TURNÉDAGBOK: Age Of Woe – Med skrattet som vapen (Del2)

Turnén drar vidare på de polska och tyska vägarna. I det här avsnittet får vi verkligen läsa om många roliga anekdoter om saker som händer bakom kulisserna. Det används många konstiga ord i beskrivningar, men var lugn, i slutet kommer de egenskrivna förklaringarna på vad de betyder. Några exempel på ord kan vara som Drivemaxad, Tublin och Attackbajsa.

 

 

Dag 4 – Lublin

Vi färdas i blindo genom Polen med Rigmor som vår ända ledsagare genom ett grått och svinkallt landskap. Vi anländer till Lublin vid 17-snåret och blir ganska snabbt serverade polska veganpiroger och te vilket var väldigt mumsigt i kylan. Överlag är det jävligt kallt och man är glad över att ha fått med sig långkalsonger. När vi lassar in all backline på stället så står en man i dörröppningen och tittar in lite försynt. Denna man visar sig vara Gaget. Ett jävligt bra gig averkas med bra röj i publiken. Peppen är på topp och det är full fest efter giget. Sonny får skäll av en kille som vi kallar för ”Länken”. Tydligen tyckte han att vi borde sparka vår eminente ljudtekniker Leo och ta in Behemoths tekniker samtidigt som vi var rika svenska as som kunde ”tourfuck all over the world”. Vi sprang även på Pawel från The Fight som vi spelade med i Berlin förra året och som skulle ha satt upp spelningen i Warsawa som blev inställd då Elba Squat blev raidade av polisen för ett par veckor sen (därav gig i Lublin istället). Detta startade tydligen en våg av husokupationer i Warsawa och en demonstration för bevarandet av Elba Squat med ca 300000 pers!! För att läsa mer om denna händelse, gå hit: http://www.idioteq.com/elba-warsaw-squat-attacked-by-the-police/

Efter gött häng, fest med för mycket öl så är det läggdags på den skitkalla övervåningen. Imorgon väntar en lång körning till Krakow.

 


 

Dag 5 – Krakow

Vi vaknar vid 10 och inser att solen skiner vilket gör att humöret är på topp!

Vi smäller i oss en snabb frukost innan vi drar oss mot Krakow. Det mörka, gråa och deprimerande landskapet i Polen är nu som förbytt i solkenet och ser nu ut som lite av ett himmelrike. Gröna ängar och leende fyllon som vinglar längs med vägkanten(notera att det är påskdagen, vilket tydligen är en big deal i Polen). Det är på denna sträcka som Rigmor ballar ur för första gången, vägarna blir smalare och smalare och vi börjar köra igenom en massa småbyar i södra Polen. Helt plötsligt vill Rigmor att vi ska svänga vänster, problemet med det är att de som finns till vänster är skog och ingen väg. Vi får stanna vid en mack och kolla kartor och fyller på med bränsle i mage och tank och lyckas lokalisera väg 79 till Krakow igen. Turnens hittils bästa gig averkas med både mosh och crowdsurfing i den minimala lokalen! Vi träffar en massa sköna människor, skriver autografer åt sneluggade emotjejer och stannar på venuen och hänger tills de stänger för att sedan dra hem och sova hos arrangörerna Lukasz och Magda.

De visar sig bo in en minimal etta på 12 kvm och här ska 8 pers sova på golvet. Det är ett mörbultat band som vaknar dagen efter……

 

 

Dag 6 – Leipzig

Vi går upp vid 8 och alla har ont i ryggen, höftben och huvuden efter en natt på det hårda golvet.

Efter att ha stannat till i Wroclaw och fyllt på med vodka och cigg så anländer vi till LIWI och möts av en höggljud gaphals till britt vid namn Ed som är arrangör för kvällen. För en gång skull så spelar vi tillsammans med band som är värda att nämna, nämligen Sonic Booze Machine och Post War Perdition, vilket var en go stämningshöjare! Vi averkar ett gött gig framför en överaskad publik då de flesta tror att vi ska va ett crustband. Sonny, Leo och Ed ger sig senare på kvällen ut på nattliga äventyr i staden medan resten går och lägger sig. Detta var nog en av turnens tyngsta dagar.

 

 
 

 

Övrigt

När sex pers vistas på en väldigt liten yta tillsammans så växer det efter ett tag fram ett klimat där sarkasmerna och internskämten står som spön i backen. Detta ser jag som en naturlig försvarsmekanism för att undfly den dekadens som lätt kan uppstå av bl.a. dålig hygien, dålig sömn och bakfylla. Det är också snacket i bussen som jag tycker är det som gör att det är så gött att turnera. För att ni ska få en liten inblick i vår vardag följer nedan en liten ordlista över några vanligen förekommande ord:

 

Crust – (subs.) Benämning på något äckligt. Är egentligen vedertaget sedan tidigare, men används såpass ofta nu att jag tar med det ändå. Används gärna i kombination med jävlar d.v.s. Crustjävlar! i samma anda som Ernst-Hugo Gäregårds Danskjävlar! i Lars von Triers eminenta serie Riket. Många andra repliker från Riket användes även av förklarliga skäl i Danmark och vi har fortfarande språkliga rester av denna period i vårt nuvarande tal. T.ex. så har vi döpt vår GPS till Rigmor efter en karaktär i serien.

This is the venue right? – Hälsningsfras som används när man kommer fram till ett spelställe.

Tourfuck – (subs.) Används som benämning på person som gör något förnuftsvidrigt eller äckligt på grund av t.ex. delirium eller alkohol. Kan även användas som ett verb (att tourfucka). Det har även vid vissa tillfällen börjat användas på samma sätt som crust. Kakdreglet på mitt örngott från Krakow kan t.ex. likväl sägas vara tourfuck som crust.

Drivemaxad – (adj.) Att vara jävligt speedad. Kommer av världens coolaste piller (Drive Max) som vi köpte på en bensinstation utanför Wroclaw (Se bild nedan). Till historien hör att vi i Krakow sov på golvet i en lägenhet på tolv kvadratmeter, vilket inte precis var vad man önskade som uppladdning för de 63 milen till Leipzig. Men det hela blev bra mycket roligare med Drive Max.

 

Dubbelröka – (verb.) Handling som brukas av en fraktion i sällskapet vid tankning och bensträckare som inte sällan gör icke-rökarna irriterade.

Attackbajsa – (verb.) Att bajsa riktigt jävla ordentligt i panik och skräck. Gärna på en riktigt sunkig toalett.

Tublin – Benämning på den polska staden Torún i Carlos facebook-uppdatering: ”We had a great show in Tublin, next stop is Lublin”.

Något annat som ger oss goda skratt är alla de orginal som man träffar på. I Lublin träffade vi Gaget, en snubbe som lite grann såg ut som L-G Petrov(se bild nedan). Att Gaget envisades med att prata polska och var hysteriskt peppad på både sprit och dans gjorde honom såklart jätterolig. Historien bakom hans namn är att vi under kvällen spekulerade i om det inte kunde vara så att det var han som var vårt gage i Lublin. Vi saknar Gaget otroligt mycket och han är ständigt närvarande i våra tankar. En annan lirare som vi kallar för ”Kött-Carola” hittade vi i Leipzig. Kött-Carola var aprak och ignorerade även han den språkliga barriären. Framförallt hade K-C en väldigt tysk och aggressiv framtoning och fick sitt namn från när han blev förbannad för att Sonny inte ville smaka på hans ölkorv (Sonny är vegan). Polletten trillade först ner efter ca femton ”KEIN FLEISCH!”. Faktum är att K-C var jävligt jobbig och det är rätt gött att han inte är med längre.

Det var allt för nu. Mot nya äventyr!

 

 

TURNEPLANEN
5/4 Paramount DIY, Roskilde, Denmark
6/4 Ajz, Neubrandenburg, Germany
7/4 Pilon, Toruń, Poland
8/4 Tektura, Lublin, Poland
9/4 Kawiarnia Naukowa, Krakow, Poland
10/4 Liwi, Leipzig, Germany
11/4 DIY Eckladen, Dresden, Germany
12/4 Gerber 3, Weimar, Germany
13/4 Rote Flora, Hamburg, Germany
14/4 1000Fryd, Aalborg, Denmark

BANDFAKTA:

MED PÅ TURNÉN
Anders Pålsson – Bass
David Flood – Drums
Sonny Stark – Vocals
Martin Brzezinski – Guitar
Gonzo Incognito- Guitar
Leo – Ljudtekniker

Hemsida
Facebook
DAGBOK

 

Relaterade artiklar