RECENSION: Renegade Five – NXT GEN

Äntligen är det dags för Renegade Five att få släppa sitt nya album NXT GEN. Renegade Five har under senaste året släppt både singlar och även en EP som innehållit några stycken av de 13 låtar som slutligen fick plats på albumet. Sedan förra albumet, Undergrounde Universe, har bandet bytt ut tre av bandmedlemmarna. De tre nya medlemmarna är Daniel Johansson (Sång), Marcus Nowak (Trummor) och Jimmy Lundin (Bas).

Annons 

 

Till skivan. En sak som slår mig direkt när jag börjar lyssna på skivan är att de har fokuserat mycket på tyngden i låtarna. Den första käftsmällen kommer redan i första låten The Next Generation, man matas hårt av de tunga gitarr-riffen. Soundet får mig att tänka på det tidiga skivorna från Linkin Park. Låten är hårt processerat, allt för att låten ska ska kännas extra hård och tung.

Skivan fortsätter utefter den utstakade banan. Nästan alla låtar bygger på samma fundament vilket är melodiska och hårt processerade syntbakgrunder tillsammans med blytunga giftarr-riff, så det är lätt att tro skivan kommer kännas förutsägbar. Men låtarna har så mycket mer än så. Bland annat många varierade bryggor, häftiga stråkpartier, både tunga vanliga metal-riff varierat med industri-metal-riff, alla dessa kombinationer gör mig hela tiden nyfiken på att lyssna vidare.

Den senaste singeln This Pain Will Do Me Good ett annat jättebra exempel på variationerna i arrangemangen, inledningen av låten lurar lyssnaren in på en pop-ballad. Sen smackar det bara till med ett stenhårt riff. Mitt i låten har den ett par stycken vackra melodiska bryggor och sen fortsätter riffen att tugga på. Headbang-rörelsen är i full gång.

Många låtar innehåller många häftiga arrangemang med både stråkar och atmosfäriska synt-ljud tillsammans med tunga giftarr-riff och bas-gångar. Sångaren Daniel varierar sin röst på ett alldeles perfekt sätt, både på det låga och det höga registret. Det skapar en bra dynamik.

Elize Ryd, sångerskan från Amaranthe, gör ett gästspel i Life Is Already Fading, hon sjunger refrängen tillsammans med Daniel. Där hon tillför någonting alldeles extra med sin starka och rent magiska röst.

När jag jämför alla de låtar som redan släppts som singlar, Alive, Life Is Already Fading och Bring It On, känns de som en riktigt bra förrätt, där för resten av låtarna är den magiska huvudrätten. Helt enkelt en lightversion av vad som komma skall. NXT GEN är välproducerad skiva som jag tror kommer gå hem ute i stugorna. Ska jag gnälla på nåt så är det att jag saknar lite större överraskningar. Skillnaderna mellan låtarna kunde vara ännu lite större.

De låtar som spelats mest i min högtalare är Save Me, This Pain Will Do Me Good, Life is already fading, Win This Race, The Next Generation.

Som avslutning vill jag påannonsera att Renegade Five kommer att ha sin release-fest på Nöjesfabriken i Karlstad på påskafton lördagen den 7:e april. Missa inte det om du befinner dig i Karlstad-trakten.
Du finner mer info om eventet här.

 

BAND: RENEGADE FIVE
ALBUM: NXT GEN
RELEASEDATUM: 4:e april 2012
BETYG: 8/10
BÄSTA LÅT: SAVE ME

LÅTLISTA:
1. The Next Generation 4.06
2. Erase me 4.00
3. Alive 3.47
4. This Pain Will Be Me Good 3.55
5. Life Is Already Fading 3.27
6. Save 4.00
7. Bring It On 3.42
8. Win This Race 3.57
9. Before Midnight 4.22
10. Turn The Wheel 3.42
11. Goodbye 3.51
12. Lost Without Your Love 3.34
13. Running in your vein (accoustic version) 3.22

BANDFKTA:

MEDLEMMAR:
Daniel Johansson – Sång
Per Lidén – Gitarr
Marcus Nowak – Trummor
Håkan Fredriksson – Keyboard
Jimmy Lundin – Bas

Skivbolag: Universal Music

Hemsida
Facebook

 

Relaterade artiklar