar mig direkt med sitt långsamma, bluesiga gitarrgnid. Per Kjells röst gör sig bra i musiken även om det inte är den röst man kan förvänta sig till denna musik. I kontrast till 70-tals röken och bluesen har han en mer punkig röst, vilket i och för sig kanske bidrar mer till grunge känslan. Hade det varit en traditionell rocksångare så hade nog den sköna stoner/grunge känslan försvunnit och då hade det inte varit lika bra.

Plattan fortsätter i samma stil och i sjätte spåret Cold rain är de tillbaka i samma anda som i tidigare nämnda Mess, då de håller ett aningen långsammar tempo med mycket blueskänsla och bra melodi. Jag ser fram emot att få se KIWI MADDOGS utveckling och se var den bär dem. Jag är övertygad om att vi kommer att få se dessa herrar på en massa festivaler framöver, för det är just där som denna musik skall spelas.

Det jag kan sakna på Madness är kvaliteten låtarna igenom, de flesta börjar hur bra som helst men tappar intensitet en bit in i låtarna för att sedan komma tillbaks till ursprungsgroovet mot slutet av låten. Jag skulle gärna se fler låtar som Mess och Cold Rain där jag tycker att de gör sig bäst.

 

BAND: KIWI MADDOG
ALBUM: MADNESS
RELEASEDATUM: 9/4 2012
BETYG: 6/10
BÄSTA LÅT: Mess & Cold Rain

LÅTLISTA:
01. Don’t you know
02. Dressed for Saturday night
03. Mess 04. Hold me tight
05. Are you blind?
06. Cold rain
07. Reaction
08. One of them

 MEDLEMMAR:
Per Kjell – Sång
Fredrik Widz – Gitarr
Emil Kjell – Gitarr
Amandus Norberg – Trummor
Stefan Dellbring – Bas

Skivbolag: Garageland Records

Myspace
Facebook

Relaterade artiklar