INTERVJU – Degradead

Degradead ett 5 man starkt band, med anor tillbaka så långt som år 2000. Bandet hade sin start i södra Stockholmsförorten Botkyrka!

Jag har stämt upp en träff med Degradead på Nalen den 5/5-2012, där bandet senare på kvällen kommer genomföra en av sina få spelningar på hemmaplan, Stockholm. Senast jag träffade på bandet, var en Unplugged spelning på krogen Copperfield på Kungsholmen. Så det ska bli otroligt kul att få träffa grabbarna igen för en pratstund innan kvällens gig. Till saken hör även att jag aldrig tidigare sett dem live på scen i sitt "rätta" element!

Direkt när dörrarna öppnas på Nalen, så får jag mitt VIP/fotopass av entrévärden i dörren, och får sen kontakt med bandet via telefonen igen, de kommer upp till publikdelen för att möta upp mig, vi knallar direkt ner för trappan till logerna på nedervåningen, där jag får tillfälle att hälsa på samtliga i bandet igen. Efter en kort stunds småprat och handskakningar, kommer Mikael och meddelar att vi ska kila in i ett rum bredvid för våran intervju.

Vi sätter oss ner för att småprata lite, och värmer upp oss med snacka lite om spelningen på Copperfield, vilken jag personligen gillade väldigt mycket. Ett Melodiskt Core Metalband som river av ett fullt set i Unplugged version på sina låtar kräver sina gubbar för att klara av, vilket de gjorde med bravur. 

I samma stund hinner vi med att diskutera lite kring nutid, dåtid och framtid, där vi kommer fram till att deras senaste spelning var på CloseUp båten, som gick av stapeln 8-9 Mars 2012.

RB: CloseUp Båten var eran senaste spelning?
DG: Ja, det stämmer, och det var en riktigt grym spelning. Dark Tranquillity var huvudband, som lirade dagen innan oss. Vi lirade då på fredagen, det vill säga dag 2 på resan, och kom igång vid 2-3 tiden med vårt gig!

RB: Ni var med andra ord inte första bandet som lirade då på fredagen?
DG: Nej nej, vi var 3:e bandet, så folk hade verkligen vaknat till liv igen, även vi i bandet då. Hahaha! Redan när vi vaknade vid 11-tiden och gick upp, så var det grymt drag redan då. Folk skippade väl att sova antar jag. Hahaha!
(Mikael viskar lite försiktigt att han var en av de som inte sov något på den resan. Det är Rock'N'Roll rakt igenom det.)

RB: Hur många band var det som lirade på båten?
DG: Det var 7-8 band som lirade, och på fredagen var vi 4 band, så det var helt perfekt att gå upp som band 3.

(Note: det var 7 band som lirade på båten, Dark Tranquility headline på torsdagen, och på fredagen var det 3 band som lirade, varav Degradead gick upp 13:40 enligt spelschemat)

DG: Det var en riktigt bra båtfestival som passade Degradead bra. Då de flesta banden är i samma genre.

RB: Hur är genomslaget egentligen för Degradead, jag har fått en känsla av att ni är större utomlands än i Sverige?
DG: Ja, det stämmer, mycket i Indien, det är bra i Ryssland samma med Tyskland! Det har väl gjort genomslag där vi har spelat live en hel del. Faktum är att det är lite lustigt just den saken, jobbar en hel del på fritidsgårdar, och får frågan rätt ofta då i stil med "Är du känd eller?", mitt svar brukar vara en del släpande "Jaaa, men kanske inte så känd i Sverige som i andra länder" Folk vet ju mer om oss i andra länder än de gör här i Sverige.

RB: Ja visst är det så, man märker det en hel del på kommentarer m.m. på eran FB sida.
DG: Ja, det är verkligen så, och det märks även över lag när vi ser på försäljningen av plattan, det blir mer av den varan utomlands. Det är lite så med Stockholms och Sverigescenen i sig, man hamnar ju lite under lagret av band som In Flames m.m.

RB: Fast jag måste i det här fallet påpeka att jag tycker inte ni har Göteborgssoundet i Degradead, utan ett mer renodlat Degradeadsound, svårt att sätta ett finger på det.
DG: Nä, tack för att du säger det, för det tycker inte vi heller. Och det kom ju en hel del i samband med våran första skiva, där det står klart och tydligt att vi producerades i In Flames studio. Då fick vi en stämpel med att låta som In Flames, men allvarligt, lyssna på skivan, det är stora skillnader. 

RB: Men hur var det, den plattan spelades in i In Flames studio, men var bandet inblandat i produktionen också?
DG: Ja, absolut, det var 4 av 5 som medproducenter på första plattan. Alla förutom Anders hjälpte oss med produceringen. Det roliga är att de egentligen aldrig gjorde några ändringar på låtarna, möjligen kom de med lite förslag på att ändra vissa små segment för att lyfta delar av låten.

RB: In Flames, eller Göteborgssoundet bygger rätt ofta på synthsound, med starka gitarrer och sång, Degradead är mer eller mindre samma men Synthsoundet är mer eller mindre helt borta från ert sound.
DG: Ska man hitta ett band, så kanske vi är lite mer lika Dark Tranquillity än något annat band. DT kör ju lite mer klassisk melodiös Metal, vilket vi står rätt mycket för själva. Tycker det är så svårt att kategorisera musiken, vi pratade just om den saken i en annan intervju nyligen med.

RB: Jag personligen har lite svårt med alla Hårdrock & Metalfacken som allt och alla ska in i.
DG: Det är lite kul hur det klassats genom åren, en gång i tiden var till och med Led Zeppelin klassade som hårdrock, samma med AC/DC, där "gubbarna" kallar det för Metal/Hårdrock, jag kallar det mer för "Gubbrock" Hahahaha! Eller lite mer gammal klassisk Rock. Ska jag (Mikael) vara rak, så vet jag inte exakt vilken stil vi kör, vi kör på med det vi brinner för och drivs av att utvecklas i vårt sound och genre. Kanske StockholmsMetal då, FörortsMetal, det är ett bra namn på genren. Hahahaha!

(Sidenote: Under diskussionen på vad det skulle kunna klassas som Genre, hade vi uppe Melodisk Core, Death Metal (dissad direkt av oss alla), Botkyrka Metal, till slut kom vi fram och enades om FörortsMetal *tummen-upp*)

RB: Det är skönt att det börjar röra sig lite mer på Metalscenen även här i Stockholm.
DG: Ja, absolut, det finns inte många band som syns här i Stockholm.

RB: Nä, så är det väl, jag tror att det kanske beror på att många band i Stockholm med omnejd inte vågar ta steget ut och satsa helhjärtat på det man tror på. Kan vara en anledning i vart fall.
DG: Nä, exakt, så är det, vi är ett av få band i området som faktiskt satsar allt framåt just nu.

RB: Hur länge har ni hållit på? Första plattan kom 2008, är det starten för Degradead?
DG: Ja, vi kom ut på marknaden som sådant i och med första plattan 2008.

RB: Och ni kom igång ett par år innan plattan eller har ni lirat tillsammans längre än så?
DG:  O ja, vi kom igång långt innan dess, vi är ett kompisgäng från början, när vi köpte första trumsetet var startskottet för bandet. Jag (Kenneth) , David och Miche har hållit på i stort sett sen 2000, där vi höll till i undervåningen på Davids föräldrars hus.

RB: Ah, populärt att lira där för föräldrarna då? 
DG: Hahaha! Ja, faktum är det var det, de hade ju koll på oss, och visste vart vi var dessutom. Men det är sen 2004 som bandet satte sig i den konstulationen vi är i nu, så vi hann lira på i 4 år innan vi kom så långt att släppa våran första platta.

RB: Vart säljer ni flest skivor då? Är det Tyskland eller?
DG: Ja, det är Tyskland som ligger etta. Mycket efter våran spelning på Wacken, vilket var en milstolpe i vår karriär. Sen har vi haft många andra lyckade spelningar i Tyskland. Efter det hade vi en turné faktiskt i Indien, lite otippat men sant. Det var verkligen en grymt häftig upplevelse. Där vi som ett helt okänt svenskt band får mellan 4000-5000 personer till spelningarna. Det var sjukt magiskt.

RB: Jag har förstått det även, att det är väldigt speciellt med Hårdrock och Metal i Asien.
DG: Absolut, de är på väg framåt i Metalen där nu. Och folket går verkligen All In på konserter där, helt galet, men en underbart häftig upplevelse.

RB: Har ni provat Japan ännu också då eller?
DG: Nej det har vi inte hunnit med ännu, men det är helt klart ett mål för oss att komma dit och få spela.

RB: Vilken marknad är det som lockar mest för er nu då? Är det USA, Asien eller?
DG: Det är lite svårt i USA, kanske en aning lättare i exempelvis Japan, men vi tror att det måste upplevas för att kunna svara på den frågan.

RB: Är det kanske så att just USA, så måste man vara lite mer extrem för att verkligen kunna lyckas där?
DG: Jo, så är det kanske, men samtidigt har vi stämpeln att vara ett band från just Sverige, ett land som faktiskt levererar väldigt mycket bra musik i alla olika genres.

RB: Ja, det är verkligen sant det, startskottet kom lite med ABBA, och efter det har vi levererat bra mycket musik över våra gränser.
DG: Hahaha! Ja, det är sjukt, ta bara en sak som Dennis Pop. Hahaha!

RB: Senaste skivan, tankar kring den?
DG: Ja, A World Destroyer, spelades in 2010, i Studio Abyss och Black Lounge Studios, Peter Tägtgren (Pain) och Jonas Kjellgren (Raubtier, Bassist) producerade plattan åt oss, Jonas Kjellgren mixade även plattan till oss. Allt som allt tog det drygt 2 veckor att spela in plattan. Det var en grymt bra upplevelse, bästa enligt mig (Mikael), var en grymt känsla varje dag jag gick in i studion. Allt var verkligen bara rakt på, och det funkade så sjukt bra. Jonas Kjellgren är så jävla bra, han är en mästare på att få saker gjorda. Hård som fan, men riktigt rättvis i samma veva. Tar man honom bara på rätt sätt, så blir det hur bra som helst. Så allt som allt, tog det väl 2 veckor med inspelningen, och det är väl rätt snabbt det.

RB: Ja, absolut, med tanke på att det finns band som tar flera år på sig.
DG: Hahaha! Ja, det finns plattor som tog mer än 10 år att bli klara. Typ som "Chinese Democracy", det var väl 10 år?

(Sidenote: Chinese Democracy spelades in under åren 1994-2007, så det blev nätta 13 år)

Vi sitter och snackar lite kring just fenomenet Guns'N'Roses och skivan "Chinese Democracy", där vi är slående överens om att Axl är och måste vara en rätt speciell person. Sen vad vi personligen tycker om skivan behöver vi kanske inte gå in i detalj om här, men det är inte en platta som snurrar ofta i våra spelare.

Vidare snackar vi om just hur Degradeads skiva kom till, där grabbarna berättar att de jobbar hårt och effektivt i studiotiden, och det är ett resultat av stora förberedelser innan. Där vi verkligen har jobbat fram soundet innan och vet exakt vad vi vill få fram. Ett bevis på den saken är hur bra förberedd Miche var innan skivan gjordes, så att han klarade av att sätta alla basgångar på en endaste dag.

De avslöjar även att nya låtar är på gång, det skrivs flitigt just nu, och det finns en å annan demolåt redan nu, mer än så vill grabbarna i nuläget inte avslöja, utan mer information om den saken kommer senare.

RB: Hur ser turnéåret ut nu för Degradead då? 2011 var ett ganska hektiskt år för er.
DG: Ja du, senast var det CloseUp båten, och ikväll nu så är vi här på Nalen, annars är det nu framöver i Juni så drar vi iväg till Tyskland då, och ska spela med Sacred Riche, som firar sitt 25års jubileum. Sacred kommer lira på SRF i sommar, och sen i Wacken, vi kommer haka på dom i Tyskland, och spelar där i 6 olika städer. Sen har vi en turné i Rysslan som blir av. Utöver det, så kommer vi jobba en hel del under sommaren på vårt nya material för att klämma in en ny skiva så småningom.

Vi snackar vidare om sommaren i övrigt, och kommer fram till att det finns en del intressanta festivaler i sommar, som säkerligen kommer locka Degradead som åskådare. Bl.a. verkar Metaltown vara klart för flera i bandet, där flera av deras influenser spelar. Andra festivaler som är lite roliga är exempelvis Metalsvenskan, igen slående överens om ett bra koncept av 3 goda ting, Fotboll, Metal & Bira. Helt enkelt en bra combo. 

Senaste turnén skippade dock Kenneth (trummor) då han just blivit pappa (Grattis än en gång till den saken från oss på Rockbladet), så Degradead hade en StandIn under senaste turnén, men nu i kommande turnéer kommer Kenneth absolut vara med.

Vi pratar vidare om just kamratskapet kring bandet, och att alla är helt överens om att de haft otroligt tur med att alla har haft samma intresse kring bandet och att alla verkligen vill satsa. Hur alla brinner för Degradead, och där de ser flera andra band skiftas just på grund av hur bandmedlemmar har svårt att få ihop tiden då annat kommer emellan. Degradead har internt mellan varandra sagt att bandet alltid kommer först och det är bandet som prioriteras, vilket de verkligen lyckats bra med. Alla har även "civila" jobb när de inte är ute på turné eller sitter fastgjutna i studioarbete, som de är verkligen tacksamma för att kunna kombinera det på ett bra vis. Alla deras arbetsgivare har varit otroligt hjälpsamma och förstående till deras liv kring musiken. Och skulle det bli att musiken tar all deras tid, så är det helt enkelt bara att söka om tjänstledigt eller andra alternativ.

RB: Copperfield, där körde ni på en riktig UnPlugged spelning.
DG: Ja, fast vi hade faktiskt redan på dagen innan vi kom till Copperfield lirat på Media Markt, men absolut, det var våran första riktiga uppstyrda UnPlugged, och det kändes verkligen jättebra. 

Vi pratar vidare om just Unplugged, vilket allt för många verkligen missar genom att helt såga den idéen eller försöker påstå att det inte passar deras musikstil, vilket Degradead verkligen bevisat att det inte finns något som hindrar, den spelningen gav Degradead:s sound en helt ny dimension. Och grabbarna avslöjar vidare att det är något som de ser fram emot att få göra fler gånger. (Hör ni det nu artistbokare, boka på, banden gillar idéen)

DG: HeadsUp för i kväll, det är grymt bra ljud här på Nalen, i alla fall nu under soundcheck lät det grymt bra.

Vi pratar vidare en del om de olika scenerna i Stockholm, Debaser Medis, Debaser Slussen, Göta Källare, Pub Anchor, Harry B James osv osv. Och Debaser Medis verkar vara en stående vinnare inom bandet, vilket jag hört en hel del andra band nämna, personligen så gillar jag den scenen riktigt bra, både som fotograf och som ren skär publik. Göta Källare har Degradead inte lirat på sen 2004, då de var med i finalen på Emergenza. De hamnade på plats 5-8 (samlingsplacering utan inbördes ordning enligt reglerna då)

RB: Måste erkänna att jag är dåligt påläst om den här saken, men vilket skivbolag ligger ni på?
DG: Vi ligger på Metalville, det är ett tyskt mindre skivbolag, som vi har ett otroligt bra samarbete med. De trivs med oss, och vi trivs otroligt bra med dem. Hellre att vi är rätt stora på ett litet skivbolag, än att vi är ett litet band i ett stort bolag. Det är ju en tuff branch för skivbolagen också numera, det är ju bara att titta på Roadrunner vad som skett och sker där, det är vl bara USA kontoret som finns kvar i sin funktion nu. Ja för det är ju inte direkt skivor man tjänar pengar på idag, det är mer konserter, merch m.m. som ger intäkter. 

RB: Ja hur är det med den saken, jag har diskuterat den saken med flera andra band, som effekterna av Spotify och andra elektroniska kanaler, hur ser ni på det fenomenet?
DG: Vi tycker det är superbra, all marknadsföring är bra, oavsett hur det görs. Och våran musik sprids faktiskt nu genom exempelvis Spotify till betydligt många fler lyssnare än vi kanske skulle kunna nå annars. Och det speciellt så som skivbranchen är nu, så måste man svälja det hela och titta på nya kanaler och medier, där exempelvis Spotify är en bra kanal.

RB: Så vad menar ni, man måste arbeta utifrån förutsättningarna som erbjuds och som finns nu?
DG: Ja absolut, det är ju så det är. Det handlar om att sprida musiken för att sen dra till sig publiken till konserter som vi erbjuder. Vi har väl kanske lite förspänt i den här saken, eftersom vi är uppväxta med Internet och hur musik exponeras och distribueras den vägen, kan kanske vara en fördel för oss gentemot "gamla rävar" som sitter fast i sitt gamla tänk med att skivorna ska betala allt.

RB: Ja, ni har alla era skivor på Spotify också.
DG: Jajjamensan, även om den senaste skivan tog en del tid på innan den kom ut, där vi fick otroligt mycket respons från våra fans som undrade när den skulle komma ut, så till slut släpptes den till Spotify, tog väl en 3-4månader efter skivan kom ut tills att den kom ut på Spotify.

RB: Skulle ni kunna leva på musiken i dagsläget?
DG: Nja, kanske inte som det ser ut just nu, men skulle vi få fler gig, och faktiskt köra en lång turné så skulle det absolut fungera. Men det är en lite svår barriär att komma över.

RB: Men ni behöver inte lägga ut allt för mycket stålar från egen ficka längre eller?
DG: Nä, vi går mer eller mindre runt på bandets pengar nu, vi har ju en del sponsorer med oss, sen drar vi in pengar på konserter och givetvis skivor. Men saken är den, att vi aldrig fått något alls gratis, utan vi har jobbat hårt framåt med ett givet mål i siktet. Och igen, det är för att vi är målinriktade med ett gemensamt mål och intresse. 

RB: Har ni fler spelningar planerade för Sverige i år?
DG: Nä, det ligger inte i planerna just nu, men kommer det upp något intressant så kommer vi absolut köra på. Vi har väl lite som en policy att max spela 2 gånger i Stockholm, så då är våran största scen i Sverige.  Sen vill vi hålla nere antalet spelningar enbart i det syftet att faktiskt få folket till att komma och se oss. Faktiskt, det skulle kunna vara kul att göra en liten egen klubbspelningsturné i Sverige, så som In Flames just gjort. Skulle vara kul att komma och göra ett gig på exempelvis Pub Anchor.

RB: Kvällens spelning då, hur långt setlist har ni för kvällen?
DG: Det är drygt en timme, och vi kliver på kvart över 11, så det är gott om tid. Kommer bli riktigt schyst att lira i kväll, vi ser verkligen fram emot den spelningen med.

(Sidenote: Kommande spelningar som Rockbladet hittat fram för Degradead i "Sverige" är härnäst "Rock Bitch Boat 2012", där de är ett av headline banden.)

RB: Med det tackar vi Mikael & Kenneth för den här intervjuen. Och önskar er stort lycka till på spelningen ikväll.
DG: Tack som fan, och tack för en skön intervju.

RB: En sista sak, har ni något särskilt ni vill säga till Rockbladets läsare?
DG: Kom på våra spelningar, köp våra skivor, sprid namnet Degradead!

Hur var spelningen på Nalen då? I mina personliga ögon och intryck som sådant, var det här verkligen en riktigt bra spelning. Ni som inte var på plats missade en bra kväll, som inleddes av bandet Deathember, som efterföljdes av Nale. Båda dessa banden, som är så kallade Upcommers, gjorde absolut inte bort sig på något vis, det var fullt ös från strof 1 in till målet. De gjorde verkligen ett bra jobb med att värma upp publiken innan Degradead kom in på scenen. Ljudet när förbanden lirade var väl lite si så där, i vart fall framme vid scenkanten där jag stod för att fotograferade lite bilder på banden. Fick höra av en fotokollega att det var mycket bättre ljud längre bak mot baren till. När väl Degradead kom in på scenen växlades faktiskt ljudet upp. Det var betydligt mycket bättre dynamik i ljudbilden, men även ljuset var mycket bättre! Det var en ren katastrof på de två banden innan, men nu gick det att få en hel del bra bilder, mot slutet av deras spelning kilade jag bakåt i lokalen för att få ett par bilder på distans, och visst var ljudet otroligt mycket bättre från den platsen.

En fantastisk och grym show är vad grabbarna i Degradead levererar, Moshpit efter moshpit avlöser varandra framför scenen, vilket helt klart visar vilken energi bandet har och levererar.

Jag ser redan fram emot nästa spelning de har som jag kan närvara på.

Skribent: Micke Andersson (ma@rockbladet.se)

Degradead fakta
Mikael Sehlin – Sång
David Szücs – Gitarr
Anders Nyström – Gitarr
Michel Bärzén – Bas
Kenneth Helgesson – Trummor

Skivbolag: Metalville

Websida: Degradead Officiall
Facebook
: Degradead Official Facebook

Skivor
A World Destroyer (2011)
Degradead – Live At Wacken Open Air (2010)
Human Nature EP (2010)
Out Of Body Experience (2009)
Til Death Do Us Apart (2008)

Foto
Bandbild: Gustav Sandholm Andersson
Övriga: Micke Andersson @ Rockbladet

Relaterade artiklar