INTERVJU: Outshine – hela världen vet vilka vi är, men inte Sverige!?

Outshines nya album ”Addiction” släpps den 6:e juni och nu vill utvandrarna hitta hem. Blod svett och tårar må vara en klyscha, men i det här fallet är det precis vad som har format dem och svärtan som omger bandets tredje studioalbum.


Blir det mer hårdrock än så här? Fredrik, Erland, Reine, Sonny (RB), Jimmy

Det är efter en svettig och väl mottagen konsert på Sticky Fingers i Göteborg som jag slår mig ner med Jimmy Norberg (gitarr) och Reine Svensson (bas) i det spartanskt inredda backstage-rummet. Ikväll firas släppet av singeln Here now, som är det första smakprovet på det kommande albumet Addiction (Rambo Music/GAIN) som släpps den 6:e juni.
Det råder inga som helst tvivel om att killarna i Outshine har fått kämpa hårt för att nå dit dem är idag, men det kanske är just den eviga uppförsbacken som får bandet att behålla fokus och den enorma passion som driver bandet framåt att bestå.
Det är helt sjuka saker som hänt oss. Som nu, när vi spelade in den nya plattan, då kraschade hela studion. 45,000 åt helvete. Så vi fick börja om igen och spela in hela skivan på nytt, berättar Jimmy.
Detta visar sig dock bara vara toppen på ett isberg av motgångar som drabbat bandet. Men det är även här jag börjar förstå allt prat om svärta, svårmod och blod som ständigt återkommer när vi pratar om Addiction.
– 2011 var ett otroligt jobbigt år. Jag blev av med jobbet precis i samma veva som studion kollapsade med vår inspelning. Så vi fick ju panta förstärkare till studion för att ha råd med allt. Det var ett helvete, fortsätter Reine.


Sonny (RB), Jimmy, Reine

Havererade relationer och svek är också en bidragande orsak till att den nya skivan har fått en något mörkare atmosfär. Jimmy blir allvarlig för en stund och förklarar hur svårt det kan vara att kombinera livet som rockmusiker och samtidigt vara en närvarande part i ett förhållande.
– Vi är jävligt hardcore och kör vår grej. Då kan det ju bli problem när den man är tillsammans med tycker att man ska lägga ner bandet eftersom vi inte kommer någonstans. Det gör mig förbannad och det resulterar i att man blir lämnad till slut. Men det är sångaren Erlend Jegstad som står för textförfattandet i bandet och jag uppskattar verkligen nerven i Erlends skrivande. Det känns ärligt och direkt.


Erland kör på hårt på scenen på Sticky Fingers

Att vara ett band med visioner är inte en dans på rosor och det har varit svårt att hitta medlemmar som håller måttet. Reine, som är Outshines nyaste tillskott, är basist nummer 15(!) i ordningen och det talar sitt tydliga språk. Bandet måste fungera som en enhet där alla drar åt samma håll och dessutom är beredda att lägga ner den tid och energi som krävs. Den sociala biten är även den extremt viktig.
Trots allt det hårda arbetet Outshine lagt ner, har bandet haft svårt att göra sig ett namn i Sverige. Det har enbart blivit enstaka konserter i Skandinavien medan det i USA har varit helt annorlunda. På andra sidan Atlanten har Outshine mottagits med öppna armar och lyckats skapa en gedigen skara hängivna fans.
– Sverige har ju något som kallas jantelagen och det har vi märkt av väldigt mycket här hemma. Vi har ju hållit på med det här ett bra tag nu och jag kan säga att vi har ett jävla dilemma när det kommer till att unna band den framgång som dem har kämpat så hårt för att nå. Om man lyckas med något, minsta lilla bedrift, då är man sell out med en gång. Det är så jävla typiskt Sverige. I USA är det tvärtom.
– Däröver har dem ett gediget intresse för det man gör, säger Reine. Det var som när vi gjorde vår första turnén där och folk kom fram till oss efter konserterna och tackade och berättade hur bra vi precis hade varit. Det skulle ju aldrig hända här hemma om ett band på den här nivån kom och turnérade i Sverige, menar Jimmy. Sen kände vi oss väldigt uppskattade när det efter giget kom fram folk och började prata om fest, men vi hade ju hotell att åka och sova på. Det kunde man ju bara glömma. ”Hotell? I helvete heller, ni sover hemma hos oss”, fick man som svar då.


Vi är OUTSHINE, här har du vårt Visitkort (Jimmy, Reine)

Outshine kom precis tillbaka efter att ha slutfört deras femte USA-turné och visst har saker och ting rört på sig.
– Nu har vi ju backline och van på plats, så vi behöver ju bara ta flyget över och köra på, berättar Jimmy medan han försöker fiska upp sin mobiltelefon ur fickan. Det här var vår turnémanager, säger han och visar upp en bild. Har ni sett The Big Lebowski? Ja, ni ser ju själva, det här är ju ”the dude”! Han var helt otrolig och styrde upp allt ifrån frukost till shots-tävlingar åt oss.
Reine minns också hur vänliga folk kunde vara i USA.
– En av de största grejerna jag var med om på förra turnén var en kväll när vi var tre band som skulle spela. Det var vi och sen två band från USA då. Och när vi skulle göra upp om gaget, då vägrade de andra två banden att ta emot gaget. Dem menade att vi, ett band från Sverige, ska få allt gage eftersom vi minsann har tagit oss hit för att spela. Ok, så då tog vi 300$ och betalade in dem i baren och söp upp pengarna med dem andra banden. Återigen, ett sådant scenario skulle aldrig utspelas här hemma, tråkigt men sant.


Det blev många djupa diskussioner om både det ena och det andra. (Sonny (RB), Jimmy, Reine)

Föga förvånande vill ju grabbarna dit igen så snart det bara är möjligt.
– Folk vill ju ha dit oss igen i höst redan, så det känns ju bra. De säger att de till och med är beredda att komma hit och hämta oss om det skulle krävas. Det känns ju grymt kul, säger Jimmy.
Men i och med lanseringen av Addiction ska bandet lägga så mycket krut som möjligt på att pusha skivan i Sverige. Det är kanske på tiden att det händer något här hemma nu och Outshine vill slå sig in som ett band att räkna med. På önskelistan finns bland annat fler festival-gig, bra management och fler samarbetspartners så att de kan komma igång med turnérandet i Skandinavien och övriga Europa. Hur det än blir så visar Outshine inga tecken på att sakta ner.
– Jag är för gammal för att ta det lugnt nu. Det är bara att köra på 110% tills jag stupar, skrattar Jimmy.
Efter att vi försökt reda ut vad det något diffusa begreppet ”att slå” betyder och vad begreppet innebär, avslöjar Jimmy sin obscena men exklusiva plan.
Jag lovar att springa naken ned för hela Avenyn om vi slår nu. Då ska det vara vita tubsockar, en Batmancape och sen bara naket.

Skribent: Sonny Stark – sonny@rockbladet.se
Foto: Elina Lööw – el@rockbladet.se

Se alla övriga bilder i GALLERIET.

 

BANDFAKTA – OUTSHINE

MEDLEMMAR
Jimmy Norberg – guitars
Fredrik Kretz – drums
Erlend Jegstad – vocals
Reine Svensson – bass

www.facebook.com/outshinesweden
www.reverbnation.com/theoutshine
www.myspace.com/theoutshine

Relaterade artiklar